Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
21. února 2019 13:30
Čas čtení 7:38
Jakub Paulík

Mafiána Juraje „Piťa“ Ondrejčáka muselo před soud dostat 350 policistů. Zbraňový arzenál mohli gangu závidět všichni konkurenti

Mafiána Juraje „Piťa“ Ondrejčáka muselo před soud dostat 350 policistů. Zbraňový arzenál mohli gangu závidět všichni konkurenti
Zdroj: FOTO TASR – Štefan Puškáš
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Piťo už momentálně za mřížemi aktivně spolupracuje s rukou zákona. V minulosti tomu ale bylo jinak.

Skupina piťovců byla kdysi označována za nejmilitantnejší mafiánský gang na Slovensku. Oblečení značek Thor Steinar či Alpha Industries, černé Mercedesy a pistole značky SIG Sauer byly jejich jasnými poznávacími znameními.

Začátek konce piťovců spojovaných s vraždou studenta Daniela Tupého přišel v roce 2011, kdy byla během největšího zásahu v policejní historii Slovenska zajištěna větší část jejich skupiny.

V tomto článku se dozvíš:
  • Proč se musel Ondrejčák oddělit od gangu sýkorovců;
  • proč byli označováni za nejmilitantnejší skupinu;
  • odkud se Piťo znal se zavražděným advokátem Ernestem Valkem a proč chtěl informace o případu prozradit pouze Danielovi Lipšicovi;
  • proč byli piťovci jistý čas téměř nedotknutelní;
  • o největším policejním zásahu na Slovensku;
  • o rozpadu piťovců a Ondrejčákovi, který se rozhodl udávat;
  • dojmy režiséra Teodora Kuhna ze soudního jednání s Ondrejčákem – v čem spatřuje podobnost mezi Ondrejčákem a Černákem a Ficem či Mečiarem.

Po smrti známého mafiánského bosse Miroslava Sýkory se jeho skupiny ujal muž nízkého vzrůstu, který ale oplýval inteligencí a strategickým myšlením. Šlo o Roberta Lališe přezdívaného Kýbl. Do jeho mafiánského seskupení sýkorovců v určité době patřil i Juraj „Piťo“ Ondrejčák. Přezdívku Piťo údajně získal po otci.

Sýkora navštěvoval dvě odlišné vysoké školy, přičemž studium na obou po čase ukončil. Jurajovi Ondrejčákovi se ale podařilo získat vysokoškolské vzdělání II. stupně v oboru právo (Vysoká škola Danubius ve městě Sládkovičovo). Rigorózní práci (pro získání titulu JUDr.), jejíž téma bylo úkladná vražda, ale nakonec nedokončil. V roce 2011 ho totiž zatkli.

Doporučeno
Mafián Reichel: Když jsem vešel do místnosti, gangsteři mu řezali hlavu Mafián Reichel: Když jsem vešel do místnosti, gangsteři mu řezali hlavu 28. července 2019 14:48

 

Policejní eskorta, která před soud dovezla část skupiny piťovců (17. listopad 2011)

Po stopách slovenskej mafie: Juraj „Piťo“ Ondrejčák. Mafián, ktorého na súd dostalo 350 policajtov
Po stopách slovenskej mafie: Juraj „Piťo“ Ondrejčák. Mafián, ktorého na súd dostalo 350 policajtov Zdroj: FOTO TASR - Michal Svítok

 

Vlastnili větší zbraňový arzenál než jakákoliv jiná mafiánská skupina

Piťovi se ve skupině sýkorovců dařilo, ale jeho časté problémy s disciplínou nakonec vedly k vyhoštění. Do dnešního dne se někteří diví tomu, že po určitých neshodách (Ondrejčák údajně provedl loupež bez Kýblova schválení) s Kýblem či dalším členem sýkorovců, Peterem Čongrádym, dovolili Piťovi svobodně odejít. Mnozí jiní by totiž po podobných událostech skončili jednoduše pod zemí.

Krátce po odchodu začal navíc Ondrejčák spolu se svým blízkým spolupracovníkem Mikulášem Polónym pracovat na samostatném byznysu. Vůdci sýkorek Lališovi to ale nevadilo. Ba právě naopak, v určitém směru se skupinou piťovců operující zejména v částech bratislavské Lamače dokonce spolupracoval

Do jeho gangu dále patřil například Matej Šalaga alias Gaťa (Piťovova pravá ruka – poznali se na vojenské akademii v Liptovském Mikuláši) či Miroslav Abraham.

Róbert Lališ navzdory svému výraznému postavení patřil mezi zločince, kteří se drželi v pozadí a veřejnost o něm dlouhou dobu vůbec nic nevěděla. Ondrejčák byl ale se svou partou úplným opakem. Členové skupiny měli mnohé společné a viditelné rysy.

