Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
26. února 2019 12:48
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Když si dáš LSD: Jaké účinky a smrtelná rizika přináší halucinogenní droga, která tě odpálí do jiné dimenze?

Když si dáš LSD: Jaké účinky a smrtelná rizika přináší halucinogenní droga, která tě odpálí do jiné dimenze?
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

LSD dokáže ukázat nový životní směr, ale také člověka totálně zničit.

Drogy škodí fyzickému i psychickému zdraví a měl by ses jim vyhýbat.

Není náročné dostat se k jakýmkoli běžným drogám a LSD rozhodně není výjimkou. Za přibližně 250 korun můžeš koupit papírek s kapkami speciální tekutiny, která následujících 8 až 12 hodin promění na dobrodružství nepopsatelných rozměrů, ale tvou psychiku může rozbít na kousky.

V tomto článku se dozvíš:
  • Co se s člověkem děje po požití LSD
  • Jaké šílené iluze a vizuály člověk uvidí při jaké dávce
  • Zda po požití LSD hrozí smrt či schizofrenie a jaká další rizika zde jsou
  • Jak LSD ovlivňuje mozek a proč mohou být následky vzácně i trvalé
  • Proč vznikají špatné tripy a jak proti nim bojovat
  • Jak jsou na tom s LSD Češi
Keď si dáš LSD: Aké účinky a smrteľné riziká prináša halucinogénna droga, ktorá ťa odpáli do inej dimenzie?
Keď si dáš LSD: Aké účinky a smrteľné riziká prináša halucinogénna droga, ktorá ťa odpáli do inej dimenzie? Zdroj: reddit/ObbCaptVious

LSD, elko, acid, známka, trip či kyselina jsou označení pro silnou psychoaktivní látku, nejčastěji vyskytující se jako tekutina nakapaná na papírky, přičemž každý obsahuje určité množství dávky. Motivy na barevných papírcích mohou, ale nemusí označovat výrobce, podobně jako press (rýhy, obrazce) na tabletách extáze. LSD je v Česku ilegální podle zákona 167/1998 Sb. Zákon o návykových látkách a o změně některých dalších zákonů.

Když si dáš LSD: Jaké účinky a smrtelná rizika přináší halucinogenní droga, která tě odpálí do jiné dimenze?

„Je těžké popsat účinky LSD, jelikož každý prožívá něco jiného. Často nám chybí slova, neboť takové pocity běžně neprožíváme,“ popisuje účinky drogy psychiatr a psychoterapeut MUDr. Martin Šurkala ze Slovenské psychedelické společnosti.

Pokud se bude člověk na běžné dávce LSD dívat na trávník, uvidí, že stále je to tráva, ale barvy jsou jasnější a jednotlivé lístky trávy jako by tvořily geometrické obrazce, v nichž možná uvidí jiné objekty nebo obličeje.

Vizuální efekty jsou však jen jedním aspektem psychedelického zážitku. Psychedelické látky způsobují změny interpretace reality téměř na každé úrovni psychického přežití: Mění se vnímání, myšlení i nálada.“ LSD se dokonce svého času používalo i jako psychiatrický lék. Ilegalizované a zneužívané začalo být až v 70. letech.

LSD však skrývá jedno obrovské riziko, které sdílí s ostatními ilegálními drogami. Na pohled nemáš šanci zjistit, zda papírek opravdu obsahuje LSD nebo ne.

Případy padělání drog jsou velmi časté a za účelem zisku může být částečnou nebo úplnou náhradou nebezpečná látka. Jednou z nich může být například halucinogenní sloučenina 25I-NBOMe, která má na svědomí životy lidí.

Ani po požití nemá člověk šanci vědět, co přesně to do sebe dal a v konečném důsledku všechno stojí na tom, jak důvěřuje svému zdroji. Proto bys neměl neznámé látky nikdy požívat.

Keď si dáš LSD: Aké účinky a smrteľné riziká prináša halucinogénna droga, ktorá ťa odpáli do inej dimenzie?
Keď si dáš LSD: Aké účinky a smrteľné riziká prináša halucinogénna droga, ktorá ťa odpáli do inej dimenzie?

