Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. prosince 2018 17:07
Čas čtení 0:00
Roman Kulich

Nová pražská rozhledna bojuje o prestižní ocenění, které dosud nezískala žádná česká stavba

KULTURA ARCHITEKTURA
Uložit Uložené

Získání tohoto ocenění by opět o něco pozvedlo krásu české architektury.

Během léta letošního roku na Černém Mostě v lesoparku Čihadla otevřeli rozhlednu Doubravka, která hned na první pohled zaujme svým skvělým designem. Stavět se začala už loni, ale kvůli trablům s počasím došlo k dostavění až letos.

Rozhledna je vysoká 20 metrů a rozkládá hned na třech zajímavých pilířích a vytváří tak úžasný dojem budící respekt. Stavba každého z pilířů trvala čtyři až pět dnů, vyšla na 3,5 milionu korun.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Jan Hrnko (@janhrnko),

Nyní se na tuto stavbu upírá zrak světových architektů a designerů. Byla totiž nominovaná na cenu Miese van der Rohe. Ta je mezi architekty opravdu hodnotným oceněním. Uděluje se již od roku 1987 a je pojmenovaná podle německého architekta Ludwiga Mies van der Roheho.

Tuto cenu doposud nezískala žádná z českých staveb a byla by to o to větší radost pro Martina Rajniše a jeho studio Huť architektury, kteří za projektem stojí.

Domů
Sdílet
Diskuse