Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. ledna 2019 17:48
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Zamilovaní ve vztazích obvykle rychleji přibírají, tvrdí vědci. Akceptují sebe i své nedokonalosti

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Vztahy jsou pro zamilované menší bránou k přibírání.

Běžný člověk si obvykle ideálního partnera hledá dlouhá léta. Občas se ho nakonec ani najít nepodaří, jindy v sobě zase dva partneři najdou spřízněné duše. Jak však ukazuje výzkum z australské Central Queensland University, romantika a zamilovanost ve vztahu nejsou zodpovědné jen za neustále motýlky v břiše.

Možná bys to neřekl, ale na břiše se zamilovanost projevuje i přibíráním. Výzkumníci analyzovali statistiky z každoročních pravidelných studií párů za devět let od 2005 do 2014, kterých se celkem zúčastnilo 15 tisíc dospělých, a tak nejde o studii založenou na slabém a nepodstatném vzorku.

Zaľúbenci vo vzťahoch zvyknú začať rýchlejšie priberať, tvrdia výskumníci. Zvyknú si na seba aj na svoje nedokonalosti
Zaľúbenci vo vzťahoch zvyknú začať rýchlejšie priberať, tvrdia výskumníci. Zvyknú si na seba aj na svoje nedokonalosti Zdroj: tumblr

Základní otázka zněla, zda vztahy působí na to, jaký životní styl lidé vedou. Začít se zdravým životním stylem není úplně jednoduché v žádné životní etapě, ale australské vědce zajímalo, do jaké míry v této oblasti ovlivňují naše rozhodnutí vztahy a samotní partneři.

Výsledky přitom nebyly až tak překvapivé. Pokud měli analyzovaní lidé dlouhodobější vztah, žili uspořádaněji, konzumovali více zeleniny či ovoce a většinou se vyhýbali zlozvykům jako kouření, alkohol či jídla z řetězců rychlého občerstvení.

Na druhé straně, lidé ve vztazích přibírali více než nezadaní jedinci. Výzkumníci v čele se Stephanie Schoeppe proto konstatovali, že lidé ve vztazích zřejmě přestávají cítit přílišnou potřebu pracovat na svém těle, aby se neustále někomu líbili.

Našli svého vysněného partnera a milují se přes všechny nedokonalosti. Tlak na to, aby člověk zůstával štíhlý, jednoduše postupem času opadává.

Domů
Sdílet
Diskuse