Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. ledna 2019 16:30
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Když si utahuješ z přítelkyně, upevňuješ váš vztah. Společný smysl pro humor je klíčový, tvrdí výzkum

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Každý dobrý vztah musí být založený na tom, že se ani jeden z páru nebere příliš vážně.

Pokud se se svou přítelkyní či přítelem neustále bavíte a sdílíte podobný smysl pro humor, upevňujete si tak vztah. Svědčí o tom výsledky mnoha studií, které byly provedeny za posledních 30 let a výzkumník Jeffrey Hall z University of Kansas je analyzoval.

Studií se dohromady zúčastnilo přibližně 15 tisíc lidí, a tak se z nich dají vyvodit zajímavé závěry. Hall neustále přemýšlel nad tím, jak smysl pro humor pomáhá vztahu růst a udržuje ho na zdravé úrovni, přičemž nakonec zjistili, že nejde o individuální humor, ale o sdílení vtipů.

Keď si robíš srandu z frajerky, spevňuješ si vzťah.
Keď si robíš srandu z frajerky, spevňuješ si vzťah. Zdroj: tumblr

Humor je podle Halla samozřejmě důležitým faktorem každého zdravého vztahu, ale kdybys byl vtipný a tvému humoru by přítelkyně nerozuměla, nebo se jí nelíbil, moc daleko spolu nedojdete.

Je proto důležité, aby měly páry podobný smysl pro humor, dokázaly se zasmát stejným vtipům, dokázaly i z absolutně nevtipné situace vytvořit úsměvný moment, a hlavně, aby na sebe pomocí vtipů agresivně neútočily.

Pokud se tedy se svou polovičkou neustále dobře bavíte a smějete, je třeba v tom podle Halla pokračovat. Konstatuje, že sdílení smíchu na každodenní bázi je důležitým indikátorem toho, zda mezi vámi vůbec existuje romantická přitažlivost.

Zpracované studie proto poukazují na to, že je třeba si ze svého partnera neustále utahovat, avšak zbytečně nepřekračovat pomyslnou hranici zábavy a urážek či agrese. Hall upozorňuje, že pokud se ve vztahu objevují nechutné až agresivní vtipy, je možné, že nezůstává jen u humoru, ale tyto myšlenky se přesouvají i do chování v realitě.

Domů
Sdílet
Diskuse