Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. února 2019 11:20
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Na Havaji chtějí zakázat prodej cigaret pro každého člověka pod 100 let

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Radikální krok by měl bojovat proti rozšířenému zlozvyku.

Na Havaji začali v posledních letech vnímat kouření cigaret jako jeden ze základních problémů celého státu. Americké federální nařízení hovoří o tom, že jednotlivé státy mohou povolit prodej cigaret pouze lidem nad 18 let. Některé státy již proto zvedly minimální věk na nákup cigaret na 19 let, zatímco Havaj se posunula ještě dál a v roce 2016 posunula hranici na 21 let.

Státu to však nestačí a momentálně se do tamního parlamentu dostal návrh zákona, který by zvedl minimální věk na nákup cigaret na 30 let od příštího roku, v dalším roce na 40 let, pak na 50 let, 60 let a v roce 2024 by se hranice nakonec zastavila na 100 letech.

V praxi by to znamenalo, že od roku 2024 by si na Havaji mohli koupit cigaret výlučně místní obyvatelé, kteří již oslavili kulaté 100. narozeniny.

Zákon by nezakazoval transport cigaret na Havaj ze strany turistů, takže kdybys měl chuť zakouřit si, několik krabiček si samozřejmě přivézt můžeš. Nařízení by se netýkalo ani elektronických cigaret, doutníků či žvýkacího tabáku.

Na Havaji chcú zakázať predaj cigariet pre každého človeka pod 100 rokov
Na Havaji chcú zakázať predaj cigariet pre každého človeka pod 100 rokov Zdroj: MaxPixel
 

Za návrhem zákona stojí Richard Creagan, který upozorňuje, jak moc závislá na cigaretách je velká část havajského obyvatelstva. I když lidé vědí, že cigarety mohou způsobit smrt, kvůli silné závislosti se ze začarovaného kruhu nemohou vymotat, tvrdí.

Havaj každý rok vydělá přibližně 100 milionů dolarů z daní na cigarety, což vzal v úvahu i Creagan ve svém návrhu. Minimální věk pro nákup cigaret by proto zvyšoval postupně každý rok, aby stát mohl najít alternativní způsoby, jak výpadek v rozpočtu nahradit.

Návrh vychází také ze studie, která konstatovala, že pokud někdo nezačal pravidelně kouřit do svých 25 let, pravděpodobně už nezačne kouřit nikdy.

Domů
Sdílet
Diskuse