Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
9. února 2019 12:25
Čas čtení 0:00
Viktor Kniš

Cross/phonez: Módní trend z Česka, který si oblíbili Ego, Dalyb i tým Travise Scotta či Kanyeho Westa

MÓDA
Uložit Uložené

Připravili jsme si pro tebe rozhovor s člověkem, který vyvolal nový trend. Ten se pomalu dostává do zahraničí a vše nasvědčuje tomu, že o Crossphonez ještě hodně uslyšíme.

Možná jsi v posledních týdnech zachytil fotografie známých Čechů a Slováků, kteří měli na krku zvláštní „držák“ na smartphone. Ve skutečnosti jde o nový trend, který bude s velkou pravděpodobností ovládat rok 2019. Netradiční módní doplněk vznikl jako praktická záležitost a podle dosavadních ohlasů uživatelů se neminul účinkem.

Autorem módního doplňku zvaného Cross/Phonez je Čech, kterého jsme se rozhodli oslovit na rozhovor, aby nám o svém nápadu pověděl něco víc. Dozvíš se tedy, jak myšlenka vznikla, jaké překážky musel na cestě k prototypu překonat a co bylo na celém tomto projektu nejnáročnější.

Celý proces je v skutku bláznivý, ale autora dostal například k hvězdě jakou je Jaden Smith, k blízkému spolupracovníkovi Travise Scotta, na prestižní milánský a pařížský fashion week nebo na přehlídku Dioru. Více se už ale dozvíš v samotném rozhovoru.

Crossphone: Módny trend z Česka, ktorý si obľúbil Ego, Dalyb, Jaden Smith a ďalšie svetové celebrity
Crossphone: Módny trend z Česka, ktorý si obľúbil Ego, Dalyb, Jaden Smith a ďalšie svetové celebrity Zdroj: instagram.com

Pojďme pěkně po pořádku. Prozraď nám, jak tento nápad vlastně vznikl.

Nápad na Crossphonez vznikl zhruba na začátku srpna, kdy jsem přemýšlel o trendu toho, že vlastně všichni nosí ledvinky a tašky (crossbags) a v dnešní době je jediné, co potřebuješ telefon, jelikož tím obstaráš dneska už prakticky všechno včetně placení. Navíc tomu nahrával fakt, že jsem nonstop nemohl najít telefon.

Typ takovéhle věci ve světě už existoval, každý si pamatujeme, že se telefony nosily na provázku už od základní školy, ale já jsem chtěl tuhle ideu ještě vylepšit. Jelikož většina z nás má větší a větší telefony, které se nevejdou už pomalu ani do kapes. Navíc jsem chtěl přidat to, co je v dnešní době nejdůležitější součástí produktu, a to je bezpochyby výrazný branding.

Jak jsi tedy začal?

Důležité bylo pro mě vytyčit si cílovou skupinu, na kterou se změříme. Začalo to několika desítkami neohrabaných prototypů, se kterými jsem zkoušel nespočet variant, než to splnilo moje očekávání ohledně funkčnosti a praktičnosti. Samozřejmě, s prvními vzorky jsem nebyl spokojen hlavně co se týče brandingu a celkového zpracování, všechno jsem vyráběl ručně.

Pak začal ten pravý boj, a to zorganizovat produkci všech součástí, které jsem si vymyslel, od vhodných krytů, přes potisk, branding koncovek na lana, nalezení vhodné firmy na výrobu lan, výrobu řetězů, lakování řetězů, spon, které drží lana pohromadě a dalších věci. Prakticky vše muselo být děláno na zakázku.

Předpokládám, že najít ochotné a k tomu ještě i myslí otevřené firmy takovému projektu v Česku nebylo úplně jednoduché.

Musel jsem obvolat desítky firem, vyrobit spoustu vzorků a všude se na mě samozřejmě dívali jako na blázna, když jsem například chtěl lana s přesností na desetiny milimetru, aby mi zapadla do spon tak, aby se lano příliš nepohybovalo a naopak šlo ideálně utahovat.

