Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. prosince 2018 15:59
Čas čtení 0:00
Peter Pavlík

Bumblebee je nejlepším dílem série od dob prvních Transformers (Recenze)

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Méně je někdy více.

Producenti Transformers měli s touto ságou velké plány. Množství sequelů, spin-offů a velké provázané univerzum. Po ne zcela lichotivých výsledcích poslední části se ale většina toho zrušila. Ve výrobě však již byl aktuální projekt, který bylo třeba dokončit.

Příběhově se vracíme v čase, a to konkrétně do 80. let. Charlie (Hailee Steinfeld) přišla o otce, s lidmi nevychází nejlépe a jejím snem je vlastní auto. Na osmnácté narozeniny se její touha splní a stane se majitelkou rozbitého Volkswagenu. Na první pohled obyčejné vozidlo však skrývá tajemství.

Bumblebee je prvním filmem ze série, který nerežíroval Michael Bay. A je to cítit. V dobrém i zlém. Nedočkáme se tedy 2,5hodinové délky, akčního inferna ani skvostného vizuálu. Počin Travise Knighta (Kubo a kouzelný meč) se totiž drží při zemi a jde o překvapivě komorní záležitost.

Samozřejmě, dočkáš se i podzápletky o ohrožení světa, ale ta je ze všeho nejméně zajímavá. V první řadě zde totiž jde o vztah dvou osamělých duší po vzoru snímků E.T. - Mimozemšťan nebo Číslo 5 žije.

bumblebee
bumblebee Zdroj: Paramount

Kamarádství Charlie s Beem tvoří jádro příběhu a v těchto pasážích jde o skutečně zdařilé dílo s tlukoucím srdcem a atmosférou spielbergovek 80. let. Nejde sice o nic výjimečného, ​​ale potěší to.

Zejména v kontrastu s původní pentalogií. Ta se každým dílem pouštěla ​​do stále více absurdnějších zápletek, které vyvrcholily loňským Posledním rytířem. „Bayham“ v nejkoncentrovanější podobě způsobil mnoho bolehlavu a zánik miliard mozkových buněk po celém světě.

Oproti předchozím filmům tak ten aktuální působí jako nějaký dražší pilot k televiznímu seriálu. Pokud tedy patříš k těm pár fanouškům série, kteří nad ní ještě nezlomili hůl (počítám se mezi ně), musíš se připravit na to, že tě čeká něco zcela odlišného.

Dobrou zprávou však je, že tentokrát mohou do kina s klidným svědomím vyrazit i všichni ostatní. Agresivní debilitu a videoklipové výrazové prostředky totiž nahradily tradičnější postupy. I když samozřejmě nejde o žádnou sofistikovanou intelektuální nálož. Jde totiž stále o dětský film, a tak ho třeba i brát.

bumblebee
bumblebee Zdroj: Paramount

Typické spielbergovské předměstí, dobové hudební hity a zejména upřímnost tvůrců dokážou spolehlivě zabavit i dojmout. Hlavní zásluhu na tom má skvělá Hailee Steinfeld. Bez problémů jí věříme její opuštěnost i radost z klíčících kamarádství. Slečnu bude čekat ještě velká budoucnost.

Co se týče zbytku obsazení, nejvíce pozornosti na sebe strhává každým výkonem lepší John Cena. Má charisma, dobrý komediální timing a jeho přirozená dřevěnost se k danému charakteru hodí. Uvidíme, jestli ho čeká stejně hvězdná kariéra jako Dwayna Johnsona.

Jak jsem již několikrát naznačil, po řemeslné stránce nás tentokrát nečekají úžasné věci, ale to je v rámci budované retroatmosféry pouze dobře. Kamera, střih i hudba jsou správně starosvětské a vrátil jsem se díky nim zpět do časů, kdy jsem začal objevovat kouzlo pohyblivých obrázků. A zamilovávat se do nich.

Funguje to mnohem lépe než ve Stranger Things nebo Summer of 84. V hlavě se mi často vynořovaly vzpomínky na Super 8 nebo Železného obra. Odkazy na popkulturu té doby nejsou křečovité a mají v příběhu své místo (před projekcí ti doporučuji dohnat si Snídaňový klub Johna Hughese). 

bumblebee
bumblebee Zdroj: Paramount

Tato stylizace zamrzí akorát u akčních sekvencích. I vzhledem k tomu, že laťka je u této série někde jinde, ale zejména kvůli tomu, že zbytečně zdržují děj. Už se mi dávno nestalo, že bych chtěl, aby při podobném projektu skončily přestřelky s výbuchy a vrátili jsme se k pomalejším pasážím, které se věnují postavám.

Jak jsi už určitě pochopil, Bumblebee se podařil, přičemž kromě jedničky jde o objektivně nejlepší díl série. Jeho problém ale tkví v tom, že mu chybí určitý wow efekt. Všechno jsme už viděli a mnohdy i v lepším provedení. Zvolený přístup má totiž své mantinely, no a těch návratů do osmdesátých let je v poslední době přece jen příliš.

Rovněž mám problém (i přes sympatickou hlavní postavu) s tím, že jde o dívčí příběh. Myslím, že teenagerky mají celé Transformery na háku a titul je nemá čím nalákat. Ženská emancipace totiž k podobné látce příliš nesedí.

Byl bych mnohem raději, kdyby šlo o chlapecké dobrodružství, tak jako v případě prvního dílu. Cílovkou jsou totiž stále kluci a ti by si ze své perspektivy užili film mnohem víc. Ale to je možná pouze můj osobní problém, že jsem se s hrdinkou příběhu nedokázal (z pochopitelných důvodů) zcela identifikovat.

bumblebee
bumblebee Zdroj: Paramount

Bumblebee tak pro robotickou sérii znamená návrat na tu správnou kolej. Příběh dívky a jejího auta je mimořádně sympatickým, příjemným a kvalitně vytvořeným blockbusterem. Chybí mu jedině punc výjimečnosti, takže nejde o žádnou velkou událost ani přepisování žánrových pravidel.

Je to přímočará, s láskou natočená pohádka za velmi slušných sedm z deseti. Pokud si k mému hodnocení budeš chtít nějaký ten bodík připočítat, vůbec s tím nebudu mít problém. Stejně jako v případě, že malý chlapec v tobě už není schopen se projevit a budeš odečítat.

Průměrné hodnocení čtenářů
Tvé hodnocení
Jaké hodnocení bys dal ty?
0/10
Domů
Sdílet
Diskuse