Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. února 2019 12:50
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Přestaneš dýchat a ani o tom nevíš. Toto spánkové onemocnění dokáže ovlivnit tvé svaly a mozková centra

Přestaneš dýchat a ani o tom nevíš. Toto spánkové onemocnění dokáže ovlivnit tvé svaly a mozková centra
Zdroj: Nucleus Medical Media
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Při spánkovém apnoe ti může v dýchání něco překážet. Nebo dýchat zapomene rovnou tvůj mozek.

Když je řeč o spánkových poruchách, zřejmě tě napadnou psychické problémy jako spánková paralýza, panické návaly teroru a hrůzy či nepříjemné noční můry. Ve hře je však mnohem znepokojivější problém. Spánková apnoe postihuje každého 25. muže a 50. ženu a v některých případech může být smrtelná.

O apnoe zřejmě slyšíš z každého rohu, o co však vlastně jde? V případě, že dochází k problémům s dýcháním, aniž bys o tom věděl, lékaři to nazývají apnoe. Začneš tak dýchat mělce nebo úplně přestaneš. Pochopitelně, děje se to nejčastěji ve spánku.

Když ti tvé tělo brání dýchat

Spánková apnoe se dělí na dva druhy. Ta méně zajímavá, obstrukční, způsobuje kolaps dýchacích cest. Svaly či jiné tkáně mohou bránit v dýchání a omezovat ho. Skvělým příkladem jsou tlustí lidé – obezita je nejčastějším zdrojem obstrukční spánkové apnoe, protože zvětšené tkáně jednoduše brání průtoku vzduchu.

Zde se však není čeho bát – když bude mít mozek málo okysličené krve, nastane mikroprobuzení, a tudíž tě reflex zachrání před smrtí. Je to však mnohem zákeřnější, než se zdá. Tvé vědomí ani nebude vědět, že jsi se probudil. Vzbudíš se totiž jen natolik, aby se ti uvolnily některé svaly a nadechl ses. Ráno nebudeš o ničem vědět.

O obstrukční apnoe se nejčastěji postará jazyk

apnoe
apnoe Zdroj: Habib M’henni

Zradí tě vlastní mozek

Mnohem znepokojivější je centrální spánková apnoe. Rovněž máš problémy s dýcháním, ale tentokrát za něj nemohou tvé svaly, ale rovnou mozek, který jako by zapomínal dýchat.

A přesně to se také v praxi děje. Selhávající mozková centra odpovědná za pravidelný dech přestávají spolehlivě zvládat svou roli a lidské tělo končí s dýcháním, aniž by za to mohla jakákoli jeho fyzická složka.

Je poměrně vzácné, aby mozek ve spánku zapomínal dýchat a mnohem horší je, že moderní medicína nedokáže říci, proč je tomu tak. Problémy se nacházejí zřejmě v poškozených nervových strukturách, ale přesné příčiny nejsou známy.

Centrální spánková apnoe však často přichází ruku v ruce s dalšími zdravotními problémy, jako je například skleróza. To, že lidské tělo během spánku kvůli nefunkčním částem mozku nedýchá, je tak v podstatě jen vedlejším efektem.

apnoe
apnoe Zdroj: unsplash.com

Mozek tě jednou přestane probouzet

Kdykoli do tvého těla přestává proudit kyslík, mozek se tě pokusí probudit alespoň natolik, aby ses pohnul a uvolnil si dýchací cesty. Pokud však selhává i samotný mozek, centrální spánková apnoe může být smrtelná. Lidé, kteří ji mají, umírají 3 až 6krát častěji.

Domů
Sdílet
Diskuse