Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. února 2019 13:05
Čas čtení 0:00
Vl Mi

Opravdu Michael Jackson sexuálně zneužíval děti? Tato zajímavá fakta o jeho životě jsi možná nevěděl

Opravdu Michael Jackson sexuálně zneužíval děti? Tato zajímavá fakta o jeho životě jsi možná nevěděl
Zdroj: TASR
HUDBA HUDBA
Uložit Uložené

Showbyznys zpěváka stvořil a pravděpodobně ho i zabil. Fanoušci i skeptici očekávají dokument, který ho vykresluje jako nemocného pedofila.

Michael Jackson patří mezi nejznámější a nejúspěšnější hudebníky všech dob. Narodil se 29. srpna v roce 1968 v Gary (Indiana, USA). Pocházel z několikačlenné rodiny, měl devět sourozenců. Byl jedinečný tanečník a první černošský zpěvák, který vzbudil obrovský zájem světové veřejnosti.

Král popu, jak ho mnozí nazývali, pomáhal formovat jednu celou generaci. Svou otevřeností a citem pro okolí ovlivňoval celý svět. Za posledních 50 let tu nebyla osobnost, která by byla v jednom okamžiku tak zbožňovaná a zároveň kontroverzní.

Sláva mu přinesla i mnoho negativních kauz. Kontroverze ho provázely prakticky celým životem. Po jeho smrti v roce 2009 se situace uklidnila, vášně opadly a zbraně vychladly. Netrvalo to však dlouho.

V roce 2019 přichází dokument se svědectvími, která Michaela obviňují z pedofilie. Zpěvák se tentokrát už nemůže bránit. Proto jsme se jeho život rozhodli podrobně zmapovat, aby sis před masovou premiérou dokumentu dokázal o zpěvákovi utvořit ucelený obraz.

Ukradli mu dětství, zřejmě ho chtěl zpět

Michael začínal v The Jackson 5 se svými sourozenci. Jejich manažerem byl otec. Byl nesmírně přísný a často je nutil zkoušet až do úmoru. Často je bil, což i sám přiznal. Odnesl to i Michael, kterého mlátil řemenem či elektrickou šňůrou. Matka zase patřila do náboženské společnosti Svědků Jehovových, v rodičích tak děti velkou oporu neměly.

Mladý Michael v podstatě přišel o své dětství. Jeho blízcí si myslí, že právě to byl jeden z důvodů, proč měl specifický vztah s dětmi. Psychologové ho popisovali jako desetileté dítě v dospělém těle, ne jako pedofila.

Naozaj Michael Jackson sexuálne zneužíval deti? Pozreli sme sa na jeho život
Naozaj Michael Jackson sexuálne zneužíval deti? Pozreli sme sa na jeho život Zdroj: www.flickr.com

Později se MJ od skupiny odpojil a začal pracovat na sólo kariéře. Spojil se s producentem Quincy Jonesem, společně vyprodukovali alba Off The Wall, Thriller a Bad, a právě ta spustila revoluci, která předurčila vývoj popové muziky.

V roce 1994 se oženil s dcerou Elvise Presleyho Lisou Marie. Pro mnohé to byl vysněný pár, dali se dohromady král popu a dcera krále rokenrolu. Znali se od dětství a měli toho mnoho společného. Vzali se však rok po údajném sexuálním zneužití dítěte, což na celý vztah vrhalo stín podezření, zda vztah není jen účelový.

Chtěl jen odvést pozornost? To se už dnes zřejmě nedozvíme. Lisa a Michael se rozvedli v dobrém v roce 1996. Jedním z důvodů mělo být to, že Jackson chtěl mít děti, ale Lisa nad ratolestmi nepřemýšlela. „Nikdy jsem neviděla, že by udělal něco, z čeho ho obviňují. Byla bych první, která by na to upozornila,“ řekla v jednom z rozhovorů.

V témže roce se oženil se zdravotní sestrou Debbie Rowe. Ta mu porodila dvě děti – Michaela Josepha (Prince) a holčičku Paris. Třetí dítě zpěváka se jmenuje Prince II., říkali mu také Blanket (Dečka). V rodném listě prý má uvedeno pouze jméno otce, matka není známá. Trpí stejnou kožní poruchou jako MJ. Média několikrát rozvířila pochybnosti, zda je otcem zmíněných tří dětí skutečně slavný zpěvák.

