Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Twisto
20. ledna 2019 18:13
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Uber vs. Taxify či Spotify vs. Apple Music. Porovnali jsme moderní služby, které ti zpříjemňují život

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Co preferuješ ty?

Na internetu a v obchodech s mobilními aplikacemi najdeš celou řadu inovativních služeb, které mají za cíl zpříjemnit ti život. Ať už je řeč o sdílené přepravě, streamování hudby nebo revolučních platebních metodách, předpokládáme, že většina z vás s nimi má zkušenost. Nicméně, trh s moderními službami je obrovský a ke každé z nich existuje celá řada alternativ. Rozhodli jsme se ti trochu pomoci a udělali jsme srovnání, která ti snad napoví, jaká služba je pro tebe vhodnější. 

Spotify vs. Apple Music

Před nástupem služeb umožňujících streamování hudby jsme byli odkázáni k nákupu CD nosičů nebo k pirátství. Dnes ale můžeš za cenu jednoho cédéčka poslouchat celý měsíc kolik hudby chceš od stovek tisíc intepretů. I na tomto poli najdeš řadu konkurujících služeb, nicméně za zmínku stojí jen dvě. Spotify, který je průkopníkem a vznikl už v roce 2008 a Apple Music, které běží tři roky.

Uber vs Taxify či Spotify vs. Apple music. Porovnali jsme služby
Uber vs Taxify či Spotify vs. Apple music. Porovnali jsme služby Zdroj: Spotify.com

Předplatné

Obě služby nabízí měsíční předplatné za 153 Kč, předplatné pro rodinu (6 lidí) za 230 korun a zvýhodněné předplatné pro studenty za 75 korun. U obou si můžeš předplatné vyzkoušet zdarma. Nicméně, na Spotify můžeš poslouchat hudbu i když nechceš platit Premium. Musíš ale přečkat zásobu reklam a můžeš přepínat písničky jen šestkrát za hodinu. 

Kvalita hudby

U Spotify si na mobilu můžeš zvolit v jaké kvalitě budeš hudbu streamovat až o 320kbps. To se hodí, obzvlášť pokud máš málo dat. Přes webový přehrávač streamuje AAC v kvalitě 256kbps. Apple Music streamuje na mobilu i v počítačovém klientovi soubory AAC v kvalitě 256kbps. Dle vlastní potřeby si pak můžeš kvalitu poslechovosti upravovat v ekvalizéru v nastavení telefonu. Nicméně, pokud nejsi audiofil, tak během přehrávání stejných písniček přes Apple Music a Spotify v nejvyšší kvalitě nepoznáš rozdíl. 

Uber vs Taxify či Spotify vs. Apple music. Porovnali jsme služby
Uber vs Taxify či Spotify vs. Apple music. Porovnali jsme služby

Velikost knihovny

Tady mluví čísla jasnou řečí. Apple Music se svými 45 miliony nahrávek v databázi jasně předčí 35 milionů v knihovně Spotify. Obě služby čas od času nabízí exkluzivity, přičemž Apple Music mívá dopředu i videoklipy. Pomocí obou služeb můžeš sledovat videoklipy. Nicméně, Spotify má navíc ještě skvěle rozběhlou podcastovou sekci. 

Uživatelské prostředí

Interface obou aplikací je dobrý a přehledný. Apple Music nabízí čistou, přehlednou verzi, ve které se snadno naviguješ a rychle najdeš vše, co potřebuješ. To samé lze říci o Spotify, který akorát zahalen do černého hávu. Druhý jmenovaný nabízí navíc krátké animace k vybraným písničkám. Oboje služby k části písniček nabízí lyrics a Apple Music navíc umožňuje najít písničku jen po zadání části textu, kterou si pamatuješ do vyhledávače. 

Uber vs Taxify či Spotify vs. Apple music. Porovnali jsme služby
Uber vs Taxify či Spotify vs. Apple music. Porovnali jsme služby Zdroj: Apple Music

Objevování nové hudby

Jedním z důvodů, proč jsou streamovací služby tak oblíbené je, že umožňují objevovat novou hudbu. A jak Spotify, tak Apple Music používají nástroje, které vám nabízí písničky na základě toho, co jsi vyhledával nebo poslouchal předtím. Při zakládání účtu u obou služeb vyplníš, jaké žánry a hudebníky preferuješ a čím víc pak posloucháš, tím více se algoritmus služby zdokonaluje. Z mé osobní zkušenosti si v tomto oboru lépe vedl Spotify. Obě služby jinak nabízejí pravidelné týdenní playlisty s novou hudbou, vlastní žebříčky apod. 


