Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. ledna 2019 1:25
Čas čtení 0:00
Karin Filkaszova

Dívkám v Kamerunu matky násilně žehlí prsa, aby je ochránily před sexuálním zneužíváním

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Matky v Kamerunu násilně žehlí prsa dcerám, aby se nestaly oběťmi znásilnění, dokončily své vzdělání a nepoškodily dobré jméno rodiny.

Žehlení prsou je tradice, která se provádí na denním pořádku ve všech deseti regionech afrického Kamerunu. Už hned na první dojem to je nelidská a bolestivá praktika, která se může svým permanentním zmrzačením mladých dívek zařadit do kategorie absurdity hned vedle ženské obřízky.

Nicméně, na rozdíl od ženské obřízky, žehlení dívčích prsou nenachází svůj původ jen čistě v kulturních tradicích, ale i v něčem mnohem více šokujícím. Matky žehlí prsa svým dcerám, aby jim poskytly lepší budoucnost. Jakkoliv kontroverzně tento výrok může znít, jeho podstata je pravdivá a o to trpčí.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Fran Asemota (@themustardseedng),

Mladé dívky podstupují bolestivou proceduru, aby zastavily růst svých prsou a tím pádem nepřilákaly pozornost mužů v příliš mladém věku. Takto se mohou vyhnout nechtěnému obtěžování či dokonce znásilnění. V Kamerunu je totiž zažitou zvěstí, že pokud dívce začnou růst prsa, je to znak dospělosti a připravenosti na sex.

Matky proto snaží mrzačením dcer vyhnout příliš časným návrhům na manželství, chtějí, aby dívky dokončily vzdělání, nebo se chtějí vyhnout poškození reputace rodiny kvůli nechtěnému těhotenství či znásilnění. Podle tvrzení ministra školství v Kamerunu 65 procent dívek, které nedokončily své vzdělání, odešlo kvůli těhotenství.

Kvůli stigmatu, které obklopuje svobodné matky v Kamerunu, se většina mužů takovým ženám vyhýbá, a ty se proto častokrát ocitnou opovržené na okraji společnosti.

Kamerun je země, v níž je nedostatečný přístup ke vzdělání a sexuální výchově, antikoncepční prostředky tam nejsou rozšířeny a potraty jsou ilegální. Proto je žehlení prsou způsob, jakým se prý dívky mohou vyhnout podobným nechtěným situacím.

Ironie žehlení prsou

Praktika žehlení prsou se provádí matkou nebo příbuznými, jakmile se dívka dostane do puberty, avšak někdy ji podstupují již od osmi let života.

Domů
Sdílet
Diskuse