Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. února 2019 13:26
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

I když jsi vegetarián, umírají kvůli tobě zvířata, říká lovkyně Michaela Fialová

I když jsi vegetarián, umírají kvůli tobě zvířata, říká lovkyně Michaela Fialová
REFRESHER
Uložit Uložené

Mladá lovkyně z Litoměřic nás zasvětila do tajů své profese.

Lov doprovází člověka odnepaměti. Pravěké kmeny se tak živily, zámečtí páni se jím bavili a dnešní myslivci loví, aby redukovali stav zvěřiny v lesích. Existuje však ještě jeden druh lovu – lov komerční. A i když se odstřel vzácných druhů zvířat na první pohled jeví jako odsouzeníhodný, ve skutečnosti je nezbytně nutný pro záchranu nejen africké fauny.

O tom, proč smrt jednoho zvířete zachrání desítky dalších, jsme si popovídali s loveckou celebritou Michaelou Fialovou. Prozradila nám, jak komerční lov probíhá, kolik člověk zaplatí za odstřel lva, jak toto majestátní zvíře chutná, proč by zákaz lovu nenávratně vedl do záhuby a mnoho dalšího. 

Máš ráda zvířata?


Samozřejmě. 

Na svém YouTube vaříš buvolí srdce a připravuješ lví steaky. To je provokace?

Ano, to je provokace. Spousta lidí nedokáže pochopit to, že v Číně se jí pes, v Indii je posvátná kráva, u nás se nejčastěji jí prasata, přitom to jsou velice inteligentní zvířata podobná nám, lidem. Češi se nad tím pořád rozčilují, tak jim to neustále podsouvám. Jednak mi to přinese pozornost a jednak to lidem otevře oči. Je to prostě jen kulturní rozdíl. Nejde o nic jinýho.

Michaela Fialová
Michaela Fialová Zdroj: Michaela Fialová

Jak chutnají africké šelmy?

Lev chutná jako prase. Mám ráda zebru, ta chutná jako kůň. Medvěd je taky dobrej. 

A kde třeba seženeš recept, jak si připravit africkou šelmu?

To oni vědí. Oni ti to uvaří. A ty to pak můžeš napodobit. Každá země má svoje recepty.

Existuje nějaké zvíře, které bys neulovila, protože je ti třeba sympatické?

Mně je sympatický slon, ale nemůžu říct, že bych ho neulovila. Určitě bych na jeho lov šla. U toho se většinou sejde celá ves. Ale všechno to jsou zvířata. Mně jsou třeba sympatičtí i ti lvi.

Jaké zvíře je pro lovce nejhodnotnější?

To má každej individuálně.

Za které zaplatí nejvíce peněz?

Za Altai argali, což je taková hrozně drahá ovce, pak třeba za antilopu Bongo.

I když jsi vegetarián, umírají kvůli tobě zvířata, říká lovkyně Michaela Fialová
Zdroj: Michaela Fialová

A co třeba nosorožec? Ten se smí lovit?

Nosorožec se lovit může. Dělají se aukce na starý nosorožce. Vím, že se jednou vybralo strašně moc peněz na chcípajícího nosorožce a uniklo někde jméno toho, kdo aukci vyhrál. A ten člověk si musel místo lovu nosorožce pořídit ochranku pro svoje děti a nosorožec vesele chcípl v rezervaci, aniž by se na tom vydělala byť koruna. Takže asi takhle pomohli ochranáři rezervaci s nosorožci. To zvíře je ohroženej druh, ovšem úplně zbytečně. Rohy jim dorůstají a farmáři si je musejí kvůli zákazu prodeje nechávat, což je absolutní blbost.

Pokud by byl prodej povolenej, čínskej trh by se nasytil a nebylo by tolik mrtvejch nosorožců. Lovec je dneska vnímanej jako nepřítel, ale třeba situace v Keni je důkazem, že potírání lovu není dobrý nápad. V té zemi zakázali komerční lov a dopadlo to hodně špatně. Dneska už je to zase povolený, i Botswana opět otevírá lov. Bohužel, vysvětlit jak se věci mají Evropanovi z paneláku, opravdu není jednoduchý.

Klasickým příkladem afrického savce, jenž byl „zachráněn“ lovem, je nosorožec bílý. V roce 1895 jich v Jihoafrické republice zbývalo jen 50. Do roku 1968, kdy byl povolen trofejní lov, jejich počet narostl na 1 800. Od toho momentu ale začala jejich populace skokově narůstat na 18 613 jedinců v roce 2015. 
National Geographic

Lovíš v Jihoafrické republice…

Já lovím všude. Ale jižní Afrika lidi zajímá nejvíc.

Musíš projít nějakým kurzem, aby ses mohla stát profesionální lovkyní?

Pokud chceš bejt profesionální lovec, tak si na to musíš udělat patřičný vzdělání. Já jsem si licenci nedodělala, protože zatím nebyl čas. Ale doprovázet můžu, protože je se mnou nějaký main PH (professional hunter, pozn. red.), který lov zaštítí svou licencí, takže já nejsem ten hlavní vůdce, já jsem ten druhej.

Když si tedy klient zaplatí lov, kolik lidí jej doprovází?

Záleží od zvířete. Třeba na lva jsou standardně tři až čtyři lidi. Dřív to bylo víc, ale měli tendenci se mezi sebou postřílet, takže se od toho upustilo.

A jaká je tvá role?

Moje role je taková, že sháním klienty na internetu. Pokud se mi ozvou, tak já to celé zajistím. Od letenek po doprovod. Prostě kompletní servis.

Každej nadává a říká, že nejsme frajeři, když střelíme zvíře dalekonosnou puškou. A já se ptám, jací frajeři jste vy, když si jdete koupit steak?

Takže tvým cílem je zajistit mu bezpečný lov?

Ano, on si to tam odloví, aby se mu nic nestalo. Bezpečí je pro mě to nejdůležitější. A to není jen o JAR. Když bude ten člověk chtít kamkoli jinam na světě, je na mně, abych si zjistila, jaký tam jsou kultury, jaké je tam možné nebezpečí a tak dále. Je to různé. Třeba teď plánujeme specializovaný odlov, kdy nepůjde o trofeje. Budeme dalekonosnými puškami lovit zvířata, která by se jinak odlovila v rámci snižování stavů. Ti lidé udělají dobrý skutek, nechají tam prachy, plus si zdokonalí střelbu.

I když jsi vegetarián, umírají kvůli tobě zvířata, říká lovkyně Michaela Fialová
Zdroj: Michaela Fialová

Proč je dobrý skutek regulovat stáda?

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 62845 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Kolik zaplatíš za odlov lva;
  • jak lov paradoxně pomáhá zastavit vymírání africké zvěře;
  • proč kvůli tobě umírají zvířata, i když nejíš maso;
  • jaké je to být ženou-lovkyní;
  • jak Michaela pohlíží na komentáře lidí, kteří jí hrozí až fyzickou likvidací.
Domů
Sdílet
Diskuse