Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. února 2019 16:06
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Otec, jehož děti způsobily epidemii spalniček, je nedal očkovat, protože se bál autismu. Dnes svého rozhodnutí lituje

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

V Kanadě momentálně propukla epidemie spalniček.

Otec Emmanuel Bilodeau nedal očkovat své děti před přibližně 10 lety, protože měl pocit, že věda v té době dokázala spojitost očkování s autismem. Svým dětem nedopřál vakcínu MMR, která umí dítě ochránit před spalničkám, příušnicím a zarděnkám.

Vakcína se dětem podává ve věku přibližně 12 měsíců a později ve věku 5 až 6 let. On však s tehdejší manželkou našel vlastní pravdu, děti na očkování nepřivedl a doplatil na to tím, že momentálně způsobil vznik epidemie spalniček v školách Vancouveru.


I když vědecké studie mnohokrát vyvrátily obavy lidí o tom, že by vakcíny autismus způsobovaly, Bilodeau si to uvědomil až na výletě ve Vietnamu. V této asijské zemi se setkali se spalničkami a první příznaky se objevily již během letu domů.

Před výletem přitom vzal své děti na kliniku, kde dostaly různá očkování proti exotickým chorobám, ale na spalničky se i tentokrát zapomnělo. Když letadlo přistálo, 11letý syn už měl horečku a musel do nemocnice.

Teprve po několika testech lékaři zjistili, že se syn nakazil spalničkami, přičemž zanedlouho začaly příznaky vykazovat i ostatní dvě děti. Důvod byl proto očividný. Mezitím se však spalničkami stihli nakazit studenti ve školách, které děti Bilodeaua navštěvují.

Místní úřady už hovoří o propuknutí epidemie spalniček a varují, aby rodiče podnikli preventivní kroky. Samotný Bilodeau v rozhovoru přiznal, že své děti v mládí po této stránce zanedbával a zbytečně je vystavil nebezpečí.

Domů
Sdílet
Diskuse