Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. dubna 2019 15:06
Čas čtení 0:00
Vladimír Baško

Československý reseller: Vrtalo mi hlavou, proč tenisky stojí 4 000 eur, kouzlo Supreme možná nebude trvat věčně (Rozhovor)

Československý reseller: Vrtalo mi hlavou, proč tenisky stojí 4 000 eur, kouzlo Supreme možná nebude trvat věčně (Rozhovor)
Zdroj: Petr Votava
MÓDA
Uložit Uložené

Promluvili jsme si s jedním z největších resellerů tenisek a značkového oblečení v našich končinách, s Petrem Votavou.

Petr Votava je jedním z prvních a dosud největších resellerů v našich končinách, který dokázal ze svého hobby vytěžit maximum – stalo se jeho živobytím. Popovídali jsme si s ním o historii resellování, o poptávce a odbytu, o obchodování se slavnými osobnostmi a také o jevech jménem Yeezy a Supreme.

Aká je história československého resellu, čo môže za to, že niektoré kúsky majú vysokú hodnotu a ako sa dostaneš ku slávnym menám?
Aká je história československého resellu, čo môže za to, že niektoré kúsky majú vysokú hodnotu a ako sa dostaneš ku slávnym menám? Zdroj: Petr Votava

Ahoj, mohl bys nám přiblížit své začátky? Jak probíhaly první obchody, kdy a za jakých okolností ses tomu rozhodl věnovat naplno, dokáže člověk z toho v pozdějším stádiu žít?

Ahoj, přeprodávání tenisek vzešlo ze sběratelství Jordanů a neustálého získávání informací 24/7. Začalo mi vrtat hlavou, proč některý páry maj hodnotu 4 000 eur. První obchody jsem uskutečnil na Facebooku ve skupině na resell, o které budu mluvit později.

Ani si nejsem jistý, kdy přišel zlomový bod, věnoval jsem se tomu každý den, dokud zlom nepřišel sám. Naplno jsem začal nejspíš někdy kolem 2014/2015. Dá se s tím uživit, ale pokud se chytá jen příležitostně, např. na SNEAKRS appce od Nike, tak to je pouze přivýdělek.

Zapochyboval jsi někdy o budoucnosti svého byznysu, dostal ses někdy do mrtvého bodu? Jak jsi to případně řešil?

Pochybnosti bych asi úplně neřekl, spíš překážky. Ze začátku jsem byl závislý na novým vydání tenisek a dřív se nevydávalo tak často. Snažil jsem se to tedy dohnat přeprodejem použitého oblečení/bot.

Air Jordan 1 "Not For Resale"

Aká je história československého resellu, čo môže za to, že niektoré kúsky majú vysokú hodnotu a ako sa dostaneš ku slávnym menám?
Aká je história československého resellu, čo môže za to, že niektoré kúsky majú vysokú hodnotu a ako sa dostaneš ku slávnym menám? Zdroj: Petr Votava

Chtěl bych si nyní promluvit o ne až tak vzdálené historii a současnosti resellování značkového oblečení u nás. Kdysi s tím začínala hrstka lidí, později vznikl boom, hodně šikovných lidí se dokázalo rychle a docela dobře nabalit, jiní vytvořili fungující velké značky, vlastní prodejny. Kromě toho můžeme dodnes nacházet množství miniaturních pokusů na sociálních sítích. Mohl bys nám popsat vývoj resellování v našich končinách?

Dnes si troufám říct, že celý resell v ČR/SK začal na první facebookové skupině zaměřené na resell, kterou jsem založil v roku 2013. Sešlo se tu pár stovek lidí, hodně z nich bylo z portálu sneakers.cz. Vzpomínám si, že tenkrát jsem několik večerů seděl hodiny u počítače a posílal ve zprávách lidem, kteří měli na profilu něco s teniskami, pozvánku do skupiny.

Ke konci roku 2013 jsem s kamarádem založil bezplatnou inzerci na prodej tenisek www.sneakli.com, která mimo jiné stále funguje. Mezitím ale vzniklo několik dalších skupin na Facebooku, dnes nejznámější STREETCHANGE, kterou jsem před 2 lety koupil, neboť tu svojí první jsem s příchodem Sneakli smazal.

Skupina STREETCHANGE měla na konci roku 2014 pouhých 2000 členů. Začátkem roku 2015 vyšel první model Yeezy od adidas, a to byl moment, kdy se k teniskám začalo dostávat hafo lidí, protože když někomu řeknete, že se na teniskách dá vydělat přes 400 eur, tak to přiláká snad každého. Viralita „resellu“ ve světě díky teniskám od Kanyeho Westa byla obrovská, boom nezažila jenom komunita v České republice a na Slovensku, ale celý svět. Přispěla tomu hodně i značka Supreme a další.

S vydáváním dalších modelů od Yeezy komunita rostla víc a víc, až nakonec vyrostla do dnešního dne, kdy je v naší skupině přibližně 45 000 lidí, nezmiňuji ty, co v ní nejsou nebo operujou na Instagramu, kde se komunita vyvíjí také. Dnes si skoro každý druhý týden může přivydělat každý, stačí, když se mu poštěstí na internetu.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 61902 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Co s lidmi udělá, když zjistí, že tenisky se dají prodávat za desítky tisíc korun
  • Jaké módní trendy fungovaly kdysi a co se nosí dnes
  • Jak je možné, že tenisky mohou být tak drahé
  • Jakým známým osobnostem už tenisky prodával
  • Čeho mu nejvíce zůstává před Vánocemi a musí to vyprodávat
  • Za jakých okolností by mohlo skončit kouzlo značky Supreme
Domů
Sdílet
Diskuse