Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. února 2019 18:37
Čas čtení 0:00
Karin Filkaszova

Tito lidé zachránili svět a zřejmě jsi o nich nikdy neslyšel. 10 zapomenutých hrdinů, kteří zmizeli z dějin

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Seznam lidí, kteří udělali z tohoto světa lepší místo pro život.

Díky historickým záznamům a knihám všichni známe pár zajímavých lidí, kteří měli významný vliv na lidstvo. Mezi nimi jsou například Martin Luther King Jr., Abraham Lincoln, Rosa Parksová, Gandhi, Jan Pavel II, Oskar Schindler či Bill Gates.

Jména těchto osobností se často objevují na školních hodinách a v dějepisných knihách, takže je velká šance, že když se tě někdo zeptá Kdo měl největší vliv na lidstvo?“, pravděpodobně vyjmenuješ jednoho z nich.

Nicméně, existuje pár lidí, kterým se podařilo udělat výjimečné věci a nikdo si je pořádně nepamatuje. Nejen to, tito lidé vlastnoručně změnili množství životů k lepšímu a zaslouží si, aby někdo vyprávěl jejich příběh. Proto ti nyní přinášíme seznam deseti inspirativních lidí, kterým se nějakým způsobem podařilo zachránit tisíce životů.

Vasilij Arkhipov (1926 - 1998)

Títo ľudia zachránili svet a pravdepodobne si o nich nikdy nepočul. 10 zabudnutých hrdinov, ktorí bez povšimnutia zmizli z dejín
Títo ľudia zachránili svet a pravdepodobne si o nich nikdy nepočul. 10 zabudnutých hrdinov, ktorí bez povšimnutia zmizli z dejín Zdroj: National Geographic

Během kubánské raketové krize v roce 1962 kapitán ponorky B-59 ztratil kontakt se základnou v Moskvě a věřil, že vypukla válka mezi Sovětským svazem a Spojenými státy. Naznačoval tomu fakt, že americké lodě na ponorku útočily, protože chtěly, aby se vynořila a identifikovala.

Kapitán ponorky chtěl jako protiútok vypustit nukleární torpédo, což by pravděpodobně vedlo k zahájení třetí světové války. To, že se nukleární útok nikdy nestal, je zásluhou právě Arkhipova. Ten odmítl odsouhlasit útok a přesvědčil kapitána, ať se vynoří a vrátí zpět domů.

V roce 2002 byl posmrtně vyznamenán Thomasem Blantonem, který pracoval v americkém národním bezpečnostním archivu. Uznal, že „muž jménem Vasilij Arkhipov zachránil svět.“

 Stanislav Petrov (1939 - současnost)

Títo ľudia zachránili svet a pravdepodobne si o nich nikdy nepočul. 10 zabudnutých hrdinov, ktorí bez povšimnutia zmizli z dejín
Títo ľudia zachránili svet a pravdepodobne si o nich nikdy nepočul. 10 zabudnutých hrdinov, ktorí bez povšimnutia zmizli z dejín Zdroj: Queery-54

Stanislav Petrov je známý pod přezdívkou „Muž, co vlastnoručně zachránil svět před nukleární válkou". Dne 23. září 1983 sovětské výstražné systémy ohlásily, že Spojené státy vypustily několik nukleárních raket.

Naštěstí si Petrov zachoval chladnou hlavu a podrobně prozkoumal záznam ze systému. To ho přesvědčilo, že výstraha byla jen falešný alarm a přesně v tomto znění to oznámil svým nadřízeným.

Vyhnul se tak apokalypse, jelikož potenciální zpětný nukleární útok mohl vést k další světové válce a udělat z našeho světa nukleární pustinu. Petrov ale nebyl oceněn za potenciální záchranu miliardy životů.

