Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. prosince 2018 19:28
Čas čtení 0:00
Roman Kulich

Nepoužívejte zařízení Huawei a ZTE, varuje Národní bezpečnostní úřad. Představují závažnou hrozbu

TECH
Uložit Uložené

Kolem společností Huawei a ZTE se postupně stahují mračna.

Národní bezpečnostní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) vydal tiskovou zprávu varující před používáním softwaru i hardwaru výrobců Huawei a ZTE. Používání těchto výrobků totiž představuje závažnou bezpečnostní hrozbu.

Toto rozhodnutí plyne hlavně z bezpečnostních poznatků a také ze zpráv bezpečnostních partnerů, kteří s úřadem spolupracující. Svůj podíl na tom má i pozadí společnosti, které ji spojuje s politikou Čínské lidové republiky a také jednání zpravodajských služeb země.

„NÚKIB k vydání varování přistoupil i z toho důvodu, že Čínská lidová republika na území České republiky aktivně prosazuje své zájmy včetně provádění zpravodajských aktivit vlivového i špionážního charakteru, jak ostatně dokládají i výroční zprávy bezpečnostních služeb za rok 2017,"  stojí ve zprávě.

Proti této zprávě se společnost Huawei ale ihned ohradila s tím, aby NÚKIB předložil veškerá fakta, ze kterých toto tvrzení pochází.

Společnost Huawei je podezřelá ze spolupráce s vládou již delší dobu, bohužel nejsou žádná fakta, a tak se jedná pouze o tvrzení proti tvrzení. Některé vlády však postupně objednávky těchto zařízení postupně vyřazují ze svých vládních objednávek. 

Domů
Sdílet
Diskuse