Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. prosince 2018 18:43
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Narkobaron El Chapo vydělal 500 000 000 dolarů díky drogovému vlaku. Z Mexika jezdil přímo do New Yorku

ZAJÍMAVOSTI MEXIKO
Uložit Uložené

Soud s nechvalně známým mexickým narkobaronem pokračuje.

Notoricky známý narkobaron El Chapo sedí již více než rok v americké věznici. Momentálně probíhá soud v newyorském Brooklynu, kde Joaquínu Guzmánovi, jak zní skutečné jméno šéfa kartelu Sinaloa, hrozí až doživotí. V posledních týdnech se u soudu vystřídalo několik svědků, mezi nimiž nechyběl ani bývalý člen kartelu Tirso Martinez Sanchez.

Kdysi se dlouhá léta věnoval pašování drog přes hranice Mexika se Spojenými státy americkými, ale nakonec se mu podařilo uprchnout z chapadel kartelu. Z této organizované skupiny přitom lidé obvykle neodcházejí zaživa, takže může děkovat všem svým strážným andělům, že se na stranu policie přidal v tom nejlepším čase.

Sanchez u soudu uvedl, že přibližně od roku 2000 začal Sinaloa kartel provozovat drogový vlak z Mexika přímo do New Yorku. I když se již dlouhá léta Američané snaží drogový byznys zničit nebo omezit, fakt, že kartel dokázal zásobovat New York pomocí obyčejného vlaku, mnohé negativně zaskočil.

Narkobarón El Chapo zarobil 500 000 000 dolárov na drogovom vlaku z Mexika až priamo do New Yorku
Narkobarón El Chapo zarobil 500 000 000 dolárov na drogovom vlaku z Mexika až priamo do New Yorku Zdroj: TASR/AP

Samotný El Chapo rozhodoval o tom, kdo bude moci vlak využívat. V praxi fungoval tak, že z New Yorku dorazil do Mexika naplněný kuchyňským olejem, čehož kartel využil. Olej vylili, nádrže naplnili kokainem a olej nakonec dolili jen navrch, aby tak zmátli policisty i policejní psy.
 
Sanchez se přitom do čela skupiny odpovědné za vlak dostal náhodou. Dva předchozí členové provozující vlak skončili mrtví, jeden spáchal sebevraždu a druhý zase zemřel při plastické operaci.
 
Vlak vždy dorazil do skladů v New Jersey, nákladní auta pak drogy převážela po různých prodejnách rychlého občerstvení v okolí, kde se Chapovi lidé setkávali s distributory a dealery. Předali jim klíče a kokain nakonec putoval pouličním dealerům, kteří ho prodávali ve městě. Odhadl, že kartel díky vlaku vydělal od 500 do 800 milionů dolarů, přičemž on samotný získal přibližně 15 až 20 milionů.
 
Zpět do Mexika putovaly peníze pomocí několika metod, nejčastěji ve formě drahých šperků. Sanchez však ztratil důvěru kartelu poté, co kokainové sklady několikrát prohledali policisté a část newyorské skupiny zatkli. Stal se proto policejním informátorem, kterým zůstal až dodnes.

Zpět
Sdílet
Diskuse