Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. března 2019 16:17
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Spojené království chce zvýšit věkovou hranici pro koupi cigaret z 18 na 21 let. Plánuje vychovat novou generaci bez nikotinu

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Iniciativa našla podporu napříč politickým spektrem.

Skupina poslanců britského parlamentu vymyslela způsob, jak snížit počet lidí, kteří kouří cigarety. Ve spolupráci s řadou nevládních organizací a charit zabývajících se prevencí kouření navrhují, aby se ve Spojeném království zvedl minimální věk na nákup cigaret z 18 na 21 let.

Politik Bob Blackman vysvětlil, že britská vláda chce v příštích desetiletích zredukovat počet kouřících lidí, u mládeže zase chtějí dosáhnout, aby nikdy s kouřením nezačínala. Do roku 2035 by chtěli ve Spojeném království prodloužit očekávanou délku života o 5 let.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený katsushige (@katsushige_baggio),

V současnosti přitom v této ostrovní zemi kouří 8 % populace ve věku 15 let, vláda chce tento podíl snížit na 3 %. Obecně se tato iniciativa zaměřuje na potenciální snižování kouření mezi mládeží z 15,5 % na 12 %.

I když se politikům návrh zamlouvá, občané zřejmě nebudou k iniciativě přistupovat stejně. Ve světě existuje jen hrstka zemí, kde je minimální věk na nákup cigaret zvýšen na 21 let, mezi které patří Honduras, Kuvajt nebo město New York City.

Ba co víc, skupina politiků do svého návrhu zahrnula i speciální odvod pro výrobce cigaret. Kdyby návrh vstoupil v platnost, výrobci by museli zaplatit roční poplatek za objem cigaret, které prodali ve Spojeném království. V praxi by je tak tyto poplatky mohly stát desítky milionů liber.

Domů
Sdílet
Diskuse