Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. března 2019 11:25
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Fanoušci placaté Země si nechtěně vyvrátili svoji teorii ve vlastním dokumentu

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Dokument pro teorii nedopadl úplně nejlépe.

Teorie o placaté Zemi možná před pár lety vznikla jako obyčejný žertík, ale dnes je populární mezi tisíci lidí. Není známo, jak dokáže kdokoli věřit očividné hlouposti, nad čímž se zřejmě zamýšleli i tvůrci dokumentárního filmu Behind the Curve. Našel bys ho na Netflixu a představuje parádní sondu do komunity fanoušků placaté Země.

Od doby, kdy se dokument v poslední době objevil na Netflixu, získal obrovskou popularitu, přestože ve skutečnosti vyšel už loni. Diváci si hned všimli, že v některých momentech si samotní podporovatelé placaté Země nechtěně vyvrátili svou teorii zcela sami pomocí vtipných experimentů.

Známý youtuber podporující placatou Zemi Bob Knodel se v dokumentu objevuje s laserovým gyroskopem, což je přístroj schopný změřit rotaci Země, za který zaplatil přes 20 tisíc dolarů.

Důležitost experimentu si uvědomoval i on sám, jenže když přístroj zapnul a gyroskop najednou naměřil skutečnou rotaci Země, Bob nevěděl, jak zareagovat. Konstatoval, že přístroj zachytil pohyb, který by pro plochou Zemi mohl znamenat problém. Prý tyto údaje nemohou zveřejnit, protože by to dopadlo špatně.

O nic lépe nedopadl ani experiment podobného fanatika Jerana Campanella. Ten si do dvou panelů stejné výšky stojících vedle sebe vyvrtal díry, na jednu stranu umístil kameru a na druhou zase zdroj světla. Chtěl dokázat, že Země je placatá, protože světlo podle jeho teorie mělo bez problémů projít přes díry a zachytit ho měla kamera.

Opak však byl pravdou. Zdroj světla musel být posunut výše, aby při experimentu vzali v úvahu zakřivení Země, na což fanoušci hloupé teorie zareagovali jen slovy: „Zajímavé, toto je zajímavé.“

Domů
Sdílet
Diskuse