Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adam Novosad
28. ledna 2019 11:10
Čas čtení 0:00

Žádný holocaust nebyl, tvrdil mladý Slovák před očima ženy, která hrůzy druhé světové války prožila

Kategorie:
Zajímavosti
Uložit Uložené

Nejprve zhlédnul dokument o holocaustu, následně ho před ženou, která ho přežila, zpochybňoval.

 

Včera si lidé po celém světě připomínali jedno z nejděsivějších období naší historie. Za druhé světové války rozpoutalo nacistické Německo peklo na Zemi, když spustilo holocaust a začalo vyvražďovat všechny „nepohodlné“ lidi v čele se židy.

Většina lidí naštěstí na holocaust nezapomněla a společně jsme si připomněli, jaké hrůzy se během války odehrávaly. Při této příležitosti se konala i diskuse v rekonstruované synagoze v Bardějově, kam přišla skupina studentů, aby zhlédla film o holocaustu a pak si promluvila s několika hosty.

Na židli mezi hosty tam seděla i Eva Mosnáková, která holocaust přežila jen díky tomu, že ji i její rodinu skrývalo několik statečných lidí. Riskovali vlastní životy, aby tehdy mladá Eva nemusela odjet na smrt do koncentračního táboru, ale zachránit se nepodařilo každého. I Eva ztratila množství kamarádů a známých, které nacisté našli a odvlekli.

Když dokumentární film skončil, o slovo se přihlásil mladý student Adam. Nechtěl se na nic ptát, prý přišel jen říct svůj názor. Žádné masové vyvražďování židů podle něj nebylo. Už na začátku ozřejmil, že je fanouškům strany ĽSNS a podporuje Mariána Magáta. „Pravdu“ o holocaustu prý našel v knihách a článcích.

Přítomné překvapil i slovy, že koncentrační tábor v Osvětimi již navštívil, ale neviděl žádné důkazy o vyvražďování. Neviděl schéma funkční plynové komory, spousty bot či vlasů a podvyživených mrtvol na dobových fotografiích vysvětloval válečnou situací a běžnou praxí v táboře.

Všechno to vyprávěl přímo před očima paní Mosnákové, která holocaust přežila. Když se postavila, aby zareagovala, mohla spustit spousty kritiky a na Adama zaútočit. Neudělala to. Označila ho za mladého člověka, který zřejmě stále hledá pravdu, a jak konstatovala, ona nepřišla šířit nenávist, ale pomáhat.

Domů
Sdílet
Diskuse