Šest papírků výše bylo testováno v laboratoři. Pět z nich obsahuje LSD, jeden látku 25I-NBOMe, jejíž požití může skončit smrtí. Dokážeš s jistotou říci, který papírek obsahuje nebezpečnou látku a který LSD?

Ne a zřejmě to nedokáže ani tvůj dealer, který to nakupuje v zahraničí. A to je pointa – každý papírek LSD může ve skutečnosti obsahovat cokoli. Největší nebezpečí LSD se skrývá v padělání. Pokud bys hledal LSD a někdo by ti na ulici prodal druhý, zeleno-žlutý papírek, mohlo to skončit bojem o život.

Keď si dáš LSD: Aké účinky a smrteľné riziká prináša halucinogénna droga, ktorá ťa odpáli do inej dimenzie?
Keď si dáš LSD: Aké účinky a smrteľné riziká prináša halucinogénna droga, ktorá ťa odpáli do inej dimenzie? Zdroj: reddit.com/bigrancho

Co se děje v hlavě?

Jako většina drog, i LSD úzce souvisí s neurotransmitery, které se někdy nazývají také hormony štěstí (i když dokáží vyvolat snad ledajakou emoci). Serotonin a dopamin hrají důležitou roli i zde. Ale na rozdíl od většiny drog, LSD téměř vůbec nezpůsobuje jejich vyplavování, akorát působí na jejich receptory v mozku.

Serotonin je zodpovědný za náladu a pocity na člověka z dlouhodobého a hlubšího hlediska. Chuť spát, deprese, smutná nálada, bolesti. Čím více ho máme, tím lépe a bezstarostněji se cítíme.

Dopamin ovlivňuje tvé aktuální pocity a každodenní nálady. Jak moc tě rozhodí hádka, jestli tě štve dnešní ošklivé počasí nebo jak moc se směješ kamarádovým hloupým vtipům. Rovněž zprostředkovává pocity odměny či výhry.

Serotonin, LSD a dopamin

Keď si dáš LSD: Aké účinky a smrteľné riziká prináša halucinogénna droga, ktorá ťa odpáli do inej dimenzie?
Keď si dáš LSD: Aké účinky a smrteľné riziká prináša halucinogénna droga, ktorá ťa odpáli do inej dimenzie?

LSD, tedy dietylamid kyseliny D-lysergové, se na některé z receptorů ze serotoninových a dopaminových systémů váže. Více se neví, ale vědci předpokládají, že vliv molekul LSD na receptory zvyšuje úroveň glutamátu v mozkové kůře, tedy tekutiny, kterou nervové buňky používají k posílání signálů.

Výsledkem je tedy jinak vnímající a přemýšlející mozek, který je speciálně citlivý na některé impulsy, které procházejí přes receptory, na které se navázalo LSD.

Zatímco MDMA nebo kokain aktivně ovlivňují vyplavování dopaminu a serotoninu, což vede k euforickým nebo energickým pocitům, LSD se jejich úrovně nedotýká. Pracuje pouze s jejich receptory, což má své dobré i špatné stránky.

Lidské tělo se vyhne depresím ze serotonin drop, tedy když člověku na druhý den chybí dostatek hormonů. Na druhou stranu zase může dojít ke stresům na molekulární úrovni. Nenávratné poškození však při užívání LSD nehrozí.

Rizika užívání LSD

Jak sis už přečetl výše, největším rizikem LSD je, že bez testování nedokážeš zjistit, co se na papírku vlastně nachází. „Z dat víme, že v případech, kdy je LSD padělané (9–15 % případů, jsou nejčastěji jako LSD prodávané látky z kategorie takzvaných nových lysergamidů, kam patří například 1P-LSD, ETH -LAD či ALD-52. O nich máme zatím omezené množství poznatků, ale jsou podobné jako LSD.“

„Naopak, za nebezpečnou látku může být považováno takzvané NBOMe, konkrétně 25I-NBOMe a další látky z této série, které se také ve světě vydávají za LSD. Zde je na rozdíl od LSD nebo výše zmíněných látek riziko smrtelného předávkování, prozrazuje expert na adiktologii, Mgr. Martin Pažitná, zakladatel SAPAS. Zdůrazňuje, že pokud si už rozhodneš užít LSD, sežeň si alespoň testkit na domácí testování.