Crossphone: Módny trend z Česka, ktorý si obľúbil Ego, Dalyb, Jaden Smith a ďalšie svetové celebrity
Crossphone: Módny trend z Česka, ktorý si obľúbil Ego, Dalyb, Jaden Smith a ďalšie svetové celebrity Zdroj: instagram.com

Na jaké konkrétní problémy jsi narazil?

Zjistil jsem třeba, že běžný rozdíl v délce lana, který nelze ovlivnit, je až 500 m. Samozřejmě ve všech továrnách vyrábějí věci na úplně jiné účely a trvalo mnohdy velmi dlouho, než se na mě přestali dívat jako na někoho, kdo je non stop otravuje s blbostmi a chce po nich něco, co nikdy nedělali.

Asi není jednoduché být inovátorem.

Nicméně jsem hrdý na to, že se většina věcí vyrábí v České republice a produkci tak máme skvěle pod kontrolou.

Přinést nový produkt na trh, který lidé vlastně neznají, není nikdy jednoduché. Přece jenom neprodáváme trika nebo mikiny, o kterých každý přesně ví, jak je použít, ale musíme přesvědčit lidi, že je to fakt dobrá věc, která jim ulehčí život. To se týká hlavně verze s provazy, řetízkové verze mají sloužit hlavně jako fashion doplněk. Garantujeme, že se za tebou každý otočí.

Cross/phonez: Módny trend z Česka, ktorý si obľúbili Ego, Dalyb, Jaden Smith aj tím Travisa Scotta a Kanye Westa
Cross/phonez: Módny trend z Česka, ktorý si obľúbili Ego, Dalyb, Jaden Smith aj tím Travisa Scotta a Kanye Westa Zdroj: www.instagram.com

Předpokládám, že mít zastřešenou výrobu zdaleka neznamená, že máš vyhráno. Jak jste postupovali po stránce proma?

Z Česka a Slovenska to první podpořil Yaksha, Ego a Dalyb, se kterým jsme dali dohromady vlastně první focení.

Nejdůležitější věcí celého projektu je nakonec marketing. Došlo mi, že pokud chceme z Crossphonez udělat celosvětový trend, nejde to dělat z Česka nebo Slovenska. Jak víme, lidé u nás rádi všechno zpochybňují, dokud to nevidí ve světe.

A když už to vidí ve světě, najdou si jiný důvod, proč tě zpochybňovat.

Proto jsem se hned na začátku prosince 2018 vydal do Los Angeles, prostě jen tak na blind s nadějí toho, že se mi podaří produkty dostat k těm správným lidem. Samozřejmě jsem si předtím udělal research toho, ke komu bych to chtěl dostat, a dal jsem si prostě za cíl se k těm lidem dostat.

Crossphone: Módny trend z Česka, ktorý si obľúbil Ego, Dalyb, Jaden Smith a ďalšie svetové celebrity
Crossphone: Módny trend z Česka, ktorý si obľúbil Ego, Dalyb, Jaden Smith a ďalšie svetové celebrity Zdroj: instagram.com

Odvaha. A možná tak trochu bláznovství. 


Nebudu lhát, nebyl to žádný med, když dorazíš někam, kde tě nikdo nezná a ty se snažíš s těmi lidmi prostě seznámit. Výhodou bylo, že jsem přišel s unikátním produktem, který nikdo neznal, na rozdíl od toho, kdybych se snažil promovat trička nebo mikiny jako každý.

S nutnou dávkou štěstí a odhodlání se mi podařilo dostat k jako první Jadenu Smithovi, kterého to bavilo a na základě toho z toho vzniklo i pár fotek, v LA se mi ještě podařilo dostat to na supermodelky jako @sofiajamora nebo Cheri Madeleine.

Cross/phonez: Módny trend z Česka, ktorý si obľúbili Ego, Dalyb, Jaden Smith aj tím Travisa Scotta a Kanye Westa
Cross/phonez: Módny trend z Česka, ktorý si obľúbili Ego, Dalyb, Jaden Smith aj tím Travisa Scotta a Kanye Westa Zdroj: www.instagram.com

Prozradíš nám i klíč k úspěchu? 

Většinu času to bylo prostě o tom sledovat, kde se ti lidé, co jsem si vyhlédl, pohybují a následně za nimi přijít a snažit se jim ukázat tuhle ideu.

