Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. prosince 2018 13:37
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Muže více uspokojují mužská kamarádství než vztahy se ženami. Díky přátelům jsou šťastnější, tvrdí výzkum

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Mužská přátelství jsou často navždy.

Mít výborného kamaráda je pro heterosexuální muže často důležitější než udržovat vztah se ženou. V žurnálu Men and Masculinities se objevila nová studie o tom, jak vnímají muži kamarádství mezi sebou, a i když byl vzorek účastníků omezený, drtivá většina z nich poskytla jednoznačné odpovědi na otázky výzkumníků.

Všichni účastníci přitom byli druháci na vysoké škole, kteří aktuálně randili s dívkou, nebo měli vztah v nedávné minulosti.

Mužov viac uspokojujú mužské kamarátstva ako vzťahy so ženami. Vďaka priateľom sú šťastnejší, tvrdí výskum
Mužov viac uspokojujú mužské kamarátstva ako vzťahy so ženami. Vďaka priateľom sú šťastnejší, tvrdí výskum Zdroj: Instagram

Výzkumu se zúčastnilo 30 heterosexuálních mužů, přičemž výzkumníci chtěli zjistit, jak se blízká kamarádství mezi muži vyvinula za posledních téměř 20 let. Kdysi byla mnohem více tabu, protože muži měli hrát roli tvrdých a drsných jedinců, jenže v dnešní době není nic špatného na tom, když se muž dokáže výborně pobavit se svým kamarádem.

Většina účastníků výzkumu konstatovala, že mužská kamarádství, a tedy v angličtině bromance, jim dokáží nabídnout více než vztah se ženou. Své kamarády si pochvalovali, protože se s nimi umí sblížit emocionálně, po sociální stránce a dokáží společně řešit i konflikty.

Každý účastník výzkumu měl minimálně jednoho blízkého mužského kamaráda, se kterým sdílel svá tajemství, vážil si ho, dokázal ho ocenit a neměl problém s ním v případě potřeby spát v jedné posteli.

Muži dokonce řekli, že se mezi kamarády cítí méně souzeni než ve společnosti svých přítelkyň. Prý spolu dokáží sdílet emoce či prodiskutovat intimní záležitosti mnohem lépe než s dívkami, se kterými tvoří pár.

Zřejmě nejkrásněji shrnul blízké kamarádství mezi muži jeden z účastníků, který prohlásil: „Přítelkyně jsou dočasné, mužské kamarádství může trvat až do konce života.“

Domů
Sdílet
Diskuse