LSD si nevytváří závislost, ale lidskou psychiku může trvale ovlivnit. Jelikož látka aktivuje receptory v mozku, při častém požívání se u lidí s predispozicemi mohou vyskytnout závažná psychická onemocnění – psychózy, halucinace či dokonce i schizofrenie.

Po padělání papírků zde je další velké riziko, špatný trip, tedy když vesmírný výlet nejde podle představ a do hlavy se začnou vkrádat špatné myšlenky. Vyvolat špatný trip může tvé okolí, špatný zdravotní či psychický stav a při větších dávkách je vnímání natolik citlivé, že se mu může znelíbit opravdu cokoli. Více o špatných tripech níže.

LSD ve finále nedokáže způsobit mnoho fyzických problémů a raději je třeba myslet na možné psychické problémy. Rozhodně se mu však vyhni, pokud právě užíváš jiné ilegální látky nebo jsi na antidepresivech.

Keď si dáš LSD: Aké účinky a smrteľné riziká prináša halucinogénna droga, ktorá ťa odpáli do inej dimenzie?
Keď si dáš LSD: Aké účinky a smrteľné riziká prináša halucinogénna droga, ktorá ťa odpáli do inej dimenzie? Zdroj: rollsafe

Co očekávat po požití?

LSD nejčastěji přichází jako papírek podobný těm, kterými jsi na základní škole vpíjel a sušil inkoust. Tentokrát je v něm však místo inkoustu samotná droga, která putuje přímo pod jazyk na přibližně deset minut, dokud se nerozpustí.

Nástup LSD se pohybuje někde mezi 30 a 60 minutami. Na rozdíl od mnoha jiných drog, LSD má nevýraznou chuť.

Délka a intenzita tripu se přímo odvíjejí od tvé hmotnosti či rychlosti metabolismu, ale v první řadě, na velikosti dávky.

Množství Účinky
50⁠–⁠100 mikrogramů začátečnické množství; malé změny v pocitech a ve vnímání barev či objektů; do hlavy vbíhají staré vzpomínky a vtipné myšlenky; většinou však chybí typické vizuální iluze
100⁠–150 mikrogramů běžné množství; silnější vizuální iluze; rozmazané body ve výhledu; všude vidíš zajímavé vzory, obličeje, postavy a předměty; při zavřených očích se vynořují fascinující představy
150⁠–300 mikrogramů silné množství; intenzivní, silné barvy; silné optické iluze; mysl ztrácí mentální bariéry a propojuje si myšlenku s myšlenkou, člověk může dospět k život měnícím závěrům a zjištěním
300⁠–500 mikrogramů velmi rizikové množství; silné halucinace (i zvukové) a představy; zrychlená mysl automaticky odpovídá na jakýkoliv podnět; zrak už vidí jen vzory, které jsou na kilometry hluboké a extrémně složité
500⁠+ mikrogramů velmi rizikové množství; mimotělní zážitky; možný rozpad ega; silně rozmazané vidění; ztráta kontroly nad vlastním tělem; vědomí je natolik odlišné, že ho normální vědomí nedokáže popsat ani pochopit

Zdůrazňujeme, že „optické iluze“ nebo „ztráta mentálních bariér“ mohou být pozitivní, ale také negativní. Každá psychedelická droga může skončit úžasnou kosmickou cestou plnou fascinujících objevení, ale také psychickým mučením při špatném tripu.

Zatímco při marihuaně jsou špatné tripy o něco vzácnější, při LSD tě může rozhodit i nervozita z tvé první dávky či špatné naladění tvého okolí. Na LSD je třeba pohlížet jako na nástroj, který člověku odhalí jiný způsob vnímání, ne jako na rekreační drogu pro zábavu. V případě špatných myšlenek je nejlepší odevzdat se stavu, přijmout ho a spolehnout se na vnitřního autopilota.

V takových situacích není ostuda požádat o pomoc, googlovat rady, poslouchat uklidňující hudbu, zavolat si k sobě dobrého přítele a v případě extrémních panických návalů či útoků hrůzy jsou tu pro tebe vždy online lidé na specializovaných chatech, pokud dokážeš používat počítač. Boj proti stavu ho jen zhoršuje.

