Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. prosince 2018 17:24
Čas čtení 0:00
Roman Kulich

Nechce se vám dojídat zbytky? Prodejte je sousedům. Aplikace Máme navařeno chce bojovat proti plýtvání

TECH
Uložit Uložené

Plýtvání jídlem lze omezit.

Plýtvání jídlem je jedním z problémů, který by tu nutně nemusel existovat, kdyby se lidé snažili o trochu lepší hospodaření. V Evropě připadá na jednoho člověka 96 až 115 kg vyhozeného jídla za rok, uvádí projekt Zachraň jídlo.

Každý zná ten pocit, když si navaří dobré jídlo, kterého ale udělá zbytečně moc. Jídlo je sice skvělé, ale už po uvaření víte, že to nechcete jíst následující 3 dny furt dokola, jen aby se to snědlo.

Přesně k tomuto problému přistupuje projekt Máme navařeno. Ten před pár dny zamířil na crowdfundingovou platformu HitHit, kde se snaží vybrat 400 tisíc na mobilní aplikaci.

V případě, že něčeho navaříte příliš moc, jídlo jednoduše vyfotíte, nastavíte popisek, cenu a vaší lokalitu a nabídnete ho mezi ostatní uživatele aplikace. Nebudete tedy nuceni jídlo zbytečně vyhodit a naopak dostanete ještě zaplaceno za danou porci jídla od někoho, kdo se jídla velice rád ujme.

Máme navařeno: Člověk ročně vyhodí až 100 kg jídla, česká aplikace chce tento problém vyřešit
Máme navařeno: Člověk ročně vyhodí až 100 kg jídla, česká aplikace chce tento problém vyřešit Zdroj: HitHit.com

A naopak nastanou případy, kdy si vy budete chtít dát čerstvě navařené jídlo od někoho, kdo si s tím dal opravdu práci a uvařil s láskou. Najdete si, co by vám chutnalo a objednáte.

A nejen to, aplikace chce také nabízet domácí poctivé produkty jako vajíčka, med nebo třeba králíka od domácích chovatelů a udělat je tak dostupnější pro obyčejného člověka. 

Domů
Sdílet
Diskuse