Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. ledna 2019 19:44
Čas čtení 0:00
Daniel Mikolášik

Mesto v Taliansku ti zaplatí, ak budeš jazdiť na bicykli. Každý mesiac si môžeš príjemne privyrobiť

Mesto v Taliansku ti zaplatí, ak budeš jazdiť na bicykli. Každý mesiac si môžeš príjemne privyrobiť
Zdroj: Pixabay
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Cieľom celého projektu nie je len zredukovať zápchy, predovšetkým mestu ide o ochranu životného prostredia.

Talianske mesto Bari sa rozhodlo podporovať ekologickú dopravu v meste, a preto prichádza s návrhom odmeňovania občanov. Ak by si cestou do práce namiesto auta zvolil jazdu na bicykli, mesto ti mesačne zaplatí 25 €. Radnica chce navyše prispievať aj tým, ktorí nemajú vlastný bicykel a chcú si ho zakúpiť.

Pri kúpe úplne nového bude mesto prispievať až vo výške 150 €. Ak pôjde o používaný bicykel z druhej ruky, obyvatelia Bari dostanú 100 €, a ak si budú chcieť kúpiť elektrický, získajú zľavu 250 €. Cieľom celého projektu nie je len zredukovať zápchy, no predovšetkým ide mestu o ochranu životného prostredia. Predpokladá sa až zdvojnásobenie počtu cyklistov a cestách.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa CityWomanCycle (@citywomancycle),

„Keď budete šľapať do pedálov, pomôžete tým nielen vášmu zdraviu“ tvrdí starosta mesta Bari Antonia DeCaru. Ten na realizáciu projektu vyčlenil 545-tisíc eur z rozpočtu. Pokus o ekologickejšiu dopravu by mal trvať štyri mesiace v rámci skúšobného obdobia.

Starosta bude občanov odmeňovať na základe prejazdených kilometrov. Za jeden kilometer získajú občania mesta 4 centy. Najviac si môžu zarobiť až 25 € mesačne, čo by znamenalo 300 € za rok. Špeciálne bude však platená cesta do práce. Počas nej budú úrady vyplácať až 20 centov za jeden kilometer.

Domů
Sdílet
Diskuse