Nakonec to několik lidé hodně zaujalo, mezi kterými byl třeba i Shane Gonzales (majitel Midnight Studios, který pracuje s ASAP Rockym), se kterým a několika dalšími lidmi mě i seznámil a pak už to šlo o dost lépe.

Takže opět se potvrzuje, že konexe dělají své. 

Jasně. Na základě tohohle setkání to má momentálně i on, ASAP Bari a mnoho dalších. Taky se díky tomu otevřelo několik dalších spoluprací, které budete moci vidět během následujících měsíců, nechci zatím předbíhat.

Ale co prozradit můžu, je, že už brzo se objeví kampaň se stylistou Travise Scotta, Bloody Osirisem. Makáme tvrdě na tom, abychom z toho udělali celosvětový trend.

Samozřejmě, postupně se ozývají další a další influenceři, rapeři a modelky, které to taky oslovilo a které budeme postupně odhalovat. Můžu napovědět, že se bavíme i o největších světových influencerech.

Crossphone: Módny trend z Česka, ktorý si obľúbil Ego, Dalyb, Jaden Smith a ďalšie svetové celebrity
Crossphone: Módny trend z Česka, ktorý si obľúbil Ego, Dalyb, Jaden Smith a ďalšie svetové celebrity Zdroj: instagram.com

A co spolupráce například s módními domy nebo eventy?

V lednu jsem pokračoval naplno v kampani během Fashion Weeku v Miláně, kde jsme dali dohromady focení například s italským Dark Polo Gangem, několika italskými fashion influencery a představili svůj produkt několika shopům, kam budeme postupně naskladňovat naše produkty.

V Itálii ale zdaleka nekončíme, protože momentálně Crossphonez míří k dalším raperům, kteří si to vyžádali, jako Sfera Ebbasta nebo Ghali. V Miláně se mi taky podařilo ještě nafotit pár fotek s jedním z nejvýznamnějších japonských raperů Mandym Sekiguchim, který je člen legendárních Honest Boyz s praotcem streetwearu Nigem, a jelikož je Japonsko jedním z našich hlavních trhů, byla tahle spolupráce dost zásadní. Třešničkou na dortu už byla jen radost z toho, že jsem ho s Crossphonez následně vídal celý milánský i pařížský Fashion Week. Objevil se s tím i na story u J Balvina a dalších místech.

Wow. Možná jsi právě prozradil posloupnost, jak prorazit v zahraničí.

Haha. Ještě nekončíme. Z Itálie jsme se přesunuli do Paříže, kde vznikla zatím možná nejznámější série fotek ruským modelem a hvězdou internetu Sashou, nebudu ani vypisovat, komu všemu jsme tam rozdali Crossphonez, těch jmen je spousta od Easy Otobara (spolupracovník Travise Scotta), přes nejznámější japonskou modelku Rolu až po největší jména současného skateboardingu, jako jsou Burberry Ery nebo Lil Dre.

Na ta největší jména si musíte ještě chvilku počkat, ale z našeho Instagramu @crossphonez se určitě postupně vše dozvíte! Nemusím ani říkat, že se samozřejmě ozvalo také několik významných obchodů, kam postupně Crossphonez budeme naskladňovat.

Pařížský Fashion Week jsme zakončili na Dior show, kde nás reprezentoval všem známý NobodyListen.

Zbývá mi pogratulovat ti. Stejně jako vy, i já očekávám, že z toho bude ještě velmi velká věc. Prozradíš nám ještě nějaké plány do budoucna možná i na základě informací, které již víš?

Jelikož jedeme promo vlastně teprve necelé 2 měsíce, plány do budoucna jsou velké, nechte se překvapit, na kom se Crossphonez nakonec objeví, jisté je jen to, že to budou největší světová hudební jména, ale i významní sportovci, influenceři a mnoho dalších, které denně zaplavují váš Instagram.

Crossphone: Módny trend z Česka, ktorý si obľúbil Ego, Dalyb, Jaden Smith a ďalšie svetové celebrity
Crossphone: Módny trend z Česka, ktorý si obľúbil Ego, Dalyb, Jaden Smith a ďalšie svetové celebrity Zdroj: instagram.com
Domů
Sdílet
Diskuse