Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. února 2019 13:28
Čas čtení 0:00
Vl Mi

Milenky nechávají sledovat manželky svých milenců. Občas nahrazuji policii, říká soukromý detektiv (Rozhovor)

Milenky nechávají sledovat manželky svých milenců. Občas nahrazuji policii, říká soukromý detektiv (Rozhovor)
Zdroj: <a rel="nofollow noopener" target="_blank" href="https://unsplash.com/" onclick="gaTrack('article', 'bottom', 'source');">unsplash.com</a>
REFRESHER
Uložit Uložené

Kolik stojí detektiv a jak probíhá jeho všední den?

Věděl jsi, že i u nás máme lidi, kteří se živí sledováním? Soukromé očko známe především z filmů a seriálů. Jak však vypadá práce detektiva v reálném světě?

„Mafián si se svou milenkou vyrazil na výlet a my jsme je sledovali do hotelu. Pokud bychom neměli dobře přichystaný příběh o revizi elektřiny a neměli k tomu papíry, mohlo to dopadnout velmi špatně,“ vzpomíná na jedno ze svých sledování detektiv Vladimír Vlčák. „Druhý den jsme se totiž dozvěděli, že tam čekal nějakého šmíráka a byl připravený ustřelit mu palici,“ přibližuje v upřímném rozhovoru.

Co se v tomto rozhovoru dozvíš:

  • Jak vypadá běžný den detektiva;
  • jaké jsou nejčastější případy, kterým se soukromé očko na Slovensku věnuje;
  • zda mu už někdy hrozilo nebezpečí;
  • kolik stojí soukromý detektiv;
  • zda má ze sledování lidí výčitky svědomí.

Zažil som, ako milenka nechala sledovať manželku svojho milenca (Rozhovor)
Zažil som, ako milenka nechala sledovať manželku svojho milenca (Rozhovor) Zdroj: Súkromný archív V. Vlčáka

Jak jste se k práci detektiva dostal?

Dělal jsem několik let pro jednu státní instituci, která získává informace sledováním, nikoliv však pro policii. Když jsem tam ukončil svou kariéru, zcela přirozeně jsem si řekl, že využiji své znalosti v soukromé sféře.

Máte detektivní firmu. Pracujete sám?

Je nás víc. Základem jsem já a jádro lidí, kteří mi pomáhají podle toho, na jaký typ úkolu se hodí.

Pokud bych se chtěl stát detektivem, co pro to mám udělat?

O kurzech, které by speciálně školily detektivy, nevím. Člověka, který má schopnosti, jenž vyžadují práci detektiva, dokážeme vycvičit na požadovanou úroveň tak, aby dokázal splnit úkoly, které se od nás očekávají. Ne každý se hodí na všechno - někdo je lepší technik, někdo lepší komunikátor, někdo je skvělý v tom, že umí získat informace na internetu. Je potřeba hledat co nejuniverzálnějšího člověka, ale když je někdo specialista na jednu oblast, dokážeme z něj vytěžit maximum.

Jaké nabízíte služby?

Nejčastěji se věnujeme otázkám vztahů jako například nevěra. Prověřujeme také vztahy mezi firmami, jejich chování a věrohodnost.

Jaké typy lidí využívají vaše služby? Kontaktují vás čas od času i známé osobnosti?

Jsou to běžní lidé, střední až vyšší třída. Známé osobnosti nás často nekontaktují. Bývají totiž natolik známé, že jsou jim detektivní služby víceméně k ničemu, protože si umí většinu věcí dohledat sami na internetu. (smích) Občas se však stane, že nás kontaktují, je to však vzácné.

Velká část akce začíná převážně po běžné pracovní době a trvá do pozdního večera, případně až do noci.

Máte velkou konkurenci?

Roky nebyla téměř žádná konkurence. V poslední době si však všímám, že se vyrojily nabídky na detektivní práci i od lidí, o kterých vím, že nemají licenci a neposkytují právní záruku. I přesto se prezentují jako seriózní detektivní kancelář. Předpokládám, že se to v krátké době bude řešit. Konkurence však není taková, abychom si navzájem lezli do zelí.

Zažil som, ako milenka nechala sledovať manželku svojho milenca (Rozhovor)
Zažil som, ako milenka nechala sledovať manželku svojho milenca (Rozhovor) Zdroj: Súkromný archív V. Vlčáka

Jak vypadá váš běžný den?