Dokonce byl potrestán za to, že nesprávně vyplnil záznamy a neuposlechl přímé rozkazy. V dnešní době však dostal patřičný kredit a jeho skutek byl v roce 2014 zpracován ve filmu „Muž, který zachránil svět.“ 

 Witold Pilecki (1901 - 1948)

Títo ľudia zachránili svet a pravdepodobne si o nich nikdy nepočul. 10 zabudnutých hrdinov, ktorí bez povšimnutia zmizli z dejín
Títo ľudia zachránili svet a pravdepodobne si o nich nikdy nepočul. 10 zabudnutých hrdinov, ktorí bez povšimnutia zmizli z dejín Zdroj: T.Bór Komorowski "Armia podziemna" Warsaw 1990

V roce 1940 si lidstvo myslelo, že Osvětim je jen další vězeňský tábor a téměř nikdo nevěděl, co se v něm ve skutečnosti děje. Existovaly však pověry, a proto se polský voják Witold Pilecki dobrovolně nechal zajmout Němci, aby byl poslán do tábora. Tam zorganizoval odporové hnutí a posílal vzkazy o nacistických zvěrstvech západním spojencům, aby se dozvěděli, jak to tam skutečně funguje.

Udělal to tak, že si poskládal vlastní rádio, přes které posílal informace. V táboře strávil 2 a půl roku, během nichž nasbíral dostatečně mnoho informací o vyvražďování lidí v táboře. Společně se dvěma dalšími vězni se mu podařilo odzbrojit strážníka a uprchnout.

Jeho detailní popis situace se stal prvním srozumitelným popisem všech hororů, které se v Osvětimi děly. Díky němu se svět dozvěděl, jak nacisté zacházejí se životem milionů lidí uvězněných v koncentračních táborech. Doposud je za svůj čin považován za jednoho z největších válečných hrdinů všech dob. 

Alexej Ananenko, Valerij Bezpalov a Boris Baranov

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Bėnjÿ (@benjy_michel_),

 

Není to sice jen jedna osoba, ale všichni tři muži si zaslouží zmínku v tomto seznamu. Špatné bezpečnostní standardy měly v roce 1986 na svědomí tragédii v Černobylu. Výpadek proudu v jaderné elektrárně způsobil výbuch jednoho z reaktorů, který se začal tavit a radioaktivní odpad byl vypouštěn na ukrajinský venkov.

Část reaktoru se přehřála na 1200 stupňů Celsia a hrozilo, že se spodek reaktoru roztaví. Obsah reaktoru by se tak dostal do bazénu s vodou, což by způsobilo obrovský výbuch, kterým by se dostalo mnohem více radioaktivního odpadu do ovzduší.

Ananenko, Bezpalov a Baranov se dobrovolně přihlásili na sebevražednou misi, při které uvolnili uzávěr v bazénu, ať se z něj vypustí voda. Takto se vystavili velkému množství radiace, tisíckrát většímu, než může lidské tělo tolerovat. Díky jejich činu byla černobylská katastrofa omezena pouze na území Ukrajiny a okolních zemí.

Zabránili proto radioaktivnímu oblaku, který by zasáhl mnohem větší část Evropy. I když počáteční zprávy o jejich hrdinském činu tvrdily, že všichni tři na následky radioaktivity zemřeli, ve skutečnosti už nežije pouze Baranov.

James Harrison (1936 - současnost)

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Agoo Magazine (@agoo_magazine),

Australan James Harrison, přezdívaný také „Muž se zlatým ramenem“ zachránil život více než dvěma milionům miminkům tím, že prostě daroval svou krev. Harrison má extrémně vzácnou krev, která obsahuje protilátku, která zabraňuje, aby novorozenci umírali na hemolytickou chorobu.

Ta způsobuje, že imunitní systém těhotných žen napadá krevní buňky nenarozených dětí, což může zapříčinit spontánní potrat, těžké mozkové poškození či dokonce smrt novorozence.

Během svého života Harrison daroval krev přesně 1173krát a jeho krevní plazma byla použita k vytvoření Anti-D očkování, které dnes dokáže toto onemocnění léčit. V květnu 2018 daroval svou krev naposledy, protože australské zákony ji zakazují darovat lidem nad 81 let. 

Henri Dunant (1828 - 1910)

Domů
Sdílet
Diskuse