Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
27. února 2019 9:43
Čas čtení 0:00
Martin Mičuda

Nejlevnější SUV od Škody je realitou. Zaujmout chce svéráznou maskou

Nejlevnější SUV od Škody je realitou. Zaujmout chce svéráznou maskou
Zdroj: <a rel="nofollow noopener" target="_blank" href="https://www.skoda-storyboard.com/en/press-releases/skoda-kamiq-the-new-city-suv/" onclick="gaTrack('article', 'bottom', 'source');">skoda-storyboard.com</a>
TECH
Uložit Uložené

Světovou premiéru si nový Kamiq odbude v Ženevě.

O jménu Kamiq si už určitě slyšel. Ostatně, Škoda nám název nejmenšího SUV posílala pod nos snad obden. Díky tomu jsi měl možnost poznat jednotlivé detaily exteriéru či interiéru. Několik dní před autosalonem v Ženevě nám však česká automobilka svůj další zcela nový model plně odhaluje.

Popravdě řečeno, žádná senzace se nekoná. Tedy, takto... Ano, tvar předních (příplatkových) full-LED světlometů představuje na konzervativní poměry značky vskutku velký úlet, jinak ale jde plus-mínus o zvednutou Scale. Jednoduše, kromě přední masky jsme už snad všechny designové prvky a řešení někde viděli. Světlá výška novinky je poměrně slušných 182 milimetrů, což je mezi městskými crossovery pěkný údaj.

Cenovo najdostupnejšie SUV od Škody je realitou. Zaujať chce kontroverznejšou maskou
Cenovo najdostupnejšie SUV od Škody je realitou. Zaujať chce kontroverznejšou maskou Zdroj: www.skoda-storyboard.com

Příbuznost se Scale je tak velká, že Kamiq dokonce disponuje identickým interiérem, respektive palubní deskou a sedačkami. Škoda tento fakt argumentuje stylem, že šlo o úmysl. Výsledkem jsou ušetřené náklady, které se mají v pozitivním světle odrazit na lepší kvalitě kokpitu.

I pro Kamiq tedy platí, že palubní deska je modernější, orientovaná více horizontálně a zároveň již nedisponuje zapuštěným displejem, ale volně stojící obrazovkou. V rámci nabídky se objeví 3 velikostní provedení – 6,5" verze Swing, 8" vyhotovení Bolero a nakonec 9,2" displej Amundsen s výhradně dotykovým ovládáním a čistým skleněným povrchem.

Panel klimatizace je oddělen, jeho ovládání je však propojené s displejem, kde se budou přizpůsobovat dodatečná nastavení, například možnosti ventilace. Součástí vyšší výbavy je následně i digitální přístrojový panel s velikostí 10,25". Grafika je opět o něco propracovanější, řidiči přitom nabídne 5 různých zobrazení v závislosti na potřebách.

 

Cenovo najdostupnejšie SUV od Škody je realitou. Zaujať chce kontroverznejšou maskou
Cenovo najdostupnejšie SUV od Škody je realitou. Zaujať chce kontroverznejšou maskou Zdroj: www.skoda-storyboard.com

Kamiq stojí na platformě MQB-A0, většinu techniky tedy sdílí se zmíněnou Scale. Dokonce, 4 241 milimetrů dlouhý crossover má identický rozvor – 2 651 milimetrů. Kamiq zdědil od Scaly mimo jiné kompletní nabídku motorických verzí.

Základem je benzinový tříválec 1.0 TSI s výkonem 70 kW a 175 N.m, silnější varianta má 85 kW a 200 N.m. Benzinovou nabídku nakonec uzavírá 1.5 TSI s výkonem 110 kW, tedy 150 koní a 250 N.m. Pokud tě zajímá naftová paleta, tak ta je ochuzena jen na motor 1.6 TDI s výkonem 85 kW a 250 N.m. Opomenout nelze ani ekologickou variantu 1.0 G-Tec, jejíž podstatou je tříválec spalující zemní plyn.

Výkon je na úrovni 66 kW a 160 N.m. Na výběr je 6stupňový manuál nebo 7stupňové DSG. Zajímavostí je, že po vzoru modelu Scala ani nový Kamiq nelze vybavit pohonem 4x4. Automobilka totiž i v tomto případě tvrdí, že z konstrukčního hlediska se to nedá. Ceny novinky zatím nebyly specifikovány, je však jasné, že základní cena bude vyšší než v případě modelu Scala, zároveň však nižší než u Karoqu.

Domů
Sdílet
Diskuse