Twisto vs. Revolut

Pokud máš dost těžkopádných bank, jejich zastaralých systémů a vleklých adaptací na nové trendy, měl by ses poohlédnout po možnostech moderního placení. Dnes jich existuje spousta a každá představuje jiné benefity. My jsme k porovnání vybrali služby Twisto a Revolut, které figurují na českém trhu a přinášejí čerstvý vítr do vod platebních systémů. A zatímco české Twisto je platební appka, v níž disponuješ kredity, britský Revolut cílí na převody mezi různými měnami a vkládáš si do něj své peníze.

Uber vs Taxify či Spotify vs. Apple music. Porovnali jsme služby
Uber vs Taxify či Spotify vs. Apple music. Porovnali jsme služby Zdroj: Twisto

Funkce a benefity

Twisto funguje na bázi kreditů. Na začátku měsíce má každý klient k dispozici nastavený měsíční limit, který používá pro platby. Vždy na konci měsíce dostane vyúčtování, na jehož zaplacení má vždy 15 dní. Mimo to ale můžeš čerpat i řadu výhod. Řeč je o cestovním pojištění, zahraničních platbách s nejlepším kurzem nebo slevách na desítkách e-shopů.

Hodí se i funkce Twisto Snap, kdy stačí vyfotit účtenku nebo fakturu a Twisto za tebe provede platbu. K prémiovým tarifům navíc dostaneš i platební náramek a možnost využívat Twisto Split, tedy funkci díky níž si můžeš s přáteli v restauraci rozdělit platbu. 

Revolut je výhodný primárně k platbám v různých měnách. Neoperuje s kreditem, peníze si vkládáš ze svého účtu. Pokud tedy hodně cestuješ nebo často platíš v cizích měnách, aplikace ti může ušetřit. Nicméně, nutno podotknout, že o víkendu si služba účtuje za směnu až 0,5 %.

V aplikaci můžeš spravovat své platební karty, ať už ve fyzické či virtuální podobě. Pokud rád šetříš, může se ti hodit funkce Vault, ta ti z každé platby strhne určité procento a odloží ho stranou. Revolut taktéž disponuje funkcí rozdělení platby mezi více lidí. 

Uber vs Taxify či Spotify vs. Apple music. Porovnali jsme služby
Uber vs Taxify či Spotify vs. Apple music. Porovnali jsme služby

Cena za službu

Twisto v současnosti nabízí tříměsíční premium zdarma. Volit si můžeš ze tří tarifů. První s názvem online je zdarma a umožní ti online nákup s odloženou platbou o měsíc, funkci Twisto Snap nebo cashback z online nákupů.

S Tarifem Standard za 49 korun měsíčně dostaneš navíc platební kartu a možnost rozdělit si účet s přáteli s funkcí Twisto Split. Jako třetí možnost je k dispozici tarif Premium za 99 Kč měsíčně, který krom již řečených benefitů nabízí cestovní pojištění pro celou rodinu a středový kurz na transakce v zahraniční měně.

Revolut nabízí shodně tři typy účtů. Na rozdíl od Twista si ty prémiové nemůžeš vyzkoušet zdarma. Neplatíte jen u verze Standard, která nabízí běžný účet v librách, IBAN účet v Eurech a možnost směňovat 24 měn za mezibankovní kurz bez poplatku až do 153 tisíc korun za měsíc (6 tisíc Eur).

K tomu máš ještě výběry bez poplatku z bankomatů do 4500 korun za měsíc. Za 174,99 Kč si můžeš zaplatit Premium verzi, která je bez limitu na směny a výběry mohou být do 9 tisíc. K tomu nabízí pojištění, přístup k virtuálním kartám a 5 kryptoměnám. Třetí volbou je tarif Metal za 299 korun, který navyšuje výběry na 13 500 korun a nabízí cashback ve výši 0,1 % na všechny evropské a 1 % na všechny mimoevropské karetní operace. 

Uber vs Taxify či Spotify vs. Apple music. Porovnali jsme služby
Uber vs Taxify či Spotify vs. Apple music. Porovnali jsme služby Zdroj: Revolut

Uživatelské prostředí a zákaznická podpora

Twisto má vyladěné, přehledné a moderní uživatelské prostředí kombinující bílou a zelenou. Příjemně působí jak na desktopu, tak v aplikaci. Je samozřejmě kompletně v češtině a s aktivní podporou, která během pracovní doby reaguje takřka okamžitě.