Je dlouhý. (smích) Většinou začíná později než u běžných lidí, ale trvá podstatně déle. Pokud není naplánována nějaká ranní akce, například někoho sledovat, jak jde z domu do práce, dopoledne je to spíše administrativa a organizace. Velká část akce začíná převážně po běžné pracovní době a trvá do pozdního večera, případně až do noci.

Proč je to tak?

Je těžké popsat konkrétní schéma, každý den a každý případ vypadá jinak. Musíme být pružní a přizpůsobovat se okolnostem. Klidně se může stát, že sledovaný objekt, který měl být přes den v práci, tráví svůj den úplně jinak. Nebo má naplánovanou služební cestu, tak ho musíme sledovat i mimo město.

Kam jste člověka sledoval nejdále?

Na řecký ostrov.

Autem?

Ne. (smích) Letecky a trajektem. Je to však ojedinělý případ, který zapadá do té romantické představy o detektivní práci. Běžná realita je sledování v rámci Slovenska nebo blízkého zahraničí. Čím je cesta složitější, tím je zároveň spojena s vyššími náklady a je to vždy na objednateli, zda mu informace, které může získat, za to stojí.

Dostal jste se už někdy do přímého nebezpečí?

To, jak člověk vnímá nebezpečí, je individuální. Něco, co může být pro mě samozřejmost, by mohlo být pro mého kolegu něco nepředstavitelného. Ano, vyskytl jsem se v situacích, které byly nebezpečné, ale nikdy nedošlo k fyzickému útoku. Pokud si detektiv dá pozor, kam vleze a má připravené alibi, tak v principu neočekávám, že by mohlo dojít k nebezpečné situaci.

Jakou situaci máte na mysli?

Tak například přelezete plot a při něm vás už čeká statný dobrman, který na vás cení zuby. Pro někoho by to byl jasný signál, že se práci detektiva už nechce věnovat, zpanikaří nebo dokonce ze šoku omdlí. Pokud jste ale připravený a máte po ruce míček či menší svačinu, pes se uklidní a odejde pryč.

Pár let zpátky jsem se dostal do situace, kdy sledovaný subjekt očekával, že někdo přijde. Mafián si se svou milenkou vyrazil na výlet a my jsme je sledovali do hotelu. Pokud bychom neměli dobře přichystaný příběh o revizi elektřiny a neměli k tomu papíry, mohlo to dopadnout velmi špatně. Druhý den jsme se totiž dozvěděli, že tam čekal nějakého šmíráka a byl připravený mu ustřelit palici. Měl echo, že má někdo přijít. Samozřejmě, mohl přehánět, to se už nedozvíme.

V takových situacích je potřeba mít zřejmě pevné nervy.

Ano. Nic jiného vám v takové situaci nepomůže.

Mafián mi chcel odstreliť palicu, hovorí detektív. Zažil som, ako milenka nechá sledovať manželku svojho milenca (Rozhovor)
Mafián mi chcel odstreliť palicu, hovorí detektív. Zažil som, ako milenka nechá sledovať manželku svojho milenca (Rozhovor) Zdroj: unsplash.com

Odhalili vás už někdy?

Přímo, že by někdo přišel ke mně a řekl, že ho sleduji, ne. Kolegovi se stalo, že mu do auta přinesli kávu, když „už v něm sedí celý den“. Něco takového je však výjimečná událost. Záleží samozřejmě na profesionalitě a zkušenostech detektiva, ale pokud tam není vysloveně smůla, že někomu vběhne omylem do náruče, tak nebývá odhalen. V případě, že hrozí odhalení, dá se vyměnit detektiv.

Stalo se vám, že vás klient obvinil, že jste nic nezjistil? A dokonce vám vyhrožoval?

To se mi nestalo. Pokud já udělám všechno, co jsem mohl a řeknu, že nemáme informaci, kterou očekával, tak i to je informace. Pokud řeknu nespokojenému manželovi, že jeho žena byla celou dobu v práci, tak má informaci, že v ten den nebyla nevěrná.

Lidé poznají detektivy především z filmů. Jak moc se to liší od reality?

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 63061 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Kde jsou hranice mezi špionážními filmy a realitou;
  • jak funguje sledování osob po právní stránce;
  • zda už při sledování narazil na zločin;
  • jaký nejbizarnější zážitek si pamatuje;
  • jaké nástroje používá ke sledování.
Zpět
Sdílet
Diskuse