Byli výrazní jednotným oblečením (maskáče, oblečení značek Thor Steinar či Alpha Industries) a jízdou ve stejných autech (Mercedes G). Dále mělo jít o pistole značky SIG Sauer a nože značky Lasky. Vzhledem k tomu, že byli opravdu dobře vyzbrojení, piťovce svého času označovali za nejmilitantnejší mafiánskou skupinu na Slovensku. Tímto pojmenováním je jako první označil bývalý prezident Policejního sboru Jaroslav Spišiak

Mercedes-Benz (třída G)

Po stopách slovenskej mafie: Juraj „Piťo“ Ondrejčák. Mafián, ktorého za mreže dostalo 350 policajtov
Po stopách slovenskej mafie: Juraj „Piťo“ Ondrejčák. Mafián, ktorého za mreže dostalo 350 policajtov Zdroj: FOTO TASR/Polícia

Ondrejčák měl zájem na objasnění vraždy Ernesta Valka

V rámci své ilegální činnosti se piťovci soustředili na distribuci drog, které kupovali od Albánců, taktéž měli prsty v prostituci. Největší zdroje příjmu ale přicházely od úspěšných podnikatelů. Ty Ondrejčák a jeho skupina dokázali chránit před různými nežádoucími vlivy, a tedy před vydíráním.

Společnost předstírala, že ho nenávidí, ale Ondrejčák mi jednou prozradil, že nejeden oligarcha má zájem o jeho služby, dokonce i ti ze všech tří (hlavních) finančních skupin,“ tvrdí známý investigativní novinář Tom Nicholson, který stojí za bestsellerem Gorila.

Dnes již zesnulý bývalý federální generální prokurátor a pozdější prominentní advokát Ernest Valko byl mimo jiné znám i tím, že se znal se samotným Ondrejčákem. S ním se seznámil na tréninku karate, kde Valko vystupoval jako vedoucí skupiny mladých cvičenců. Tehdy měl být ale Ondrejčák stále „čistý“. Poté, co se Piťo dal na dráhu mafiána, se s ním ale údajně Valko přestal setkávat.

8. listopadu 2010 po vraždě Ernesta Valka měl zájem na objasnění případu i Juraj Ondrejčák. Ten se kvůli poskytnutí informací týkajících se případu, chtěl dokonce setkat s bývalým ministrem vnitra Danielem Lipšicem. K rozhovoru mezi nimi však nikdy nedošlo.

Lipšic se totiž odmítal dávat do debaty s jakýmkoliv příslušníkem organizovaného zločinu. Na druhé straně ale Piťo odmítal mluvit s kýmkoliv jiným, než s ministrem vnitra. Na výslechu před policisty právě z tohoto důvodu nic neprozradil. Bál se prý, že kvůli korupci v policii by se jeho informace mohly dostat do nesprávných rukou

Daniel Lipšic před vyjádřením o zadržení piťovců (15. listopad 2011)

Po stopách slovenskej mafie: Juraj „Piťo“ Ondrejčák. Mafián, ktorého za mreže dostalo 350 policajtov
Po stopách slovenskej mafie: Juraj „Piťo“ Ondrejčák. Mafián, ktorého za mreže dostalo 350 policajtov Zdroj: FOTO TASR - Martin Baumann

Fyzické útoky a vraždění podnikatelů

Při obecném respektu, jakým zejména v Bratislavě piťovci ve svém pozdějším období disponovali, se v roce 2004 nebáli dokonce přímo v podniku zaútočit na jeho majitele. Nešlo přitom o žádnou neznámou osobu, ale o podnikatele a současného předsedu Křesťanskodemokratického hnutí (KDH) Alojze Hlínu.

Za útokem stál bývalý policista a příslušník piťovců Matej Baričiak alias Bari. Důvod k rozmlácení baru a zranění majitele byl přitom více než malicherný. Příslušníky piťovců totiž údajně den před útokem odmítli obsloužit. Hlína v případě s obviněným Baričiákem musel na spravedlnost čekat dlouhé 3 roky. Nakonec ale soud obžalovaného přeci jen odsoudil.

Další událost, kdy piťovci veřejným způsobem propagovali svou agresivitu a sílu, se odehrála ve známém bratislavském Irish pubu. 9. července 1999 se někdejší obviněný 22letý Mikuláš Polóny údajně postaral o smrt dvojice lidí. První náboje se zavrtaly do těla podnikatele Jana Štena, který měl v baru jednat o výpalném. Druhým usmrceným byl Tomáš Arnold, který byl zabit nešťastnou náhodou.

Polóny měl z místa činu uprchnout a druhý den na to se přihlásit na policii, před kterou předstoupil s alibi od Karla Patasyho, dalšího příslušníka piťovců. Polóny měl být podle výpovědi jeho kamaráda v čase dvojité vraždy v jiné části města, kde společně trávili čas s dvojicí dívek.