V aplikaci můžeš přehledně kontrolovat stav svého konta a prohlížet si své platby, které jsou kromě přesné částky uváděny i s místem, časem nákupu a mapkou. Po každé platbě ti ihned přijde na telefon notifikace. 

Revolut se taktéž může pochlubit příjemným uživatelským prostředím. To kombinuje modrou, růžovou a bílou. Nicméně, znatelným problémem může být chybějící česká lokalizace. Zamrzí i absence online podpory s česky píšícím operátorem. Ta nebyla spuštěna ani poté, co si v Česku firma zřídila pobočku.

V aplikaci můžeš opět sledovat stav svého konta, přičemž máš navíc možnost v grafech sledovat, za co nejvíce utrácíš a v jakých zemích. Můžeš samozřejmě také spravovat své karty, provádět bankovní převody a sledovat stav svých kryptoměn. 

Uber vs. Taxify

Od příchodu Uberu v roce 2014 přišly na pražské taxikáře těžké časy. Na trhu se objevila alternativa, po které okamžitě skočili všichni, kdo se báli nekalých praktik části taxikářů. Od té doby probíhají veřejná diskuse o pololegalitě nových taxislužeb, stávky taxikářů a právní bitvy. Nicméně, Pražané si na pohodlnou, předem zaplacenou a transparentní formu sdílené jízdy zvykli. Trh rozčeřil příchod nových alternativ, které soutěží o cestující.

Uber vs Taxify či Spotify vs. Apple music. Porovnali jsme služby
Uber vs Taxify či Spotify vs. Apple music. Porovnali jsme služby Zdroj: Uber

Cenová nabídka

Uber v současnosti inzeruje cenu 9,90 Kč za kilometr a 3 koruny za minutu. Nástupní jízdné je 25 Kč a minimálně zaplatíš 55 korun. Pokud na tebe bude řidič čekat déle než 2 minuty, zaplatíš tři koruny za každou další minutu čekání.

Oproti tomu nabízí Taxify o korunu levnější cenu za kilometr (9 Kč), za minutu jízdy si ale účtuje 3,50. Nástupní sazbu má stanovenou na 30 korun a minimální jízdné je 70 Kč. Taxify si navíc účtuje 50 korun navíc za jízdu na/z letiště Václava Havla. Tolik k cenám na papíře. Nicméně, Uber ceny oproti Taxify zvyšuje během dopravních špiček. V některých případech dokonce dvojnásobně. 

Uber vs Taxify či Spotify vs. Apple music. Porovnali jsme služby
Uber vs Taxify či Spotify vs. Apple music. Porovnali jsme služby

Uživatelské prostředí a zákaznická podpora

Obě aplikace jsou přehledné, dobře vypadající a kromě barev vlastně takřka totožné. Ani jedna z nich nemá zřízenou telefonickou podporu, a tak musíte své dotazy a problémy řešit pomocí aplikace. Uber nabízí několik předvolených situací, které vybereš a odpověď ti přijde na mail.

Taxify je v tomto směru přímočařejší, nabízí rovnou chat s podporou. Nicméně, uvádí, že odpověď můžeš dostat až za dva dny. Ideálním řešením je zkontaktovat podporu přes Facebook aplikaci, kde se odpovědi dočkáš rychleji. 

Uber vs Taxify či Spotify vs. Apple music. Porovnali jsme služby
Uber vs Taxify či Spotify vs. Apple music. Porovnali jsme služby Zdroj: Taxify

Vozidla a prémiové služby

Vozový park mají obě služby podobný. Pokud si vybereš nejlevnější variantu, nemáš možnost výběru a přijede k tobě řidič, který je nejblíže. Buď tě nabere ve staré oktávce nebo v novém BMW. Obě společnosti sice mají podmínku, že řidič nesmí mít auto starší 10 let, ale ne každý ji respektuje.

Pokud tedy chceš vědět v čem pojedeš a chceš mít možnost výběru, připlať si za Uber Select nebo Taxify Premium. Uber navíc nabízí ještě možnost Uber Black, která je zárukou dostatečně reprezentativního vozu a profesionálního řidiče. Pro obě služby jezdí dostatek řidičů a mají podobné časy příjezdu, a to do pár minut. Snad krom páteční špičky. 

Domů
Sdílet
Diskuse