Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. ledna 2019 10:35
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Apple vydělá o miliardy méně, než se čekalo. Stěžuje si, že si lidé opravují iPhony místo kupování nových

TECH
Uložit Uložené

Kalifornská společnost nesplní svůj očekávaný plán.

Společnost Apple nezažila nejlepší rok. Už před mnoha měsíci se dostala do velkých problémů, když se po testování přišlo na to, že starší iPhony společnost naschvál zpomaluje.

Když měli uživatelé ve svých smartphonech starší baterii, Apple omezil výkon celého mobilu s argumentem, že chce pouze prodloužit životnost svých zařízení. Skutečnost však vypadala trochu jinak a lidé se začali bouřit, protože Apple o zpomalování iPhonů nikde nikoho neinformoval a probíhalo tedy v naprosté tajnosti.


Kalifornská značka pak světu představila řadu nových zařízení. Z nich jednoznačně dominoval iPhone XS Max i jeho menší sourozenec iPhone XS, na trh přišel i levnější iPhone XR a zákazníky potěšil i nový iPad Pro.

Naneštěstí, tento rok se v oblasti zájmu o koupi těchto zařízení jen těžko srovnával s těmi uplynulými. Před Apple obchody už nebyly nekonečné řady na iPhony a promítlo se to samozřejmě i do reálného výkonu, protože Apple opravdu prodal méně smartphonů než v minulosti.

Apple ještě na podzim odhadoval, že očekává tržby ve výši 89 až 93 miliard dolarů a hrubý zisk přibližně 38 procent. Momentálně se však situace změnila a oficiálně na to společnost musela zareagovat, když Tim Cook finanční předpoklad uvedl na správnou míru. Očekávané tržby klesly z 89 až 93 miliard na 84 miliard dolarů.

Šéf společnosti Tim Cook proto musel svým akcionářům vysvětlovat, v jaké finanční kondici je momentálně Apple. Společnost totiž nesplní svůj očekávaný finanční plán a tržby poklesnou, na což musel akcionáře připravit. Firma však zvolila několik zajímavých argumentů.

Když svět přišel na to, že Apple naschvál zpomaluje starší smartphony, společnost byla nucena poskytnout jako cenu útěchy zákazníkům možnost nechat si vyměnit starou baterii za novou za sníženou cenu 29 dolarů. Akce se sníženou cenou skončila na konci prosince, a tak si za novou baterii budeš muset zase zaplatit plnou částku.

Na druhé straně, Apple nikdy nechtěl, aby si lidé své starší iPhony opravovali. Tim Cook proto v dopise akcionářům zdůrazňuje, že v roce 2018 se neprodalo tolik nových smartphonů kvůli tomu, že si lidé mohou starší modely jednodušeji opravit. Apple se přitom odjakživa snažilo opravování starých iPhonů všemožně znemožnit.


Soudně bojoval proti různým servisům, zajistil si to, že při recyklaci mnozí zpracovatelé odpadu Apple zařízení zničí namísto toho, aby mohlo být vybaveno novými součástkami a znovu uvedeno na trh, a prodávání zánovních a opravených iPhonů či Macbooků vícekrát stopl i na portálech jako Amazon.

Cook v dopise zmiňuje i faktory jako makroekonomická situace, slabší výkonnost Apple na trzích jako Čína, ale nezapomněl ani na americké sankce. Čím více iPhonů si však lidé opraví, tím méně nových iPhonů si od Apple nakoupí a tržby pak logicky klesají.

Uvidíme, zda Apple zareaguje správným krokem a v blízké době představí nový technologický hit, nebo bude taková výkonnost i nadále pokračovat.

Domů
Sdílet
Diskuse