Soudní proces se v různých formách natahoval až do června 2008, kdy byl Polóny v případě dvojité vraždy prohlášen za nevinného. Ještě v roce 2005 došlo k vraždě 21letého studenta Daniela Tupého, v rámci níž byli obviněni členové piťovců. Tentokrát už ale poskytoval alibi Polóny. Ten tvrdil, že jeden z obžalovaných (David V.) byl v době vraždy studenta v baru Boston.

Začátkem roku 2017 následkem střelného zranění hlavy Mikuláš Polóny umírá. Jeho tělo našli v bytě v bratislavské Lamači. Podle vyšetřovatelů mělo jít o sebevraždu. Z dvojité vraždy v Irish pubu byl později obviněn Luboš Zelman, který se měl údajně postarat i o vraždu šéfa takáčů Jána Takáče.

Doporučeno
V hotelu znásilňoval ženy a smál se člověku, který ho chtěl zastřelit. Mafián Tuti Daniš byl postrachem Bratislavy V hotelu znásilňoval ženy a smál se člověku, který ho chtěl zastřelit. Mafián Tuti Daniš byl postrachem Bratislavy 8. června 2019 12:07

Mikuláš Polóny

Po stopách slovenskej mafie: Juraj „Piťo“ Ondrejčák. Mafián, ktorého na súd dostalo 350 policajtov
Po stopách slovenskej mafie: Juraj „Piťo“ Ondrejčák. Mafián, ktorého na súd dostalo 350 policajtov Zdroj: TASR archív

 

Když tě obviní z vraždy, zavolej si na potvrzení alibi kamaráda

Zmíněný bar Boston nebyl pro piťovce žádným neznámým místem, dokonce se s ním spojovala vražda. Z ní byl obviněn Karol Patasy, muž, který poskytoval alibi kdysi obžalovanému Polónymu.

Patasy měl údajně v baru obtěžovat dívku, kterou se snažil bránit její přítel Peter Kleman. Dotěrný Patasy nakonec dostal od muže facku, piťovec mu ale později před barem ránu opětoval nožem. Tak jako v případě Polónyho se i Patasy postupem času dopracoval k verdiktu nevinný.

Když se dostali piťovci do problémů, jejich cesta častokrát vedla ven díky trojici faktorů – a to konkrétně díky ovlivňování svědků, poskytování alibi od členů skupiny a také díky profesionální a dobře zaplacené obhajobě. V případě Tupého obviněné například zastupoval prominentní advokát Peter Filip (později obhajoval i Ondrejčáka či z daňových podvodů odsouzeného podnikatele Bašternáka)

Nohy starému příteli ale mohou podkopat právě slova jeho bývalého šéfa, který se rozhodl v roce 2017 vypovídat. „Je mi to líto, protože Karla mám velmi rád, ale začal jsem spolupracovat s orgány činnými v trestním řízení a tak nemám jinou možnost. Karol Patasy mladší mi sám osobně řekl, že zavraždil Petra Klemana,“ popisuje výpověď Juraje Ondrejčáka týdeník Plus 7 dní.

Karol Patasy sice svou vinu popírá, ale Ondrejčák tvrdí, že lže. Původní výpověď Patasyho, podle níž Klemana zabil Patasyho zesnulý otec, má být výmysl, který vzešel právě od Ondrejčáka. Celou věc měli v dané době shodit na Karlova mrtvého otce. Tuto verzi potvrdil i Matej Šalaga alias Gaťa, pravá ruka Ondrejčáka.

„Před šesti lety, nebo před rokem bych si takovou výpověď nedokázal ani představit. Ale nyní vyzývám i tebe Karole. Začni spolupracovat s orgány činnými v trestním řízení a sniž si trest. Začni spolupracovat a objasni trestnou činnost i takovou, co jsem páchal já. Pomoz si. Vyzývám k tomu i všechny kluky,“ řekl dále u soudu Ondrejčák.

Okresní soud Bratislava 1 – na fotografii Karol Patasy (30. červen 2009)

Po stopách slovenskej mafie: Juraj „Piťo“ Ondrejčák. Mafián, ktorého za mreže dostalo 350 policajtov
Po stopách slovenskej mafie: Juraj „Piťo“ Ondrejčák. Mafián, ktorého za mreže dostalo 350 policajtov Zdroj: FOTO TASR - Martin Baumann

Policejní zásah, jaký Slovensko dosud nezažilo

V dobách jakési dočasné prosperity k dopadení Piťa a jeho gangu nepomohly ani pravidelné zásahy speciálních jednotek. Podle dostupných informací měli dokonce Ondrejčáka v průběhu jediného dne zkontrolovat až třináctkrát. Na dnes už neexistující stránce přidávali piťovci fotografie z policejních zásahů, které provázely výsměšné komentáře vůči PZ SR.