Pokud jde o zdraví, volej 112 a neboj se důsledků.

„Psychedelickou zkušenost ovlivňuje stav mysli, okolí (setting) a dávka. Při náročném tripu se nejsnáze docílí zklidnění změnou settingu, čili prostředí a vnějších vlivů. Doporučuje se také zaujmout klidnou, příjemnou pozici těla a zkusit se na náročnou situaci, která se odehrává „před očima“, dívat jako nezainteresovaný pozorovatel. Oprostit se,“ doplňuje MUDr. Martin Šurkala.

A pojem „náročný trip“ nepoužil jen tak – mezi odborníky je stále populárnější toto pojmenování místo „bad trip“. „Platí, že co tě nezabije, to tě posílí. Klíčovou roli v tomto hraje zpracování takového zážitku. Opravdu si člověk může procházet extrémně náročnými stavy, které se mohou jevit v té chvíli jako nekonečné.“

Keď si dáš LSD: Aké účinky a smrteľné riziká prináša halucinogénna droga, ktorá ťa odpáli do inej dimenzie?
Keď si dáš LSD: Aké účinky a smrteľné riziká prináša halucinogénna droga, ktorá ťa odpáli do inej dimenzie? Zdroj: rollsafe
 

Hlavní účinky LSD trvají okolo 8 hodin, v extrémních případech až 12 hodin. Vždy je důležité počítat s nejhorším a mít dostatek času. Jelikož jde o dlouhou dobu, při tripu je třeba pít a jíst. Vařit pod vlivem LSD však není dobrý nápad a je důležité mít vše připraveno.

Mnoho lidí doporučuje mít připravený seznam věcí, o kterých chtějí pod vlivem LSD přemýšlet. Další si zase své zkušenosti s LSD zapisují, aby na svá zjištění nezapomněli a prohlédli si je i střízlivým a běžným okem.

Rovněž je důležité mít připravenou místnost či celý byt, protože se i cesta na WC může změnit na pořádně náročné dobrodružství plné elfů a červeno-zelených šachovnic na stěně.

Keď si dáš LSD: Aké účinky a smrteľné riziká prináša halucinogénna droga, ktorá ťa odpáli do inej dimenzie?
Keď si dáš LSD: Aké účinky a smrteľné riziká prináša halucinogénna droga, ktorá ťa odpáli do inej dimenzie?

Zvětšené zornice, sucho v ústech, zvýšená tělesná teplota, zimnice či pocení se zřejmě nevyhnou nikomu na LSD, je proto důležité si neustále uvědomovat svůj současný stav. Pij dostatek vody a měj vše na dosah ruky, ideálně i kamaráda, který drogu nepožije.

Vždy se jednou za pár minut zastav a zamysli, jak na tom jsi. Kdy jsi naposledy pil, jestli se nepotíš příliš, jestli ti není špatně nebo ti něco nechybí, co by tvůj zážitek mohlo prohloubit a zlepšit.

Co čekat na druhý den?

Dojezd z LSD trvá několik hodin a slabé účinky či pocity na zvracení lze cítit i 24 hodin po požití. Obvykle je tedy dobrým nápadem jít do postele a přespat závěrečné účinky.

Zbytek je poměrně srovnatelný se silnějším tripem způsobeným marihuanou. Lidé mají lehké pocity na zvracení a nevolnosti, může se jim mlžit před očima či točit hlava. Pokud však pijí dostatek vody a mají dostatek minerálů, například z izotonických nápojů, dojezdy by neměly být problematické. A procházka na čerstvý vzduch, do přírody, vždy pomůže.

Člověk se však ještě několik dní až 3 měsíce nemusí vrátit do normálního stavu a prožívá takzvaný afterglow. Obvykle má více energie a změněné pohledy na svět, ale rovněž je citlivější a všechny náročné situace a těžká rozhodnutí by měl odložit na později.

Pokud se člověku během zkušenosti otevřou vnitřní traumatu nebo jiné problémy, měl by vyhledat odborníka. Terapie pomáhá.

Článek má osvětový charakter a odmítá jakékoli požívání drog.
Domů
Sdílet
Diskuse