Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. února 2019 23:30
Čas čtení 0:00
Vl Mi

Antarktida a Grónsko tají velmi rychle, tímto tempem bude planeta čelit fatálním důsledkům

ZAJÍMAVOSTI GRÓNSKO
Uložit Uložené

Za poslední desetiletí se tání ledu téměř ztrojnásobilo.

Odhady byly nepřesné a rychlé tání ledu je smutnou realitou. Například takové Grónsko ztrácí led čtyřnásobně rychleji v porovnání se situací v roce 2013. Antarktida je na tom podobně, mezi lety 1979 až 2017 se každoroční úbytek ledu zšetinásobil, píše Kalifornská univerzita v Irvine. Pokud to bude pokračovat takovým tempem, hladiny oceánů a moří budou stoupat mnohem rychleji, než se původně čekalo.

V horizontu desetiletí se bavíme o vzestupu hladin v metrech. V letech 1979 až 2001 roztálo v průměru 48 miliard tun ledu ročně. Za výrazně kratší období, od roku 2001 až 2017, roztálo až 134 miliard ročně, což je téměř trojnásobný nárůst.

„Nezbývá nám nic jiného, než se adaptovat a snažit se zmírnit globální oteplování – je pozdě na to, aby tání ledu nemělo důsledky. Způsobí další stoupání hladiny moří. Dnes už můžeme vidět, jak grónský ledový štít překročil bod zvratu,“ zdůraznil Michael Bevis z Ohijské státní univerzity v Columbusu.

Hlavním problémem je rychlost tání v kombinaci s tzv. Severoatlantickou oscilací (zvýšený sluneční svit, vyšší teplota vzduchu a slabší sněžení). Globální oteplování je problém, který pocítí především budoucí generace. Důsledky dnes už není možné zvrátit, ale stále je lidstvo může výrazně zmírnit. Pokud se nám to nepodaří, budeme muset nést fatální následky.

Domů
Sdílet
Diskuse