Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. ledna 2019 11:27
Čas čtení 0:00
Dušan Šutarík

Víc než třicetkrát se pokusil o sebevraždu, nakonec beze stopy zmizel. Český básník Šebek je pořád nezvěstný

Víc než třicetkrát se pokusil o sebevraždu, nakonec beze stopy zmizel. Český básník Šebek je pořád nezvěstný
Zdroj: Nedělní chvilka poezie/Wikimedia Commons
KULTURA ZÁHADY
Uložit Uložené

Prokletý básník zmizl před více než 20 lety. Je však možné, že pořád žije?

Říká ti něco slovní spojení prokletý básník? Někdo jen bezradně pokrčí rameny, jiný možná z paměti vydoluje nejznámější jako Paul Verlaine či Arthur Rimbaud.

Charakteristickým znakem těchto (a jiných) autorů byla rebelie vůči ustrnulému pořádku, vzývání svobody, neochota či neschopnost přizpůsobit se společenským normám a často destruktivní životní styl plný psychických nemocí, drog a alkoholu.

Není tedy překvapivé, že tito autoři často páchali sebevraždy, případně umírali v mladém věku. Pocit prokletí však není vázán výlučně na Francii a období Rimbauda.

Báseň Karla Šebka ze sbírky Probuď se anděli, peklo spí

Mal viac ako 30 pokusov o samovraždu, ale vždy vyviazol a napokon bez stopy zmizol. Český básnik je stále nezvestný
Mal viac ako 30 pokusov o samovraždu, ale vždy vyviazol a napokon bez stopy zmizol. Český básnik je stále nezvestný Zdroj: Karel Šebek/Tvar

V širším slova smyslu se dá říci, že do tohoto „okruhu“ můžeme zařadit autory, kteří se během svého života pohybovali na okraji společnosti i literárního dění a kteří byli doceněni až po své smrti (pokud vůbec).

V tomto článku bychom ti chtěli představit jednoho z nejznámějších českých prokletých básníků. Jeho jméno je Karel Šebek a svým životním příběhem a dílem působí přímo neuvěřitelně. Závěr jeho života pak patří k asi největším záhadám českého literárního světa.

70. léta

záhady: prekliaty básnik k. šebek
záhady: prekliaty básnik k. šebek Zdroj: Jana Stejskalová

Tento svérázný surrealistický básník se narodil v roce 1941 jako Karel Štětka. Teprve po Karlově maturitě nechal jeho otec kvůli posměchu celou rodinu přejmenovat na Šebkovi. Na Šebka mělo velký vliv dětství, které prožil se svou babičkou v Jilemnici. Doma ho totiž nečekala žádná rodinná idylka.

Doporučeno
„Loď duchů.“ Plachetnice Mary Celeste se plavila po oceánu bez jediného člena posádky. Když ji našli, byla v perfektním stavu „Loď duchů.“ Plachetnice Mary Celeste se plavila po oceánu bez jediného člena posádky. Když ji našli, byla v perfektním stavu 31. března 2024 8:00

„Fotr tak nadával matce do kurev, že jsem si v půl třetí ráno vzal žiletku a podřízl jsem si krk,“ prozradil samotný básník v rozhovoru z roku 1994. Šebek našel východisko z této neutěšené reality nejen u své babičky, ale i v literatuře. O tu se zajímal v podstatě od dětství. Učaroval mu hlavně surrealismus a výrazně ho ovlivnilo více světových i českých básníků tohoto směru.

K jeho zálibám také patřilo téměř až obsedantní přepisování celých knih na stroji. Přepsal takto několik stovek knih, včetně několika důležitých spisů Andrého Bretona, Benjamina Péreta, Tristana Tzary či Paul Éluarda.

Po absolvování maturity si Šebek udělal sanitární kurz a nastoupil jako zaměstnanec do psychiatrické léčebny. I toto prostředí ho ovlivňovalo velmi inspirativně. Mimo jiné zjistil, že fantazie schizofreniků či jinak duševně nemocných mají velmi blízko k poezii.

Karel Šebek (vlevo), 70. léta

záhady: prekliaty básnik k. šebek
záhady: prekliaty básnik k. šebek Zdroj: Wikimedia Commons

Spolu s několika pacienty se pokoušel z léčebny uprchnout za hranice. Plán se však nezdařil a Šebek se v té chvíli pokusil o sebevraždu. Podobné pokusy budou v jeho životě přítomny už navždy. Do léčebny se vrátil, ale tentokrát jako pacient.

Po smrti rodičů a blízkého přítele, bratrance a psychologa (a také básníka) Zbyňka Havlíčka zůstal Karel Šebek odkázán na malý invalidní důchod, pomoc svých přátel a pobyty v léčebnách.

Co se týče jeho diagnózy, nejčastěji se objevuje termín úzkostná toxická psychóza. Šebkův přítel Pavel Řezníček zmínil, že možná trpěl schizoidní poruchou osobnosti. Šebek experimentoval s nejrůznějšími drogami (např. LSD), což se v nemalé míře promítlo i do jeho tvorby.

Karel Šebek a Pavel Řezníček, začátek 70. let

záhady: prekliaty básnik k. šebek
záhady: prekliaty básnik k. šebek Zdroj: Jana Stejskalová/Dívej se do tmy, je tak barevná

Psaní básní pro něj bylo jako dýchání a každý den chrlil množství nových textů. Pavel Řezníček se k jeho textům dostal prostřednictvím jednoho samizdatového sborníku a okamžitě ho nadchly. „Šíleně jsem ho obdivoval,“ řekl Řezníček. „A ptal jsem se ho: ‚Kájo, co ti na to řekli doma, co otec na to?‘ A on řekl: ‚On to vzal a omlátil mi to o hlavu!‘“

Doporučeno
Studentky se z výletu už nikdy nevrátily: jejich fotoaparát obsahoval děsivé snímky. Co viděly těsně před smrtí? Studentky se z výletu už nikdy nevrátily: jejich fotoaparát obsahoval děsivé snímky. Co viděly těsně před smrtí? 15. března 2024 8:30

Jeho bibliografii se pravděpodobně již nikdy nepodaří kompletně zrekonstruovat. Mnoho textů se ztratilo, několik z nich Šebek porozdával svým přátelům. Kromě poezie se věnoval i kolážím.

Domů
Sdílet
Diskuse