Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. ledna 2019 13:44
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

V USA je větší zima než na Antarktidě. Klimatické změny se postaraly o -51 °C

V USA je větší zima než na Antarktidě. Klimatické změny se postaraly o -51 °C
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Katastrofální situaci v USA má na svědomí situace s podnebím.

Některé části USA a Kanady jsou již několik dní vystaveny vražedně nízkým teplotám. Nefungující školy či zavřená letiště sužují středozápad USA, protože teplota ve více než dvanácti státech už stihla klesnout pod -40 °C, což je aktuálně větší zima než na Antarktidě.

Toto však nejsou žádné hory ani ledovce, -40 °C se zaznamenalo i v Chicagu, kde žije 2,7 milionu lidí a je třetím největším městem v USA. Zatím nejnižší zaznamenanou teplotou je -51 °C, což je rekord. Předchozím v Chicagu bylo -27 °C z roku 1985. Samozřejmě, nikde už ani nesněží, všude je jen led a bolestivá zima.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Bert (@by.bert),

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Craig Shimala (@cshimala),

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Urbex / Portrait / Landscape (@jonburkey),

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Pure Detroit (@puredetroit313),

Arktická zima si v USA už vyžádala životy osmi lidí. Jakýkoliv vítr je pro člověka nebezpečný, protože dle odborníků přináší již pět minut v takové zimě boj o život.

O neobvyklé počasí se přitom nestará jen ledajaký výkyv teplot, ale vážný meteorologický a klimatologický fenomén nazývaný polární vortex. Ten aktuálně pozorně sleduje i NASA. A jelikož velká zima přišla téměř znenadání, vědci jsou zmateni a aktuálně jde o jedno z nejžhavějších témat na výzkum.

V USA je väčšia zima než na Antarktíde. Klimatické zmeny sa postarali o -40 °C
V USA je väčšia zima než na Antarktíde. Klimatické zmeny sa postarali o -40 °C Zdroj: NASA

Polární vortex je shluk studených větrů, které dokola krouží kolem severního a jižního pólu. Drží studenou teplotu na pólech, díky čemuž se nerozptýlí do jiných částí planety.

Vortex se však může částečně narušit či potrhat nebo zabloudit jinam, než kde se má nacházet. A to se právě teď děje. Severní polární vortex skončil o něco níže, než by měl, a právě teď tyranizuje i severní části USA. Jak je vidět i na obrázku výše, část polárního vortexu se protrhla a přes Kanadu směřuje do Spojených států amerických.

Za vše samozřejmě mohou klimatické změny, i když přesný důvod neznáme. Nejpravděpodobnějším vysvětlením je, že teplé proudy vzduchu vlivem oteplování planety zpomalují. Pomalejší větry mají vliv na rotaci vortexu a studený vzduch tak uniká pryč.

Dalším vysvětlením mohou být tající ledovce, které dosud absorbovaly teplo. Nyní ho však vstřebává oceán. Vlny tepla následně směřují do atmosféry, rozptylují větry, které by mohly narušit běžný stav polárního vortexu.

Je však třeba říci, že teploty jsou vyhrocené na celé planetě. Zatímco Američané a Kanaďané mrznou v nepopsatelné zimě, Austrálie je už několik dní v teplotách kolem 50 °C a oproti posledním rokům prožívá Evropa o něco chladnější zimu, než jsme zvyklí.

Do kdy potrvá zima v USA, nevíme. Předpokládá se, že se bude postupně oteplovat a vír studeného vzduchu se rozdělí na menší, které budou směřovat na jih, než zaniknou.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Manny's Deli (@mannysdeli),

Domů
Sdílet
Diskuse