Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. ledna 2019 13:54
Čas čtení 0:00
Tomáš Blahuta

Vědci hledají život v temném jezeře na Antarktidě pod kilometrovou vrstvou sněhu a ledu

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Není vyloučeno, že by se tam mohli objevit živočichové, jaké jsme dosud neviděli.

Je zaledněná, zasněžená, suchá i odlehlá. Antarktida nepatří k místům, kde by lidé toužili zapustit kořeny a prožít své životy. Nicméně, celé dekády je zajímavá zejména pro vědce a odborníky na různorodé oblasti. Právě oni se nejnověji snaží prokopat pod led, aby našli živé organismy.

Poloha zkoumaného jezera v rámci celého kontinentu

Hľadáme život tam, kde sme ho ešte na Zemi nenešli
Hľadáme život tam, kde sme ho ešte na Zemi nenešli Zdroj: Alexrk2

O co jde? Zaměřili se konkrétně na Mercerovo jezero v blízkosti jižního pólu, vodní plochu dlouhodobě ukrytou pod 1,1 kilometru tlustou vrstvou ledu a sněhu. S hloubením začali odborníci na konci roku 2018. Za použití silného tlaku horké vody se dostali přes zmíněnou vrstvu až do vodního zdroje. Trvalo jim to 2 dny a akce se zúčastnilo 45 specialistů.

Jejich práce však vůbec nekončí. Nyní, když mají volnou cestu, mohou začít s objevováním útrob skrytého jezera. Během nejbližších dní se do hlubin vydají technologická zařízení určená k zaznamenání potřebných informací a zjištění skutečného stavu podmínek „tam dole“. Ať už teplotu vody, její čistotu, přítomnost mikroorganismů a podobně.

Hľadáme život tam, kde sme ho ešte na Zemi nenešli
Hľadáme život tam, kde sme ho ešte na Zemi nenešli Zdroj: Cassie Matias

Nejzajímavější částí pro laickou veřejnost bude moment, kdy se do tamní vody dostanou kamery. Ty budou mít za primární úkol zaznamenat možné živočichy žijící v temných hlubinách Antarktidy. Pokud nějaké zachytí, lidstvo je uvidí poprvé. Nikdo teď neví, co všechno se může dole skrývat.

Domů
Sdílet
Diskuse