Největší zásah v policejní historii Slovenska s názvem Eden se za vlády ministra Lipšice konal 15. listopadu 2011, kdy do vily Ondrejčáka vpadlo přibližně 350 policistů. „Pokud si dosud někteří bossové slovenské mafie mysleli, že stojí nad zákonem, tak je dnešní ráno přesvědčilo o opaku,“  vyjádřil se po úspěšném zásahu Lipšic.

Piťovci byli společně odsouzeni na 168 let odnětí svobody

Ze zajištěných osob prokurátor obžaloval 19 mužů. Celý spis týkající se mafiánské skupiny piťovců obsahoval více než 12 000 stran. Mezi svědky se představili i někteří členové skupiny sýkorovců a bývalý piťovec Viktor Maceják.

Pravá ruka Ondrejčáka Matej Šalaga alias Gaťa u soudu popisoval svého blízkého přítele Piťa jako bezúhonného občana a při dvouhodinové řeči mimo jiné poukázal na Ondrejčákovy užitečné skutky – opravu dětského hřiště, podporu fotbalového klubu a podobně.

Specializovaný trestní soud se samozřejmě nenechal těmito slovy nijak obměkčit a rozhodl o odsouzení třinácti mužů. Společně jim soud udělil 168 let pobytu za mřížemi. Piťa obvinili z řízení zločinecké skupiny, nedovoleného ozbrojování a poškozování cizí věci.

Hlava celé skupiny Juraj Ondrejčák měl podle verdiktu soudu strávit ve vězení 18 let. Vůči rozsudku se ale samozřejmě odvolal. Nejvyšší soud Slovenské republiky rozhodnutí odvolacího soudu sice potvrdil, ale výšku trestu nakonec snížil na 16 let odnětí svobody. Ondrejčákovi také v rámci rozhodnutí soudu propadl celý majetek. Trest si odpykává ve vězení v Ilavě.

Ondrejčákův blízký společník Matej Šalaga byl za členství ve zločinecké skupině odsouzen na 7 let a Miroslav Abraham alias Floxňa za drogovou činnost na 23 let. Trest 23letého odnětí svobody padl i vůči Matějovi Baričiákovi, který byl v minulosti odsouzen za útok na Alojze Hlínu. Nejvyšší soud SR snížil trest Abrahamovi a Baričiakovi na 21 let. Šalagův trest Nejvyšší soud nezměnil.

Juraj Ondrejčák na jednání Specializovaného trestního soudu v Pezinku (26. květen 2013)

Po stopách slovenskej mafie: Juraj „Piťo“ Ondrejčák. Mafián, ktorého za mreže dostalo 350 policajtov
Po stopách slovenskej mafie: Juraj „Piťo“ Ondrejčák. Mafián, ktorého za mreže dostalo 350 policajtov Zdroj: FOTO TASR – Štefan Puškáš

 

Juraj Ondrejčák je zločincem s prokázaným charismatem

V roce 2017 byl Ondrejčák dále obviněn z objednání vraždy bývalého šéfa skupiny takáčů Jána Takáče, k čemuž se vyšetřovatelům také přiznal. Z této vraždy byl kromě Ondrejčáka obviněn i Marek Orlík a Matej Šalaga. Ten se na akci údajně podílel jako řidič. Střelcem měl být Ľuboš Zelman. Ondrejčák je aktuálně obviněn z několika dalších vražd.

Na posledních soudních jednáních s Jurajem Ondrejčákem byl přítomen i režisér Teodor Kuhn, který se postaral o natočení dramatu inspirovaného vraždou Daniela Tupého s názvem Ostrým nožem. Z ní byli v minulosti obviněni právě členové skupiny piťovců. Na otázku, proč se jednání osobně zúčastnil, a jak na něj někdejší boss piťovců působil, odpověděl Kuhn následovně:

„Pro mnoho lidí je nejbližší kontakt se soudy zprostředkovaný seriálem Soudní síň. Ten přináší, řekl bych, mírně zjednodušenou a komickou verzi reality. Vidět rozpad impéria piťovců živě, byl zajímavý zážitek. Fungovali jako polovojenská organizace, měli vlastní tréninkové centrum, vlastní velitelskou hierarchii, později dokonce vlastní internetový blog, který se věnoval jejich PR a marketingu.

 

Pan Ondrejčák působil jako inteligentní člověk. Nebezpečný, ale chytrý a dokonce svým způsobem sympatický. Myslím, že dosáhnout úspěchu v každé oblasti vyžaduje jisté talenty a organizovaný zločin není výjimkou. Za stejně talentované osobnosti považuji například i Mečiara, Fica či Černáka.“

Domů
Sdílet
Diskuse