Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. března 2019 15:41
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Lidé se rozplývají nad novým letadlem Airbus Beluga XL. Na obloze vypadá jako roztomilý mořský tvor

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Airbus zabodoval i úsměvem, který dopřál svému letadlu.

Výrobce letadel Airbus plánuje v roce 2020 vyměnit svou současnou flotilu strojů Beluga za novější generaci Beluga XL. V současnosti společnost provozuje 5 kusů letadel Beluga postavených na modelech A300, avšak zanedlouho by měly do ostrého provozu naskočit modernější stroje Beluga XL založené na modelech A330.

Budou moci transportovat větší množství nákladu, o čemž nejvíce svědčí fakt, že starší Beluga dokáže odvézt pouze jedno křídlo Airbusu A350, větší Beluga XL zvládne přepravit obě křídla, což Airbus demonstroval před dvěma týdny i ve videu.

Technické parametry a zprávy o prodeji starších modelů soukromým přepravcům však běžného člověka až tak nezajímají. I když nová Beluga XL absolvovala svůj první testovací let ještě loni, v posledních dnech se jí dostává více pozornosti než kdykoliv předtím.

Všimlo si jí několik webových stránek jako The Dodo, která se zabývá zvířaty, a Belugu XL označila za nejroztomilejší letadlo, jaké bylo kdy vyrobeno. My nemůžeme tvrdit opak.

Jak jsme již výše zmínili, starší Beluga bude Airbusem pravděpodobně prodána soukromým přepravcům. Těchto 5 strojů nahradí nové Belugy XL, které podle nedávných informací získávají poslední potřebné certifikáty na to, aby mohly být uvedeny do provozu.

Naneštěstí, pokud ti to z videa není jasné, na dovolenou tě Beluga XL nikdy nedostane, protože je to nákladní letadlo.

Domů
Sdílet
Diskuse