Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. ledna 2019 21:24
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Supermarkety v Česku se zbavují igelitek. Chtějí zavést plátěné i speciální rozložitelné na pečivo

Supermarkety v Česku se zbavují igelitek. Chtějí zavést plátěné i speciální rozložitelné na pečivo
Zdroj: Duncan Hull/Flickr
ZAJÍMAVOSTI ČESKO EKOLOGIE
Uložit Uložené

Nový rok, nové ekologické přístupy obchodních řetězců v Česku.

Některé obchodní řetězce působící na území České republiky k příchodu nového roku předvedly zajímavý tah, který potěší zejména příznivce ekologie. Známé velké společnosti totiž přechází z igelitových tašek na k přírodě šetrnější alternativy. 

Místo igelitek tak nově najdeš v supermarketech jako Billa, Albert nebo Penny Market papírové či jiné varianty. A další druhy budou přibývat.

Připojily se tak k pozitivnímu trendu, který nastartoval ve svých 233 prodejnách u nás německý Lidl už v březnu předloňského roku

Jaké novinky si tedy obchody připravily?

Albert

I Albert od letošního ledna začal myslet na příznivce životního prostředí. Nákup si od něj můžou zákazníci odnést v papírových taškách hned tří velikostí. U té nejmenší si přitom podle mluvčího řetězce zákazníci oblíbí její kompaktní velikost při nákupech v menších prodejnách. 

Billa

Byla se na přelomu roku také činila, přestala nabízet tašky igelitové a přešla na recyklovaný papír. S příchodem jarní sezony pro zákazníky připravuje jutové (pytlovinové) a z textilu. Malá papírová taška podle nich unese deset kilogramů, velká patnáct.

Penny Market

Žlutočervený řetězec Penny Market hodlá doprodat stávající igelitky a další už ve svých pobočkách nenabízet. Místo nich chystá tašky z papíru, bavlny a polyesteru. Pro pečivo a ovoce či zeleninu pak přibudou speciální sáčky určené k opakovanému použití.

Supermarkety v Česku se zbavují igelitek. Chtějí zavést plátěné i speciální rozložitelné na pečivo

Lidl

Jak už jsme uváděli, Lidl skončil mezi velkými prodejci s igelitkami jako první. Přestal je nabízet od března 2017. Za rok tady prodal 27 milionů igelitek. Místo nich nabízí papírové tašky v několika variantách: menší, větší a permanentní, která je z recyklovatelného materiálu na opakované nákupy a stojí 30 korun.

Rohlik.cz

Přidá se i internetový Rohlik.cz. Koncem roku po zahraničním vzoru přestal prodávat plastové příbory, talíře a brčka, nákupy doručuje v taškách z recyklovatelného papíru. Zákazník sám nemusí recyklovat, internetový prodejce nabízí odvoz tašek zdarma.

Od loňského druhého pololetí také nevyužívá plasty na balení pečiva, ovoce a zeleniny, u mražených věcí ke změnám zatím nedošlo z hygienických a legislativních důvodů. Ve své nabídce má též rozložitelné sáčky s přísadou d2w, díky které se rozloží do dvou let.

Supermarkety v Česku se zbavují igelitek. Chtějí zavést plátěné i speciální rozložitelné na pečivo
Zdroj: Martin Belam/Flickr

Korporáty se tak snaží inspirovat hnutím #dostbyloplastu, založeným Ministerstvem životního prostředí minulý rok. Kampaň vzdělával veřejnost a snažila přinutit zákazníky i obchodníky omezovat neekologický odpad.

Přidalo se k ní hned 17 společností, mezi jinými např. České dráhy, Lidl, Relay, IKEA nebo Starbucks. 

Právě tato kampaň a konkurenční a zákaznické tlaky přinutily začít myslet na přírodu i obchodní řetězce, které poté slíbily, že do roku 2025 plastové obaly a další podobné produkty radikálně omezí.

Domů
Sdílet
Diskuse