Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. března 2019 12:02
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Vakcína proti spalničkám nezpůsobuje autismus, zjistila nová studie na 657 tisících dětech

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Studie pracovala s obrovským množstvím případů, aby zjistila jakékoliv propojení vakcíny s autismem.

I když ani dosud neexistovaly žádné důkazy o tom, že by vakcíny měly způsobovat autismus, nejnovější studie od expertů z Dánska by chtěla konečně dosáhnout toho, aby se rodiče přestali obávat a zbytečně nevěřili výmyslům a lžím.

O vakcíně MMR proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám už odpůrci očkování napsali množství hloupostí a případy spalniček se i kvůli hnutí anti-vax znovu rozšířily po celém světě.

Odborníci ze Staten Serum Institute v čele s epidemiologem Andersem Hviidem včera publikovali rozsáhlou studii. Analyzovali v ní 657 461 dětí narozených dánským matkám v Dánsku mezi lety 1999 až 2010 a výsledky hovoří jasnou řečí.

MMR vakcína nezpůsobuje autismus ani nezvyšuje riziko jeho vzniku.


Mezi 657 461 analyzovanými dětmi byl u 6 517 z nich v následujících deseti letech diagnostikován autismus, což však nijak nesouvisí se samotnou vakcínou. Když odborníci porovnávali riziko vzniku autismu u skupiny dětí očkovaných MMR vakcínou a druhé skupiny, která vakcínu nedostala, riziko nebylo u očkovaných dětí nijak zvýšené.

Doporučeno
Pokud v Česku nedáš očkovat své dítě, můžeš dostat pokutu 10 tisíc korun. Nepomohou ti ani konspirace o autismu a jedech Pokud v Česku nedáš očkovat své dítě, můžeš dostat pokutu 10 tisíc korun. Nepomohou ti ani konspirace o autismu a jedech 21. února 2019 11:42

Ba co víc, studie nenašla propojení ani mezi vakcínou a dětmi, jejichž sourozenci mají autismus. Ani u těchto dětí nehrála vakcína MMR žádnou roli při diagnostikování autismu.

Odborníci přitom podobnou studii publikovali už v roce 2002, která také nezjistila žádné propojení mezi vakcínou MMR a autismem. Momentálně však měli pocit, že se rodiče s hloupostmi o očkování setkávají na sociálních sítích či dokonce od celebrit výrazněji, a tak se rozhodli zanalyzovat nové případy.

Celou studii najdeš tady.

Domů
Sdílet
Diskuse