Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. ledna 2019 9:56
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

V Austrálii zachránili krajtu pokrytou více než 500 klíšťaty

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Živočicha se nakonec podařilo zachránit.

Skupina australských záchranářů hadů Gold Coast and Brisbane Snake Catchers se znenadání objevila ve světových médiích. Za všechno může odchyt krajty před několika dny. Krajta kobercová uvízla v bazénu na zahradě, a tak si majitelé domu raději zavolali odborníky, aby zvíře vyndali a vypustili do přirozeného prostředí.

Záchranáři však byli zaskočeni, když spatřili tělo hada. Bylo pokryté stovkami malých klíšťat, avšak nešlo o běžná klíšťata z našich končin. Na krajtu zaútočila paralyzující klíšťata Ixodes holocyclus, která by i u člověka mohla vyvolat silnou alergickou reakci.

Záchranáři zvíře vysvobodili z bazénu, kde se zřejmě krajta pokoušela klíšťat zbavit, a odvezli ji na veterinární kliniku. Tam bude trávit následující týdny.

Veterináři naštěstí klíšťata odstranili, ale zamýšleli se nad tím, že zvíře muselo být ve velmi špatném zdravotním stavu, když na sebe nechalo zaútočit takové množství parazitů. V odborné péči pak lékaři přišli na to, že krajta trpí infekcí, a tak pravděpodobně přišla o přirozenou obrannou schopnost svého organismu, což musela řešit v bazénu.

Domů
Sdílet
Diskuse