Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. ledna 2019 23:04
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Tradiční novoroční ohňostroj by mohl být v Praze minulostí. Zrušit ho chce město i petice

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Ohrožení zvířat nebo přírody, přítěž pro obyvatele. Novoroční ohňostroj by už od příště mohl vypadat jinak.

Poslední oslavy příchodu nového roku otevřely téma o škodlivosti petard a ohňostrojů, vzhledem k jejich krátkodobosti, vysoké ceně a obtěžování některých občanů a jejich mazlíčků. Psali jsme o tom také v podrobném článku a celá tato diskuze měla společenský dopad v podobě petice

Tuto petici už podepsalo 10 tisíc lidí. Její autoři požadují o „regulaci používání zábavné pyrotechniky, zejména na Silvestra“, protože právě v tento den má zábavní pyrotechnika podle odpůrců na svědomí mnoho škod.

„Tento den na svědomí velké množství ztracených, zraněných, mrtvých zvířat, domácích mazlíčků, vyplašené a vystresované lesní zvěře, popálených a poraněných lidí, poškozených a zničených aut i jiného majetku, nemluvě o znečištění vzduchu, které se za jediný večer vyrovná množství zplodin vyprodukovaných auty během dvouměsíčnímu provozu dálnice D1,“ píše se ve zmiňované petici.

Tradiční novoroční ohňostroj by mohl být v Praze minulostí. Zrušit ho chce město i petice

Sami její autoři navrhují, aby se mohla pyrotechnika odstřelovat jen půlhodinu před a po silvestrovské noci

O jakési nutné změně hovoří i současný primátor hlavního města Zdeněk Hřib, leč tuto konkrétní petici podporovat nechce: je prý napsaná vágně a neobsahuje podle něj jasný požadavek. Chtěl by však v Praze zrealizovat ekologičtější variantu ohňostroje.

„Například světelná show s drony, laser show, tichý ohňostroj za použití jiné formy pyrotechniky než vysoko letících a zároveň hlučných typů pyrotechniky,“ i takové příklady uvedl pro server Aktuálně.cz primátor. Už příští rok by tedy mohla být realizována změna.


Inspirovat by se vedení mohlo např. Dubají, kde se povedlo vytvořit největší laserovou show na světě. Bez bouchání, bez zápachu a ohrožování přírody.

Domů
Sdílet
Diskuse