Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. února 2019 9:00
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

V Amazonském pralese našli mrtvou velrybu. Biologové přemýšlí, jak se tam zvíře zatoulalo

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Neobvyklý pohled se naskytl biologům v Brazílii.

Brazilští biologové z nevládní organizace Biche D'água ze severu země zažili v posledních dnech situaci, kterou si dosud uměli představit jen těžko. V Amazonii narazili na tělo mrtvé velryby, které se nacházelo na ostrově Marajó.

Ostrov leží v ústí řeky Amazonky do Atlantiku, což vysvětluje, odkud se velryba v pralese vzala, ale tamní experti stále nepřišli na to, jak se zvíře ocitlo ve vzdálenosti více než 15 metrů od oceánu.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Bicho D'água (@bicho_dagua),

Velryba na délku měřila zhruba 11 metrů, její šířka zase dosahovala 2 metrů a biologové zjistili, že by mělo jít o dvanáctiměsíční mládě. Z rozkládajícího se těla okamžitě odebrali vzorky, aby mohli zjistit příčinu smrti.

Momentální hypotéza říká, že velryba se mohla nacházet ve vodách u severního pobřeží země, když ji zastihl silný příliv, který Brazílie v posledních týdnech zažívá pravidelně, a odnesl ji až na ostrov. 

Takovým způsobem se mohla dostat několik metrů na pevninu, avšak biologové zatím nerozumí ani tomu, proč vlastně velryba plula u severního pobřeží země v únoru. V tomto období se v oblasti velryby obvykle nenacházejí, a tak odborníci předpokládají, že zvíře mohlo ztratit svou skupinu a zatoulat se, což se mu stalo osudným.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Bicho D'água (@bicho_dagua),

Domů
Sdílet
Diskuse