Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Článek byl připraven ve spolupráci s Twisto.
7. ledna 2019 14:18
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Jak ušetříš při placení na dovolené? Poradíme ti, jak zacházet s penězi v zahraničí

Jak ušetříš při placení na dovolené? Poradíme ti, jak zacházet s penězi v zahraničí
Zdroj: Peter Macdiarmid/Getty Images
ZAJÍMAVOSTI CESTOVÁNÍ
Uložit Uložené

Přečti si, jak předejít nepříjemnostem.

Dostal jsi k Vánocům letenky nebo rovnou zaplacenou celou dovolenou? Pak se ti bude hodit pár rad, jak operovat s financemi v zahraničí. Protože sami z vlastních zkušeností víme, jaké nepříjemnosti na vás mohou číhat, sepsali jsme pro vás stručný návod, jak ušetřit při placení na dovolené.

Hotovost, nebo platební kartu?

Do zahraničí si přibalit oboje. Samozřejmě záleží na tom, do jaké země míříš. Pokud se chceš pokochat New Yorkem, Paříží, Londýnem nebo jinými evropskými velkoměsty, vystačíš si téměř výhradně s platební kartou. Pokud ale zamíříš do méně rozvinutých koutů světa, počítej s tím, že na tebe na trzích s platebním terminálem zřejmě nikdo nevyrukuje.

V každém případě si dopředu sepiš, kolik peněz v hotovosti budeš potřebovat. V úvahu ber, zda hodláš nakupovat na tržištích, či v supermarketu. Nezapomeň ani na hotovost potřebnou na dýška, do parkovacích automatů nebo na nákupy u drobných obchodníků.

Jak ušetříš při placení na dovolené? Poradíme ti, jak zacházet s penězi v zahraničí
Zdroj: Gideon Mendel/Corbis via Getty Images

Výslednou sumu si směň v nejbližší směnárně, která nabízí kurz co nejbližší kurzu ČNB. Pokud letíš mimo EU nebo USA, určitě se pro případ nouze bude hodit i pár stovek přeměněných v mezinárodní měně (eura či dolary). Ať už však letíš kamkoli, vždy by ses měl držet toho, že čím více peněz na kartě a méně v hotovosti, tím lépe.

Doporučeno
Jedna návštěva Vietnamu změnila můj pohled na svět. Proč jsem nyní v Česku nešťastná? Jedna návštěva Vietnamu změnila můj pohled na svět. Proč jsem nyní v Česku nešťastná? 16. dubna 2024 7:00

Radou nad zlato je vyřídit si co nejvíce nákladných operací dopředu. Pokud vyrazíš na dovolenou se zaplaceným ubytováním, půjčením auta i výlety s průvodcem, určitě se ti bude dýchat lépe.

Proč si s sebou vzít kreditní kartu?

Pro placení u zahraničních obchodníků je vhodné vzít si s sebou kreditní kartu. Na rozdíl od debetky totiž neplatíš svými penězi, nýbrž penězi banky, a tak jsou tvoje úspory v bezpečí.

Navíc se při platbě zpravidla dočkáš lepšího směnného kurzu. Doporučit můžeme třeba tuto službu, která nabízí nejvýhodnější směnný kurz na trhu. Tvé drahocenné korunky se tak neztrácejí v poplatcích, ale zůstávají ti v kapse. 

Jak ušetříš při placení na dovolené? Poradíme ti, jak zacházet s penězi v zahraničí
Zdroj: Pixabay.com / CC0

Kamenem úrazu může být moment, kdy svoji kartu ztratíš nebo ti je odcizena. V takovém případě už sice není tak složité svůj účet ihned zablokovat třeba přes smartphone, ale co pak v zahraničí bez karty a jen s ubývající hotovostí?

Může tě podržet rodina nebo přátelé, se kterými cestuješ, ale ideální je pojistit se dopředu a mít u sebe kartu dvakrát, třeba ve formě platebního náramku.

Vyřiď si pojištění!

A to nejdůležitější na závěr. Nepodceňuj se a vyřiď si pojištění. Na cestě se ti může stát cokoli, i když budeš sebevíc obezřetnější. Využij nabídek některého internetového srovnavače a nadimenzuj si cestovní pojištění podle potřeby.

Doporučeno
Bára pracuje v kavárně na Novém Zélandu. Čechy tu mají rádi. Nedávají tady dýška, ale cítím se tu jako v Pánovi prstenů Bára pracuje v kavárně na Novém Zélandu. Čechy tu mají rádi. Nedávají tady dýška, ale cítím se tu jako v Pánovi prstenů 2. dubna 2024 13:00

A pokud se s tím nechceš babrat a rád bys měl pojištění na cesty automaticky, vrať se k předchozímu bodu. Ke kreditním kartám totiž mnohdy dostáváš řadu výhod, včetně pojištění. V takovém případě už nemusíš platit nic navíc a pojištěn jsi automaticky.

Klíčem je příprava. Pokud si uděláš dobrý rozpočet, vezmeš si s sebou nutnou hotovost, kreditní kartu a budeš pojištěný, nic by tě nemělo překvapit.

Domů
Sdílet
Diskuse