Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. prosince 2018 15:43
Čas čtení 0:00
Jakub Paulík

U Jokerova triku s tužkou mohl přijít kaskadér o oko. Scénu se podařilo natočit až na 22. pokus

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Překvapuje tě, že Temný rytíř v tomto bodě nevyužil CGI?

Temný rytíř od Christophera Nolana je dnes již dobře známým kouskem, který znají a milují i lidé, kteří tolik neholdují komiksovým verzím. Důvodů, proč Nolanův snímek takto uspěl, je opravdu hodně, ale za jeden z význačných faktorů dozajista lze označit hereckého představitele Jokera.

Zesnulý talent Heath Ledger už bohužel není mezi námi, ale jeho na nezapomenutelné představení šíleného zločince se můžeme dívat pořád dokola. Mezi velmi populární klíčové momenty Ledgerova Jokera patří i scéna s trikem s tužkou.

Ta se díky kouzlu pomalovaného záporáka jednoduše vypařila. Jak to udělal, ptáte se? CGI v tomto případě není odpovědí. Samotný režisér Christopher Nolan si zpočátku myslel, že v daném záběru budou muset využít CGI, ale ve skutečnosti jim pomohly rychlé ruce kaskadéra.

Nick Davis z týmu lidí pracujících na vizuálních efektech prozradil, že se kvůli problematice digitálního předělání IMAX obrazu vyhýbali počítačově upraveným scénám. Proto i v této scéně vsadili na trik ze skutečného světa.

„Bylo to trochu hrozivé, protože tužka byla zapíchnutá do stolu. Pokud bych ji z nějakého důvodu nestihl rukou vytáhnout, nevedli bychom tuto konverzaci. Možná prostřednictvím desky Ouija (poznámka – deska na vyvolávání duchů),“ zavtipkoval kaskadér Charles Jarman.

Pri Jokerovom triku s ceruzkou mohol prísť kaskadér o oko a scéna sa podarila nakrútiť až na 22. pokus
Pri Jokerovom triku s ceruzkou mohol prísť kaskadér o oko a scéna sa podarila nakrútiť až na 22. pokus Zdroj: Warner Bros. Pictures

Natáčení známého triku s tužkou však ve skutečnosti nebylo žádnou zábavou. O vhodný záběr se štáb pokoušel až 22krát, přičemž kaskadér 3krát narazil hlavou do dřeva. Ledger byl známý svým vcítěním se do role, a proto na place vždy vystupoval jako zloduch Joker.

Jen málokdo měl tu čest spatřit jeho pravé já. Při jednom z pokusů mohl hercovu pravou tvář zpozorovat právě kaskadér Jarman, a to v momentě, kdy mu Ledger příliš silně udeřil hlavou do stolu. Tehdy herec odhodil své temné já a zeptal se kaskadéra, jestli se mu nic nestalo.

Domů
Sdílet
Diskuse