Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. ledna 2019 13:10
Čas čtení 4:42
Antonín Havlík

Katka odjela do Peru na ayahuascový rituál. Setkala se s démony, pak se jí spustily psychózy a musela i na elektrošoky

Katka odjela do Peru na ayahuascový rituál. Setkala se s démony, pak se jí spustily psychózy a musela i na elektrošoky
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Prostřednictvím tradičního ayahuascového rituálu se podle peruánských šamanů dá dosáhnout hluboké spirituální zkušenosti. Obliba této metody se stále zvyšuje, je ale potřeba k ní přistupovat s rozvahou a dostatečnými informacemi.

„Léčba magickou ayahuascou. Dokáže pomoci tělu i duši zbavit se negativní energie, umožní sebepoznání,“ tvrdí někteří. Terapie se stává stále oblíbenější mezi západní společností. O rituálu se člověk může – především díky internetu a množství různých dokumentů – dozvědět poměrně dost, přesto mnohým uniká spousta informací.

Psychotropní nápoj z pralesní liány znají amazonští šamani už po tisíce let. Je mezi nimi považován za náboženskou svátost. Dokáží jejím prostřednictvím určit chorobu a také ji potenciálně vyléčit.

V tomto článku se dozvíš:

  • jaký účinek má na lidskou psychiku ayahuasca;
  • co Katku dovedlo do Peru za šamany;
  • jak probíhala magická seance;
  • proč musela podstoupit léčbu elektrošoky.

Osoba podstupující tuto léčebnou sesi je s pomocí šamana zaváděna do nejniternějších míst své duše, může intenzivně halucinovat (často vidí magické obrazce či různá zvířata, slyší tajemné zvuky) a pročišťovat se jak na psychické, tak na fyzické úrovni. Výjimkou nebývají průjmy či zvracení, což je však považováno za důležité znamení této očisty.

Katka odjela do Peru na ayahuacový rituál. Setkala se s démony, pak se jí rozjely psychózy a musela i na elektrošoky
Katka odjela do Peru na ayahuacový rituál. Setkala se s démony, pak se jí rozjely psychózy a musela i na elektrošoky Zdroj: Wade Davis / Contributor

Mezi šamany

Návštěv peruánských šamanů dobrovolníky ze zemí západního světa, kteří chtějí zažít ayahuascové osvícení, stále přibývá. Jedním nich byla před několika lety také Katka Chadimová. Z České republiky odletěla přímo do amazonských pralesů, kde našla šamana, který ji na ayahuascovou seanci přijal

Jak nyní sama na situaci vzpomíná, rozhodla se pozřít tento nápoj trochu naivně, k dispozici totiž měla pouze omezené, jednostranné informace. Zážitek to byl nakonec o dost intenzivnější, než Katka očekávala. Kvůli vysoké dávce i unáhlenému rozhodnutí do seance jít se jí spustila psychická nemoc, se kterou bojuje dodnes. Rozhodla se o svém příběhu promluvit, aby varovala ostatní.

K informacím o ayahuasce se dostala jako mnoho jiných Čechů. Na internetu, skrz videa a zevrubné texty kontroverzního terapeuta Petra Chobota. Ten pořádá seance a výlety do Amazonie za sebepoznáním a stavem rozšířeného vědomí. V minulosti se dostal do problémů kvůli některým metodám, jež zahrnovaly právě konzumaci ayahuascy. Někteří lidé se na jeho seanci údajně přiotrávili.

Katka odjela do Peru na ayahuacový rituál. Setkala se s démony, pak se jí rozjely psychózy a musela i na elektrošoky
Katka odjela do Peru na ayahuacový rituál. Setkala se s démony, pak se jí rozjely psychózy a musela i na elektrošoky Zdroj: Caesar Oleksy/Pexels.com

„Neměla jsem dostatečné znalosti a neuvědomovala si, že když jsem v pubertě mívala psychické problémy a deprese, tak bych ayahuascu pít neměla,“ vzpomíná. Od Chobota se dozvěděla o šamanovi donu Sergiovi, který v Peru ayahuascové rituály pořádá s dlouhodobě s ním spolupracuje.

Na zájezd organizovaný Petrem Chobotem tehdy neměla peníze, proto se rozhodla po rozpravě s kamarádkou k levnější variantě, totiž vydat se do Peru sama a hledat tohoto šamana na vlastní pěst. Jela tam za sebepoznáním a k tomu měla dopomoct právě ayahuasca. 

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 62511 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse