Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. ledna 2019 20:53
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Když si dáš kokain: Jaké účinky a hrozby přináší nejpopulárnější droga bohatých?

Když si dáš kokain: Jaké účinky a hrozby přináší nejpopulárnější droga bohatých?
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Sníh, který dokáže zničit život.

Drogy škodí fyzickému i psychickému zdraví a měl by ses jim vyhýbat.

Dostat se ke drogám dnes není vůbec náročné. Kolem kokainu se sice dělají větší tajnosti než u marihuany, ale stačí získat kontakt a za částku okolo 2 500 Kč dostaneš gram bílého prášku. Tvůj večer se může proměnit na nezapomenutelné dobrodružství, život však na noční můru.

V tomto článku se dozvíš:
  • co se s člověkem děje po požití kokainu;
  • kolik kokain v Česku stojí a proč je ten za tisícovku sebevraždou;
  • jaké látky se vydávají za čistý bílý prášek;
  • proč jsou někteří po požití agresivní nebo mají sklony k sebevraždě;
  • jak se látka vlastně vyrábí a proč kvůli ní dodnes trpí miliony lidí.

Kokain, koks nebo  sníh jsou všechno označení pro čistou formu kokainu. Existují však mnohem nebezpečnější mixy kokainu s jinými látkami, které se požívají odlišnými způsoby než šňupáním, například kouřením.

Pri kokaíne nemáš šancu spoľahlivo zistiť, odkiaľ pochádza a či ide o pravú látku. Na rozdiel od extázy so sebou nenesie podpis. Kokaín je na Slovensku ilegálny podľa zákona 300/2005 Z. z.

U kokainu nemáš šanci spolehlivě zjistit, odkud pochází a zda jde o pravou látku. Na rozdíl od extáze s sebou nenese podpis. 

Když se řekne kokain, očekáváš čistou látku kdesi z Jižní Ameriky. Tou látkou je čistý a s ostatními drogami nesrovnatelně silný benzoylmethylekgonin, který pochází z dvoumetrových rostlin rodu Erythroxylum (rudodřevovité).
Za účelem množení zisku a pokusů se však kokain nebezpečně mixuje, například s metamfetaminy, amfetaminy, kreatinem, kofeinem či jedlou sodou, kdy vzniká například crack. Pokud jsi měl někdy v životě kokain, je velmi pravděpodobné, že nešlo o čistou látku.

„Jelikož se jedná o ilegální drogu, nebývá známá její čistota ani koncentrace,“ tvrdí Dr. Ľubomír Okruhlica z Centra pro léčbu drogových závislostí.

Je hloupé spoléhat se na drogové kartely, že budou při výrobě kokainu poctivé. Každý gram kokainu v sobě skrývá smrtelné nebezpečí. A proto bys kokain nikdy neměl požívat a v případě, že se ti dostane do rukou, obrať se na číslo 158.

popispopispopis
popispopispopis Zdroj: DEA

Co se děje v hlavě?

Hlavní látka benzoylmethylekgonin (C17H21NO4) je mnohými řazena mezi metamfetaminy nebo amfetaminy. S nimi nemá nic společného, jde prostě o samostatnou kategorii, o derivát z látek v kokainovníku.

Když se kokain šňupe, zachycuje ho čichový nerv v nose, kouření funguje jako cigarety a píchání si látky do žíly ji dostane rovnou do krevního oběhu.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 61952 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse