Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. prosince 2018 15:00
Čas čtení 0:00
Dušan Šutarík

Rami Malek musel kvůli přeměně na Freddieho Mercuryho podstoupit intenzivní cvičení a radikální dietu

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Kromě toho si herec notnou dobu poseděl v maskérně, aby byla jeho proměna dokonalá.

Hudební drama Bohemian Rhapsody od Bryana Singera si zaslouženě získalo diváky po celém světě. Je sice pravdou, že američtí kritici na film měli pár připomínek, ale to nic nemění na tom, že pro fanoušky skupiny Queen a zpěváka Freddieho Mercuryho jde o parádní jízdu.

Kromě množství jiných cen se Bohemian Rhapsody podařilo získat i dvě nominace na Zlaté glóby, a to v kategorii nejlepší film – drama a nejlepší herec v hlavní roli pro Ramiho Maleka.

Není se čemu divit, protože právě Malek byl s přehledem tím nejlepším na celém filmu. Jeho přeměna na Mercuryho byla opravdu skvělá a právem se mu za ni dostalo pochval. Co všechno však musel herec podstoupit, aby se z něj na plátně stal skutečný Freddie Mercury? Na to se podíváme v tomto článku.

Malek/Mercury
Malek/Mercury Zdroj: 20th Century Fox

Aby byla Malekova proměna dokonalá, vzali si ho do parády maskéři. O Maleka se v tomto ohledu starala Jan Sewell, která pracovala i na filmech jako The Theory of Everything, The Danish Girl či Tomb Raider.

Specialista Chris Lyons Malek vyrobil umělé zuby. Dokonce se zpočátku uvažovalo, že použijí přesně stejnou velikost zubů, jakou měl skutečný Freddie Mercury. Když to však vyzkoušeli, výsledek působil až příliš rušivě.

Rami Malek měl sice s Mercurym některé společné rysy, jako například silnou čelist, ale v malých detailech se samozřejmě odlišoval. „Ramiho oči byly větší než Freddieho, trochu víc od sebe a nos neměl ten správný tvar,“  poznamenala Jan Sewell.

Malek/Mercury
Malek/Mercury Zdroj: 20th Century Fox

Musel se tedy vyrobit i umělý nos. „Ten zároveň trochu přiblížil Ramiho oči,“ dodala Sewell. „Potom jsem v jejich rozích přidala ještě hodně make-upu, což také vytvořilo lepší efekt.“


Celkově si Malek v maskérně každé ráno poseděl dobré dvě hodiny. Bylo také nutné, aby Malek nosil paruku. „Jsem si jistý, že všichni si myslí, že na plátně vidí Ramiho vlasy, ale ve skutečnosti je to paruka,“ prozradil Alex Rouse, specialista na účesy. „Rami se zde totiž objevil s vlasy, s jakými hraje v seriálu Mr. Robot, takže jsme si museli pomoci tímto způsobem.“


Koncert Live Aid z roku 1985, který je velkým finále filmu, se ve skutečnosti natáčel hned jako první scéna. Jan Sewell byla trochu znepokojena tím, zda budou Malekovi držet vousy a zda nedojde ke komplikacím, když se herec bude příliš potit nebo když bude zpívat. Sewell kontrolovala celkový make-up Maleka během této scény vždy, když nastala přestávka. Jak však již víme, vše nakonec dopadlo dobře a proměna byla stoprocentní.

Malek/Mercury
Malek/Mercury Zdroj: 20th Century Fox

Ale jak připomíná i samotná Jan Sewell, make-up, paruky a protetické efekty jsou jen polovinou úspěchu. „Můžete lidi zavalit make-upem a protetickými vychytávkami, ale nemyslím si, že to je to hlavní. Potřebujete najít správného herce, který to celé posune dál. Když Rami poprvé vstoupil na pódium, pomyslela jsem si ‚Panebože, on to zvládne! Bude to fungovat výborně!'“

Rami Malek se na roli velmi důkladně připravoval. Studoval všechny archivní záznamy s Freddiem a poslouchal jeho rozhlasové interview. Mluvil také s ostatními členy kapely Queen a s Freddieho sestrou Kashmir.

Podle svých slov chtěl o Freddiem vědět co nejvíce, aby ho dokázal hodnověrně ztvárnit. Spolu s Williamem Conacherem pracoval na svém hlasovém projevu, aby zachytil ten správný Mercuryho akcent a důraz, s jakým vyslovoval určitá slova. S pohybovým trenérem také cvičil Freddieho unikátní a divoké kreace, které předváděl na jevišti.

Malek/Mercury
Malek/Mercury Zdroj: 20th Century Fox

Jelikož Malek podle svých slov nikdy nezpíval ani nehrál na žádném hudebním nástroji, musel absolvovat několik intenzivních pěveckých lekcí a naučit se hrát na klavír. „Nejdůležitější však bylo zachytit jeho spontánnost,“ prozradil v jednom rozhovoru. „Ten člověk nešel podle nějaké dohodnuté choreografie.

 

Vždy, když vstoupil na pódium, nikdo si nebyl jistý tím, co udělá. A to byl právě ten element, který jsem potřeboval zachytit.“ Dodal, že na roli se připravoval zhruba jeden rok, což bylo pro něj dost náročné, protože zároveň natáčel 3. sérii seriálu Mr. Robot.

Kromě všeho výše napsaného musel Rami Malek dodržovat i přísnou dietu a cvičení. „Chtěl jsem své tělo dostat do takové formy, abych zvládl 22minutový koncert znovu a znovu během pěti dní a nevyčerpal se při tom," podotkl herec.

Malek/Mercury
Malek/Mercury Zdroj: 20th Century Fox

„Něco takového ve skutečnosti ani není možné, takže byly dny, kdy jsem jen ležel a snažil se absorbovat tolik vzduchu, kolik jsem jen mohl. A byl jsem i na velmi specifické dietě.

 

Během prvního týdne jsem musel přibrat určitou váhu a následně jsem musel zhubnout, protože jsme jeli točit Freddieho mládí, kdy byl velmi hubený.

Tento typ diety je pro herce mimořádně náročný (a samozřejmě pro tělo i dost nezdravý) a Malek také nebyl výjimkou. „Musel jsem si dávat pozor na to, kdy mohu přibrat a kdy ne. Opravdu to nikomu nedoporučuji, dodal Malek.

Domů
Sdílet
Diskuse