Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. března 2019 12:12
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Oblíbený skandinávský trend spočívá v pití vína a osamoceném sledování Netflixu ve spodním prádle

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Na severu Evropy vědí, jak si užívat život.

O obyvatelích skandinávských zemí koluje po světě množství stereotypů. Většinou si lidé myslí, že Evropané ze severu neprojevují emoce, jsou odtažití a často velcí introverti, což samozřejmě neplatí pro každého z nich, ale část z nich do této kategorie určitě spadá.

Finský novinář Miska Rantanen proto loni vymyslel perfektní termín, kterým pojmenoval trend typického Fina toužícího po relaxaci. Nazval ho „Päntsdrunk: The Finnish Path to Relaxation“ a pokud ovládáš anglický jazyk, už z prvního slova zřejmě pochopíš, co je podstatou tohoto trendu.

Ve finštině se trend jmenuje kalsarikänni a v praxi představuje „sezení doma ve spodním prádle s pivem či vínem v ruce a sledování Netflixu“. Podstatou trendu je fakt, že člověk už dopředu ví, jak jeho večer skončí. Neplánuje se vydat nikam do města či do klubu, ale chce si jen užít klidný večer úplně sám se sklenkou vína a zhlédnout dobrý film či seriál.

Finové mají dokonce vlastní emoji, díky kterému tradiční večer lépe pochopíš

Obľúbený škandinávsky trend je o pití vína a pozeraní Netflixu v spodnej bielizni úplne osamote doma v posteli
Obľúbený škandinávsky trend je o pití vína a pozeraní Netflixu v spodnej bielizni úplne osamote doma v posteli Zdroj: This is Finland

Novinář Rantanen prohlašuje, že tento trend zahrnuje kromě nekonečného sledování Netflixu i monotónní scrollování na smartphonu, slané i sladké dobroty a blokování jakékoliv pracovní komunikace. Prý dokáží takové večerní plány napravit mysl a připravit tě na budoucí výzvy.

Domů
Sdílet
Diskuse