Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
4. března 2019 18:55
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Keith Flint miloval Česko a nikdy se nepřizpůsoboval trendům. The Prodigy navždy ovlivnili taneční scénu

Keith Flint miloval Česko a nikdy se nepřizpůsoboval trendům. The Prodigy navždy ovlivnili taneční scénu
HUDBA
Uložit Uložené

Příběh Keitha Flinta, kontroverzního zpěváka z kapely The Prodigy. Jaký byl člověk a proč měl rád Česko?

Zelený účes, manické vystupování, bláznivá imidž. Nejvýraznější postava legendární kapely The Prodigy spáchala ve svém domě tento víkend sebevraždu. Důvod je nejasný a skutečná pravda prosákne na veřejnost jen velmi těžce. Jaký ale byl Keith Flint doopravdy

Doporučeno
Zemřel Keith Flint z The Prodigy Zemřel Keith Flint z The Prodigy 4. března 2019 12:45

Asi málokteré uskupení lépe charakterizuje raveové šílenství devadesátkových teenagerů  jako The Prodigy. Právě tehdy se fenomenální hudebníci postarali o skutečný poprask, prodali přes 17 milionů alb po celého světě a navždy ovlivnili světovou taneční scénu

Začátky nenápadného tanečníka

Všechno to začalo v roce 1990, kdy hudební nadšenec Liam Howlett založil uskupení, kam se záhy přidal i tehdy dlouhovlasý Keith Flint a Leeroy Thornhill. Zažili spolu už mnoho divokých večírků a spojovala je láska ke stejnému stylu hudby, která se vždycky snažila objevovat inovativní postupy a zkoušet něco nového. 

Na půdě klubové scény o sobě interpreti dali vědět hudebním úderem v podobě singlu Charly, který byl obrovsky přijat tehdejším publikem. Pak přišel hit Out of Space a kapele bylo požehnáno dostat se na vrchol nejprestižnějších hudebních žebříčků.

Keith Flint se rozhodl pro radikální změnu imidž, která lépe charakterizovala jeho povahu. Své dlouhé kudrliny si ostříhal dohola a z původního účesu mu tak zbylo jen zelené číro po stranách hlavy. Sám sebe nebral jako nijak velkého extroverta, ale spíše jako rozporuplnou bytost a tato nová podoba jeho rysy působivě podtrhovala.

„Mám rád vtipy, dokážu být legrační muž. Ale když přijdu do neznámého prostředí, tato stránka ve mně vypne a jakmile se uvolním, objeví se můj další charakter,“ mluví o své složité povaze Keith. Jeho punkové pnutí se v něm nikdy nezapřelo, líbil se mu individualismus.

Bláznivý i citlivý Keith

„Nosím piercingy, protože holkám připadají sexy, tetování mi zase připomínají mého strýce, reprezentují dělnickou třídu. Vždycky jsem věděl, že v konformní společnosti je sebevyjádření důležité.“  Ukázalo se, že šlo o trefu do černého – barevných vlasů a metalového makeupu se mainstreamoví posluchači děsili, cosi je však na britských podivínech lákalo. Vznikla skladba Firestarter a ta spustila naprosté šílenství. 

„Být na pódiu je pro mě opravdové vysvobození. Dostává to mou duševní energii ven. Proto jsem na pódiu skutečně upřímný; nejsem tam kvůli mému hlasu nebo abych byl nejlepší tanečník, stojím tam proto, abych se vyjádřil a rozpumpoval publikum,“ říká Flint o svých vystoupeních, na kterých skákal, křičel a jindy sebou cukal, jako by zrovna prožíval nějaký záchvat.

Krása tehdejší doby podle něj tkvěla v tom, že technologie nebyly v takovém rozvoji – mobilní telefon neměl každý a internet byl také spíše výjimkou. Pocit jednoty nepřicházel podle youtubových algoritmů, hashtagů nebo na TikToku, ale v místních klubech, u svých DJů, kteří si na víkend připravili pokaždé jinou hudbu. Rave v té nejryzejší formě.


The Prodigy - Smack My Bitch Up - DVD edit from The Prodigy on Vimeo.

The Prodigy a Česko

Po úspěšných singlech Breathe nebo Smack My Bitch Up přichází projekt Baby's Got a Temper. Videoklip k tomuto singlu se natáčel v prostorách železáren Poldi Kladno. Ponuré prostředí připomínající někdejší socialismus hudbu výborně doplnilo.

Scénář k tomuto klipu napsal Liam, který se inspiroval ve svém živém snu. V něm vystupoval před kravím publikem. V klipu je dokonce také záběr na legendární Škodu 120. 

Keith Flint i Liam Howlett se svou náklonností k České republice nikdy netajili – za svou kariéru tu vystupovali hned několikrát a fanoušky tu mají nejortodoxnější. „Milujeme hraní v Česku! Publikum u vás do toho jde vždycky naplno, má spoustu energie, je to rozjeté od začátku, máte náš velký respekt,“ vzkazovali loni před vystoupením na festivalu Rock for People. Šlo o jejich poslední show u nás.

Nikdy nebýt turista

Kapela vždycky byla vždy tím, čím chtěla být. Ukázala světu, že i naprostá hudební svoboda, integrita a mezižánrový úspěch nemusí podléhat mainstreamovému pohledu na věc. „Nepodléháme konvencím, jsme nekompromisní. Naším cílem nikdy nebylo rádio, je to pódium, takže nám dává svobodu být tím, čím doopravdy jsme,“ řekl v rozhovoru Keith Flint.

Jejich poslední album No Tourists poukazovala na to, že by lidé neměli být turisté – v přeneseném významu. Neměli by se spokojit s málem, neměli by život jen tak prožít, neměli by se spokojit s povrchními vědomostmi, ale studovat věci hlouběji.

„Potřebuješ a musíš někdy vykolejit. Nebuď turista – vždycky existuje větší nebezpečí a vzrušení, když se vydáš mimo stanovenou cestu,“ říká kapela o jejich projektu. Jako by toto album mělo předurčit konec a zvučnou tečkou shrnout všechny hodnoty, za kterými si The Prodigy vždycky stáli.

Jak to bude s kapelou po Keithově smrti, zatím není jasné. Faktem ale je, že až do konce svých dnů ukazovala, jak má vypadat pravá hudební svoboda. 


 

„Jsme tady a teď, žijeme navždy – nastal čas, my žijeme navždy.“

Domů
Sdílet
Diskuse