Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. února 2019 16:10
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Slova „matka“ a „otec“ zmizí z francouzských škol. Stát chce bojovat proti diskriminaci

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Ve Francii schválili nové znění zákona.

Ve francouzských školách se budou měnit mnohé tiskopisy a dokumenty, na nichž se objevují slova „matka“ a „otec“. Namísto těchto slov budou na dokumentech neutrální „rodič 1“ a „rodič 2“, protože si tamní poslanci uvědomili, že jsou ve školách diskriminováni rodiče v párech stejného pohlaví.

Změna zákona byla schválena v úterý. Poslanci ji odůvodnili tak, že jejím cílem je vybudovat školní systém na vzájemné důvěře. Rozmanitost dnešních rodin si je podle francouzského parlamentu třeba uvědomovat i ve školství, a tak se tiskopisy jako potvrzení účasti na školních výletech či přihlášky k obědům změní.

Slová „matka“ a „otec“ zmiznú z francúzskych škôl. Štát chce bojovať proti diskriminácii
Slová „matka“ a „otec“ zmiznú z francúzskych škôl. Štát chce bojovať proti diskriminácii Zdroj: Richard Ying et Tangui Morlier/Wikimedia Commons

Až dodnes totiž společnost v jistém smyslu ignorovala existenci párů stejného pohlaví, které vychovávají děti, a tak se tyto ratolesti mohly cítit vyloučeny z kolektivu a nechyběla ani šikana. Poslanci se radují, že i v oficiálních školních dokumentech bude kladen důraz na moderní sociální a rodinné modely.

Konečným cílem nařízení je dosáhnout sociální rovnocennosti mezi každým člověkem bez rozdílu, a tak je podle Francouzů třeba začínat už v útlém věku.

Na druhé straně, kritici mluví o tom, že se nařízení snaží zničit tradiční vnímání rodiny a pohlaví. Prý jsou slova jako „rodič 1“ a „rodič 2“ nevhodná a vzniknou kvůli nim i konflikty o tom, kdo by měl být prvním rodičem a kdo zase tím druhým.

Domů
Sdílet
Diskuse