Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. února 2019 10:31
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Matka odnosila miminko, ač věděla, že umře hned po narození. Jeho orgány darovala dětem, které potřebovaly transplantaci

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Příběh silné matky, která se odmítla vzdát.

Nejhorším momentem v životě Krysty Davis byla chvíle, kdy jí lékaři oznámili, že čeká miminko s vývojovým problémem. Maličká Rylei se tehdy vyvíjela pouze 18 týdnů, ale prognózy zněly nekompromisně.

Dítě trpí anencefalií neboli vrozenou anomálií a chybět mu bude lebeční klenba společně s částí mozku. Krátce po narození proto zemře, lékaři předpokládali, že nevydrží při životě ani 30 minut. Krystu a Dereka tak postavili před těžké rozhodnutí.

Měli možnost okamžitě vyvolat porod, nebo miminko odnosit a následně orgány darovat ostatním dětem, které nutně potřebují transplantaci. Rozhodování nebylo jednoduché, protože Krysta už zažila neúspěšné těhotenství v roce 2017. Přesto lékařům nakonec řekla, že se svého miminka nevzdá a odnosí ho.

Sami si řekli, že nechtějí, aby žádná jiná matka zažívala podobné trápení, a tak v těhotenství pokračovali. Když se přehouplo za hranici 40 týdnů, Krysta svou dceru Rylei porodila a překvapila i lékaře.

Nejenže přežila déle než 30 minut, zvládla celý týden, během nějž ji rodiče prakticky neopouštěli. Strávili s ní každou možnou chvíli a jak konstatovali, za jeden týden své dceři darovali celý život lásky. Rylei se celou dobu jen usmívala, ani jednou neplakala a malý vzlyk se objevil až krátce předtím, co na přelomu let 2018 a 2019 zemřela. 

Části jejího srdce pak lékaři transplantovali do tělíček dvou miminek, zatímco její plíce byly darovány pro výzkumné účely. Krysta řekla, že je se svým rozhodnutím spokojená. Nebylo to snadné, ale má radost, že se příběh šíří po světě a věří, že se jím inspirují i další ženy. Rodiče těší zejména fakt, že mohli zachránit dva životy, které by možná jinak nemohly pokračovat.

Domů
Sdílet
Diskuse