Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. února 2019 13:42
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Island plánuje v dalších 5 letech zabít více než 2 000 velryb

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Islandská vláda argumentuje vzrůstající populací velryb.

Svět byl znechucený, když Japonsko oznámilo, že plánuje opustit organizaci International Whaling Commission (IWC), aby mohlo pokračovat v komerčním lovu velryb. Lov velryb začali lidé v posledních letech vnímat mnohem negativněji než kdysi. Pomohla tomu zejména sociální média, kde se uživatelé mohli během minut stát svědky toho, jak tato inteligentní zvířata umírají a zabarvují zátoky svou krví.

Mezi země, kde existuje dlouholetá tradice lovu velryb, patří i Norsko, Dánsko na Faerských ostrovech či Island. Právě poslední jmenovaná země šokovala svět, když zveřejnila svůj nový plán, podle kterého chce v příštích 5 letech zabít více než 2 000 velryb,


Jak informuje The Independent, po světě platí zákaz komerčního lovu velryb. Země, které jsou členy organizace IWC, mají povolený odchyt několika velryb ročně pro vědecké účely, ale Island tato pravidla dlouhodobě odmítá. Nejnovější plán říká, že ostrovní stát v Atlantiku umožní lovcům velryb zabít každý rok až do roku 2023 celkově 209 plejtváků myšok a 217 plejtváků malých.

Dohromady tedy v příštích pěti letech zahyne rukou islandských lovců přes 2 000 velryb, což vyvolalo silnou kritiku ze strany ochranářů zvířat. Nerozumí, proč chce Island pokračovat v lovu velryb, když po celém světě pomalu klesá zájem o velrybí maso a lidé se raději na tyto vznešené živočichy chodí dívat, což přináší slušné tržby cestovnímu ruchu.

Island argumentuje, že od roku 1987 se populace kdysi akutně ohrožených plejtváků myšok zvýšila trojnásobně na 37 tisíc kusů, a tak je lov přibližně 200 zvířat ročně udržitelný. I když na jedné straně zní obhajoba zabíjení velryb logicky, lidé prostě nechápou, proč by vůbec někdo měl zájem o lov těchto zvířat.

Domů
Sdílet
Diskuse