Po soudech se dvakrát tahal kvůli údajnému sexuálnímu zneužívání dětí

V roce 1992 obvinili hvězdného zpěváka z plagiátorství. Orchestr z Clevelandu tvrdil, že bez povolení použil nahrávku Beethovenovy symfonie na albu Dangerous. To patří mezi nejprodávanější alba všech dob. O pár měsíců později zpěváka zažalovala zpěvačka Crystal Cartier a žádala 40 milionů dolarů. Údajně jí MJ ukradl píseň Dangerous z jejího alba z roku 1990, kterou složila v roce 1985. Tehdy se hit zrodil i v hlavě Michaela.

Spor vyvrcholil v roce 1994 a veřejnost i soud se postavily na stranu zpěváka. Ten totiž předvedl, jak své písně tvoří – začal napodobovat různé nástroje, beatbox a zpívat. Když soud požádal zpěvačku, aby něco zazpívala, odmítla. Neměla ani záznamy z nahrávání nebo podklady, které by ukazovaly, že písničku opravdu složila dříve než Jackson. Cartier nakonec zůstala na mizině.

V roce 1993 se třináctiletý Jordan Chandler před svým terapeutem přiznal, že ho Michael Jackson sexuálně obtěžoval. Svědectví chlapce získal jeho otec, když byl jeho syn pod vlivem sedativ, sexuální zneužívání údajně trvalo až 4 měsíce. Policie případ důkladně prošetřila a Jackson musel dokonce projít vyšetřením pohlavního údu. Podle jeho slov nikdy nic tak ponižující ve svém životě nezažil.

Naozaj Michael Jackson sexuálne zneužíval deti? Pozreli sme sa na jeho život
Naozaj Michael Jackson sexuálne zneužíval deti? Pozreli sme sa na jeho život Zdroj: commons.wikimedia.org

S rodinou chlapce se soudil, v roce 1994 prokurátor prohlásil, že nevznese žalobu. Chandler se totiž rozhodl nevypovídat proti zpěvákovi. I přesto se Michael s rodinou dohodl na mimosoudním vyrovnání. Kauza zneužívání byla pro média téma číslo jedna a zpěváka rozebrala z každé strany včetně jeho sexuální orientace. Michael se v té době v jednom z rozhovorů přiznal, že ho v mládí zneužíval jeho otec.

O deset let později čelil Jackson podobnému obvinění. Údajně sexuálně zneužíval nezletilé chlapce, opíjel je, některé děti měl dokonce unést. Paradoxně, debatu o zneužívání spustil on sám, když se pro britskou televizi vyjádřil, že spí v jedné posteli s nezletilými chlapci. Dodal však, že v tom není nic sexuálního.

Později byl propuštěn na kauci tři miliony dolarů. Jackson se musel soudit a byl obviněn v deseti bodech. Soud ho zbavil všech obvinění. Důvodem byl hlavně fakt, že rodině Arvizových, rodičům údajně obtěžovaného chlapce, šlo především o vydírání.

Mezi svědky, kteří se postavili na stranu zpěváka, byli mimo jiné i Wade Robson a James Safechuck. Na jejich svědectví je založen nejnovější dokument o zneužívání dětí slavným zpěvákem. Když se Robsona ptali, proč v minulosti svědčil ve prospěch Jacksona, jeho argumentem bylo, že ho zpracovali Jacksonovi právníci a Michael mu vymyl mozek.

Je třeba také dodat, že pohnutky obou mužů, které údajně zpěvák sexuálně zneužíval, mohou mít finanční charakter. Média spekulují o vypočítavosti, přičemž dodávají, že Robson má finanční problémy. Společnost HBO čelí vlně kritiky, že dala zelenou k vyrobení dokumentu, který pracuje s informacemi od nedůvěryhodných lidí. 

Nové důkazy? Jackson zaplatil zneužívaným dětem 27 milionů

V roce 2013, čtyři roky po smrti zpěváka, se objevil 2000stránkový dokument, který obsahoval fotografie sexuálních obětí Jacksona. Údajně ho vytvořil detektiv Anthony Pellicano během špinavé práce pro zpěváka během největší slávy zábavního parku Neverland Ranch.

Měl za úkol zahlazovat stopy po 24 zneužitých dětech a uplácel rodiny, aby mlčely. Jackson takto svým obětem prý zaplatil až 35 milionů dolarů. Říká se, že mezi oběťmi byl například i Macaulay Culkin, ten to v době soudního procesu popřel.

Obsáhlý spis spatřil světlo světa v době, kdy začal o sexuálním zneužívání vyprávět tanečník Wade Robson. „FBI nemá nic, co by dokumentovalo zneužívání malých chlapců, protože se to nikdy nestalo,“ řekl pro server Radar online advokát rodiny Jacksonových Tom Mesereau.

Jackson vydělává i po smrti

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 63290 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse