Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. února 2019 0:28
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Turecko zaznamenalo 50denní zemětřesení o magnitudě 5,8. Až dosud si ho však nikdo nevšiml

ZAJÍMAVOSTI TURECKO
Uložit Uložené

U Istanbulu trvalo zemětřesení neuvěřitelných 50 dní.

Turecko si prošlo rozsáhlým zemětřesením o magnitudě 5,8, ale nikdo jako by nic necítil. A má to jednoduché vysvětlení. Vše se totiž událo během nevídaných padesáti dní, a to rovnou vedle Istanbulu.

Pomalé zemětřesení se přitom odehrálo už v létě roku 2016, ale geologové mu začali věnovat větší pozornost až teď. Zemětřesení trvající absurdních 50 dní totiž může hrozit strašidelnými následky.

Vše má na svědomí takzvaný Severoanatolský zlom, tedy rýha v tektonické (litosférické) desce, kde Turecko (a také Česko) leží. Úsek tektonické desky je k hlavnímu zbytku připevněn jen částečně a tyto dvě části se nyní srážejí. Přesněji řečeno, Asie naráží do Evropy. A není to poprvé.

V roce 1999 proběhlo zemětřesení se silou 7,6 způsobeno toutéž příčinou a vyžádalo si více než 17 000 životů. Tentokrát to bylo tišší, ale šokující zemětřesení trvající neuvěřitelných 50 dní znamená, že se může blížit pořádná katastrofa.

Turecko zaznamenalo 50-dňové zemetrasenie s magnitúdou 5,8. Až doteraz si ho však nikto nevšimol
Turecko zaznamenalo 50-dňové zemetrasenie s magnitúdou 5,8. Až doteraz si ho však nikto nevšimol Zdroj: pxhere
Domů
Sdílet
Diskuse