Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. února 2019 17:37
Čas čtení 0:00
Vl Mi

Jsou menší psi hloupější? Studie jasně ukázala, kteří čtyřnozí miláčkové jsou inteligentnější

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Výsledky jsou jednoznačné.

Zamyslel ses někdy nad tím, zda bys dokázal čivavu naučit stejné triky jako například takového německého ovčáka? Je to vůbec možné?

Při pohledu na menšího psa nás hned napadne, že je to určitě agresivní stvoření, které jen vrčí a nemůže se naučit žádný povel. U těch větších zas máme pocit, že bychom je naučili jakýkoliv trik. Vědci se proto rozhodli, že najdou odpověď.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa @_chihuahua__leo,

Jsou větší plemena inteligentnější?

To byla otázka, kterou si vědci položili. Studie zveřejněná v časopise Animal Cognition tvrdí, že větší psi, resp. větší plemena psů mají lepší krátkodobou paměť. Dokáží se zároveň lépe ovládat v porovnání s menšími plemeny, jako jsou například výše zmíněná čivava nebo jack russell.

Pravděpodobně to souvisí s počtem neuronů a tím, že větší psi mají větší mozek. Je to však jen teorie a vědci si nejsou zcela jisti, proč tomu tak je.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Storm The Siberian Husky (@husky.storm),

Jak na to přišli?

Testy probíhaly pomocí různorodých her. Majitelé svým pejskům skrývali potravu a čekali, jak dlouho jim bude trvat pamlsek najít. V drtivé většině případů se dařilo výrazně lépe větším psům. Podobně na tom byli i ve hrách, které testovaly sebekontrolu. Menší plemena byla mnohem netrpělivější. Takových úkolů bylo celkem deset.

Vědci zpracovali až 7 000 testů čistokrevných psů. Údaje byly samozřejmě pečlivě roztříděny podle kategorií, a to nejen podle plemene, ale také podle toho, kolik toho mají „natrénováno“, aby byl výzkum důvěryhodnější. Vyhodnocení informací však ani zdaleka nekončí, studie nadále pokračuje a vědci se snaží zjistit, jak to vlastně ve světě čtyřnohých miláčků funguje.

Domů
Sdílet
Diskuse