Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. února 2019 16:26
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Majitel značky Gucci dluží na daních přes 1,4 miliardy eur

MÓDA
Uložit Uložené

Společnost Kering vlastní i jiné luxusní značky.

Možná jsi ani netušil, že světoznámé luxusní značky jako Gucci, Yves Saint Laurent či Balenciaga vlastní jedna velká korporace s názvem Kering. Skupina, kterou v roce 1963 založil François Pinault, se postupem let rozrostla na dnešního giganta. V jejím čele je od roku 2005 syn původního zakladatele François-Henri Pinault. Současný šéf je mimochodem manželem herečky Salmy Hayek.

Korporace za rok 2017 vykázala tržby přesahující 15 miliard eur, takže si na nedostatek peněz stěžovat nemusí, avšak jak ukázal audit italské vlády, následující zisk ve výši 1,7 miliardy eur vznikl i díky tomu, že si Kering pomáhal při svých daňových povinnostech obcházením zákonů.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený GUCCI Fan page (@classicgucci_),

Zpráva z auditu hovoří o tom, jak Kering zaznamenával množství zahraničních transakcí a obchodů ve Švýcarsku, kde platil nižší daně než v Itálii, a tak zemi z Apeninského poloostrova obral o obrovský balík peněz.

Vládní zpráva konstatovala, že Kering za období 2011 až 2017 dluží Itálii 1,4 miliardy eur. Vyšetřování začalo už v roce 2017, kdy si analytici všimli, jak podezřele společnost přemisťuje obchody do Švýcarska, i když v této zemi zdánlivě nebyly provedeny.

Odborníky výsledek auditu nepřekvapil, veřejnost o vyšetřování věděla delší dobu, a tak Bloomberg informoval, že podle analytiků ze skupiny Citi by Kering mohl italské vládě doplatit od 1,3 do 2 miliard eur.

Domů
Sdílet
Diskuse